Készítsen saját szappant, amely garantáltan megszépíti a bőrét

Hogyan készítsünk saját szappanokat

Készíts saját szappant a bőröd szépítésére? Manapság a szappan nem csak egy egyszerű tisztítószer. A szappannal úgy moshatjuk meg bőrünket, hogy közben javíthatunk bőrünk állapotán és szebbé tehetjük azt. Ehhez azonban többet kell megtudnunk a szappankészítésről, és ki kell szűrnünk a saját bőrünknek megfelelő összetevőket. Ha megtaláltad a szappanhoz a megfelelő összetevőket, elkészítheted a saját bőrszépítő szappanodat. Szeretnék áttekintést adni a különböző szappanfajtákról, amelyek javíthatják a bőrét. Azt is elmagyarázom, hogyan készítheted el otthon a saját személyre szabott szappanodat:

Egy gyors összefoglaló az induláshoz: Hogyan készíthetsz saját szappant?

Szappan, mi is az valójában? A hidegen kevert szappan egy nagy hagyományokkal rendelkező termék.

A szappanok szappanosítással készülnek, amely során zsírokat és olajokat keverünk össze lúgos szódával. A keverés után megkezdődik a szappanosítási folyamat. A nátronlúg szappanosítja a meglévő zsírokat és olajokat (lipideket), és szappanná alakítja őket. A saját szódabikarbónát NaOH-ból és vízből állítjuk elő. A nátronlúg hozzáadásával szilárd szappanok keletkeznek.

Alternatív megoldás a kálium-hidroxid oldattal történő szappanosítás. A káliumlúgot KOH-ból (kálium-hidroxid) és vízből állítják elő. Ha kálium-hidroxid-oldatot olajokkal és zsírokkal szappanosítunk, lágy szappanok, a lágyszappanok keletkeznek.

Részletes, lépésről lépésre történő útmutatót is találsz arról, hogyan készítsd el magad a szappant itt.

De előbb szeretnék néhány pontra kitérni:

A házi készítésű szappanok jót tesznek a bőrnek

Szeretnél saját szappanokat készíteni? Ez egy remek ötlet, mert a házi szappanok nemcsak nagyon divatosak, de rendkívül jót tesznek a bőrünknek is.

Hogy miért is van ez így? A természetes szappanok összetétele miatt. Mivel a saját szappankészítés során csak tisztán természetes alapanyagokat használnak, nem lehet rosszul járni egy kézzel készített natúr szappannal. A kézzel készített szappanok ráadásul zsírtöbbletet tartalmaznak. Ez a tisztítás során táplálja a bőrt, és megakadályozza a bőr kiszáradását. A zsírfelesleg (zsírfelesleg/lúghiány) egyébként szándékosan szerepel a számításban, és legalább nagyjából maga is meg tudja határozni. Ha olyan szappant szeretne, amely jól hidratál, akkor körülbelül 8-10%-os zsírtöbblettel számolhat.

A szappanosítás során glicerin is felszabadul. Megköti a nedvességet, így a bőr az intenzív tisztítás ellenére is megtartja a zsírt és a nedvességet.

A házi szappanok azért jók, mert

 1. természetes összetevőkből, főként értékes növényi olajokból és zsírokból készülnek
 2. a kémiai tenzidekkel ellentétben a bőrt nem zsírtalanítják és nem szárítják ki
 3. A szappanok hidratálják a bőrt mosás közben
 4. megőrzik a bőr nedvességét a szappanosítás során keletkező természetes glicerin segítségével

Sok felhasználó gyakran meglepődik, hogy a természetes szappan milyen jót tesz neki. A mosógélek, tusfürdőkrémek és hasonlók a hozzáadott felületaktív anyagok és egyéb szintetikus anyagok miatt gyorsan kiszárítják a bőrt. Házi szappannal való mosakodáskor ennek az ellenkezője történik: a bőr sima és puha lesz. A száraz bőr eltűnik.

Levendulaszappan illóolajjal – házilag készített levendulaolajjal

Készítsen saját szappant – igazítsa a szappant a bőre állapotához

Most már tudod, hogy a természetes szappan sok jót tesz a bőrnek. De a szappanod megfelelő összetevőivel még több erőt adhatsz bőrápoló termékednek. Megszépítheted a bőrödet, vagy javíthatod az állapotát.

Vannak például tejes szappanok. Ezek tejet tartalmaznak, például tehéntejet, kecsketejet vagy juhtejet. Vagy tejterméket tartalmaznak. Sok szappanhoz például túrót vagy tejszínt adnak. A tej és a tejtermékek zsírral látják el a bőrt, és puhává teszik azt. A tej emellett még kellemesebb, finom krémes habot ad a szappannak.

A sószappanok és a sós szappanok bőrproblémák esetén érdekesek. A sószappanhoz nagy mennyiségű sót adnak. A sós szappanok is tartalmaznak sót, de kisebb koncentrációban. A sós szappanok esetében telített sós lében keletkezik, amely a házi szappan alapjául szolgál.

A sószappanok és a sós szappanok valóban nagyszerű szappanok a pattanásos, foltos bőr állapotának javítására, sőt még az atópiás dermatitiszre is. Segítenek megkötni a nedvességet, ásványi anyagokat és nyomelemeket biztosítanak, és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ha például pattanásokkal küzdesz, érdemes kipróbálnod egy sós szappant.

Egyéb összetevők és túlzsírozás

A magas szuperzsírtartalmú szappanok különösen jót tesznek a száraz és érzékeny bőrnek. Gyakran tartalmaznak nagyon gazdag, értékes növényi olajokat, például avokádóolajat, olívaolajat vagy sheavajat. Ezeknek a szappanoknak van egy különleges tulajdonságuk: sokkal kevesebb lúgot tartalmaznak, mint amennyi a szappanosításhoz szükséges. Ezt nevezik lúghiánynak vagy túlzsírosításnak. Ez azt jelenti, hogy nem minden zsír és olaj szappanosodik teljesen. Ezek hidratáló összetevőkként megmaradnak, és így ápolják a bőrt kéz- és testmosáskor.

Egyébként: Függetlenül attól, hogy a szappant nagyon száraz bőrre vagy zsíros bőrre főzzük, minden bőrtisztító szappanban zsírtöbbletet (lúgtöbbletet vagy lúghiányt) tervezünk. Száraz bőr esetén azonban a zsírtöbblet aránya növelhető. Így a száraz bőrről is gondoskodunk a mosás során.

A szappan testre szabása a bőrhöz

Ez csak néhány példa a különböző bőrtípusokra és bőrproblémákra kifejlesztett speciális szappanokra. Azonban számos más módja is van annak, hogy a házi készítésű szappanokat az adott bőrproblémákhoz igazítsuk. Szeretném megemlíteni például az agyagot. Ezek nagyszerű szappanadalékot jelentenek a problémás, pattanásos és foltos bőrre szánt szappanokban. És természetesen sok más összetevőt is hozzáadhatsz a szappanodhoz, hogy nagyszerű hatást érj el:

 • Gyógyító agyag a könnyű hámlasztó hatásért és a hibás, zsíros bőr tisztítására
 • A Holt-tengerből származó iszap ásványi anyagokban gazdag, ezért táplálja a bőrt
 • Ghassoul, mosakodó agyag és laver agyag
 • illóolajok a nagyszerű illatért és a bőrre gyakorolt különleges hatásért (az alapanyagtól függően az illóolajok gátolják a gyulladást, tonizálják, nyugtatják az érzékeny bőrt és még sok más)
 • Színek és illatanyagok az Ön személyes kedvenc szappanjához
 • Gyógynövények és virágok a hámlasztáshoz vagy a szépítéshez

Melyik szappan melyik bőrre való?

Bőrtípus / bőrállapotSzappan típusa
Száraz bőrErősen szuperzsíros szappanok, tejszappanok, olívaolajos szappanok és sok más szappan
Zsíros bőrSós szappanok, sós szappanok, agyagos szappanok nagyszerűek
Pattanások és pattanásokSó- és sós szappanok, agyagszappanok, iszapszappanok, túrószappanok
Pikkelysömör és neurodermitiszMagas szuperzsírosító tulajdonságú és kevés adalékanyaggal rendelkező szappanok, illatanyagmentes szappanok, só- és sós szappanok
Bőrtípusának megfelelő szappanok

A szappankészítéshez szükséges összetevők

Ha természetes szappant szeretne főzni hidegkeveréses eljárással, akkor lúgoldatra lesz szüksége. Valószínűleg maga szeretne szilárd szappant készíteni. A szilárd szappanokhoz NaOH-ból és folyadékból készült lúgoldatra van szükségünk. Kezdetben a lúg NaOH-ból és vízből készül. Később a folyadék lehet például tej is.

Növényi olajok és zsírok, valamint állati zsírok mint szappanösszetevők

A szappan alapját a növényi olajok és zsírok, valamint a vaj és a viaszok képezik. A természetes szappanok népszerű növényi olajai közé tartozik az olívaolaj, a mandulaolaj, a repceolaj, a sárgabarackmagolaj és még sok más olaj. Ezek az olajok tápláló jelleget adnak a szappannak, és a szilárd zsírokkal, vajjal és viaszokkal együtt biztosítják, hogy a házi készítésű szappan jó állagú legyen.

Megkülönböztetünk alapzsírokat, alapolajokat és kondicionáló olajokat. Az alapolajok többnyire stabil olajok, amelyek hosszú ideig eltarthatók. A speciális ápolóolajokat viszont mindig kis mennyiségben kell használni, mivel ezek gyakran lágyítják a szappanokat és/vagy hajlamosak gyorsan megrohadni.

Házi olívaolajos szappan

A habzó zsírok a szappanok másik alapvető összetevője. Főként kókuszolajat, babassuolajat és pálmamagolajat használunk. A habzó zsírok kellemesen keménnyé teszik szappanunkat, és biztosítják a mosás során keletkező habot. Miért van ez így? Kémiai szerkezetükben főként rövid szénláncú zsírsavakat tartalmaznak. Ezek pedig különösen jól keverednek a vízzel. Ez a tulajdonságuk egyszerre biztosítja a habzást és a nagy tisztítóerőt. A habzó zsírok tehát a tisztító hatás szempontjából is fontosak.

A habzó zsírok pozitív tulajdonságai ellenére más olajokkal és zsírokkal kell kombinálnunk őket. A habzó olajok túl nagy aránya ugyanis túlságosan tisztíthatja a bőrt, és így megfosztja azt az olajoktól és a nedvességtől. Ezért a habzó zsírokat alapzsírokkal kombináljuk. A báziszsírok kellemesen szilárd szappanokat biztosítanak, amikor szappant készítünk magunknak. Stabilabbá teszik a szappanokat, hogy mosáskor és vízzel érintkezve ne váljanak puhává és zsírossá. Ezek az alapzsírok közé tartozik a csodálatos sheavaj, a kakaóvaj, a pálmaolaj, a mangóvaj és a cupuacuvaj.

Mint láthatja, mi magunk sem csak egyetlen olajat vagy zsírt használunk a szappankészítés során, hanem ideális esetben különböző zsírok kombinációját. Természetesen vannak kivételek ez alól a szabály alól. Vannak például tiszta olívaolajos szappanok. Vagy olyan szappanok, amelyek csak két vagy három összetevőből állnak. Ilyen például a népszerű Aleppo szappan vagy a tiszta olívaolajos szappanok. Többet megtudhat az ebookban vagy a naturseife-und-kosmetik.de oldalon.

A szappanhoz szükséges zsírok és olajok áttekintése

Habzó zsírokAlapzsírokAlapolajokÁpoló olajokHabzásfokozó
KókuszolajCupuco vajAricotmagolajArgánolajRicinusolaj
Babassu olajKakaóvajAvokádó olajSáfránymagolaj 
PálmamagolajMangóvajFöldimogyoró olajKenderolaj 
 Pálmaolaj / pálmazsírMogyoróolajFekete köményolaj 
 Shea vajBabérolajSzójaolaj 
  Makadámia olajDióolaj 
 LibazsírMandulaolajBúzacsíra olaj 
 MarhafaggyúOlívaolajEsti primulaolaj 
 DisznózsírRépaolaj  
 StrucczsírRizscsíraolaj  
  Szezámolaj  
  Napraforgóolaj  
Így áll össze a szappan

NaOH és lúg, valamint KOH

A házilag készített természetes szappan alapanyagai zsírok és olajok különböző keverékekben. Ahhoz, hogy ezek a zsírok és olajok elszappanosodjanak, lúgoldatra van szükségünk. Ahhoz, hogy mi magunk szilárd szappant készítsünk, szódabikarbónát használunk. A szódabikarbóna vízből és nátrium-hidroxidból (NaOH) áll. A lúgot NaOH kristályokból vagy kis lemezekből készítjük a vízzel együtt.

A lúg mennyiségét a szappanreceptben használt olajok és zsírok szappanosítási értékeiből számoljuk ki. Minden zsírnak és olajnak megvan a maga szappanosítási értéke. Ez jelzi, hogy mennyi NaOH vagy KOH szükséges a teljes zsír vagy olaj elszappanosításához. Mivel a szappanosítási számok az olajok és zsírok minőségétől függően változnak,

egy átlagos értéket veszünk alapul. A felesleges zsír biztonsági pufferként szolgál. Ez azt jelenti, hogy a zsírok egy bizonyos hányadát mindig szappanosítatlanul hagyjuk. Ezért nem feltételezzük a 100 %-os elszappanosítást. Így marad némi szabad zsír, ami biztosítja, hogy a házi készítésű szappan ne legyen túl kemény, és a felesleges zsír is ápolja a bőrt. Erről bővebben a túlzsírosításról / lúghiányról szóló cikkben olvashat.

Ökölszabály: Minél nagyobb a zsírtöbblet, azaz a túlzsírozás, annál hidratálóbb a szappan.

A zsírtöbblet kiszámításaegyébként időigényes és gyakran hibás folyamat. Ezért szinte minden szappankészítő használ szappankalkulátort. A szappankalkulátorba be kell írni az olajokat és zsírokat, majd meg kell adni a kívánt túlzsírozottságot. A szappankalkulátor ezután másodpercek alatt automatikusan kiszámítja a szükséges lúgmennyiséget.

Regenbogenseife selber machen
Házi készítésű szappan – az én házi készítésű szivárványos szappanom

Lúg készítése – így működik:

A lúg maró hatású. Ezért a saját szappankészítés során mindig megfelelő védőfelszerelést kell viselni. Ide tartozik a szemet védő védőszemüveg és a lehető leghosszabb, strapabíró gumikesztyű. A háztartási kesztyűk általában elegendőek. A lúg- vagy szappanfröccsenésektől úgy védheti meg a ruháját, ha köpenyt, régi inget vagy pólót vesz fel.

Összegzés:

 1. Mindig viseljen védőszemüveget, amikor lúgot kever és szappant készít magának
 2. Az erős kesztyű védi a bőrt a lúgfröccsenésektől és a friss szappantól
 3. Vegyen fel köpenyt vagy régi ruhát

A lúg keverésekor mindig a konyhai mosogatóban dolgozzon. Nem baj ugyanis, ha néhány NaOH-tányér felborul, vagy némi lúg kiömlik. Egyszerűen öblítse le bő hideg vízzel. Mivel a lúg készítésekor gőzök keletkeznek, a legjobb, ha kinyitjuk az ablakot.

Tipp: Ha nagyon hidegen dolgozunk, megakadályozhatjuk az erős gőzképződést. Ideális esetben a lúghoz szükséges víz egy részét előre lefagyasztjuk, például kis jégkockatartókban. Ez azt jelenti, hogy egy rész fagyasztott vizet és egy rész folyékony vizet használ a lúg összekeveréséhez.

Így készítheted el a szappankészítéshez szükséges lúgot:

 1. Mindig desztillált vizet használjunk!
 2. A víz körülbelül felét fagyaszd le jégkockákba az előző napon
 3. Mérje ki a víz másik felét egy lúgálló edénybe
 4. Legkésőbb most vedd fel a védőfelszerelést
 5. Mérjük ki a NaOH-lemezkéket egy külön edényben (pl. kis főzőpohárban, kiöblített joghurtos edényben stb.)
 6. Most adjuk hozzá a jégkockákat a maradék vízhez
 7. Ezután lassan csepegtessük a NaOH-t a vízbe, közben keverjük meg
 8. Keverje addig, amíg az összes NaOH fel nem oldódik
 9. Hagyja a lúgot a mosogatóban, és hagyja kihűlni

Nem is olyan nehéz, ugye? A legtöbb új szappanfőző eleinte nagyon félénk a lúgkészítéssel kapcsolatban. Ez azonban gyorsan elmúlik, amint egyszer-kétszer megcsinálta. Ha a fent leírtak szerint dolgozik, és nem felejt el védőszemüveget és kesztyűt viselni, valamint a megfelelő helyen keveri a lúgot, akkor semmi sem történhet.

A lúg keveréséről itt olvashat bővebben: A lúg helyes elkészítése!

Egyébként: A szappankalkulátor segítségével könnyen kiszámolhatod a lúg és a NaOH helyes mennyiségét. A NaOH-ra vonatkozó információkat megtalálod az ebookban található receptekben és sok szappanreceptben az interneten vagy különböző szappanos könyvekben. Azonban mindig jobb, ha itt is matekozol, különösen az interneten talált szappanrecepteknél! A Naturseife-und-kosmetik tud ebben segíteni.

Egyéb összetevők a saját szappankészítéshez

Egy kis gyakorlással igazán kreatív lehet a saját szappankészítés során. Az illatanyag és a szín mellett számos más összetevővel is feldobhatja a szappant. Legyen szó agyagról, mézről, szappanról, krémről vagy gyümölcslevekről: a kreativitásnak tényleg szinte semmi sem szabhat határt.

Ha már kipróbáltál néhány egyszerűbb szappanreceptet, elkezdheted a márványozást is. A különböző márványozási technikák igazán nagyszerű hatást kölcsönöznek a házi készítésű szappanodnak:

Képek

Tipp: Az ebookban számos márványozási technikát ismertetünk, és illusztrált, lépésről lépésre követhető utasításokat találsz:

készítsd el a saját szappanodat itt: Készítsd el a saját kreatív szappanodat

Szappanreceptek kezdőknek

Szeretnéd magad elkészíteni első természetes szappanodat? Akkor érdemes egy egyszerű szappanrecepttel kezdened. Ideális esetben ez inkább egy kipróbált és bevált recept legyen, mint egy olyan, amit maga talált ki. Ez segít internalizálni az előállítási folyamatot, és garantáltan sikeres lesz a munkája. Az egyszerű szappanreceptekkel könnyű dolgozni.

A 25 darabos szappan receptje

Az úgynevezett 25 darabos szappan receptje ideális kezdő recept a saját szappankészítéshez. A szappanragasztó, amely a zsírok és a lúg összekeverésével jön létre, sokáig folyékony marad. Ennek megvan az az előnye, hogy nyugodtan dolgozhatsz. Ez ideális a kipróbáláshoz. Az ekönyvemben található, 25 rúdra való egyszerű receptet példareceptként is használom a lépésről-lépésre történő útmutatáshoz. És itt van a saját szappankészítés receptje:

 1. 25 % kókuszolaj (pl. palmin a szupermarketből)
 2. 25 % pálmaolaj
 3. 25 % olívaolaj
 4. 25 % repceolaj

Ez a következő kezdő receptet eredményezi egy 1000 g zsírtartalmú szappanhoz:

 • 250 g kókuszolaj
 • 250 g pálmaolaj
 • 250 g olívaolaj
 • 250 g repceolaj
 • 133,5 g NaOH (10%-os szuperzsírosításhoz)
 • 320 g desztillált víz
 • 25-30 g parfümolaj, például a Dragonspice-tól (kozmetikai parfümolajat használjon! Nem illatszerolajat!)

Kezdetnek 1000 g teljes zsírmennyiséget ajánlok. Ennek oka, hogy egy kicsit nagyobb adaggal könnyebb dolgozni.

Natürliche Seifen
Házi készítésű természetes szappanjaim © Természetes szappan és kozmetikumok

Amire a saját szappankészítéshez szükséged van

 1. Lúgálló edény a lúg elkészítéséhez (polipropilén vagy polietilén mérőpohár, főzőpohár, befőttesüveg)
 2. Kis poharak a NaOH kiméréséhez (a kimosott joghurtos edények itt is jól működnek)
 3. Grammra pontos konyhai mérleg
 4. Botmixer, lehetőleg a régi modell a pincéből
 5. Egy edény a zsírok felolvasztásához és a szappanragasztó kikeveréséhez (vigyázzunk, hogy ne használjunk alumínium edényt)
 6. Keverőpálca a lúg keveréséhez
 7. Finom szemű szita
 8.  
 9. Fakanál a szappan keveréséhez
 10. Egy kis edény az illóolaj kiméréséhez
 11. Egy szappanformát
Fontos eszközök a szappankészítéshez: rozsdamentes acél edény, botmixer, kanál, mérőedény, mérleg. Nem kell új dolgokat vásárolni!

Hogyan készítsünk szappanokat magunknak

Elvileg a szappankészítés magadnak nagyon egyszerű, és ha egyszer elkészítetted az első vagy második szappanodat, nagyon magabiztos leszel, és a szappankészítés természetes lesz számodra. A legfontosabb, hogy soha ne veszítsd el a lúg iránti tiszteletet. És ha minden biztonsági szabályt betartasz, semmi baj nem történhet.

Készítsd el a saját szappanodat – lépésről lépésre

Tartsa be a biztonsági szabályokat: Először is vegyél fel védőszemüveget és kesztyűt.

 1. Először készítsd el a lúgot. Ideális esetben a lúg készítésekor keletkező erős gőz miatt a desztillált víz egy részét le kell fagyasztania.
 2. Tegye a jégkockákat a lúgálló edénybe a fagyasztásmentes vízzel együtt. Szükséged van 320 g vízre. Kezdetben a mennyiség kb. 1/3-át vegye jégkocka formájában, a többit pedig vízként.
 3. Lemérted a vizet? Ezután mérje ki a NaOH-kristályokat egy kis főzőpohárban.
 4. Most mindenképpen a mosogatóban dolgozz. Lassan öntsd a NaOH kristályokat a vízbe, újra és újra megkeverve.
 5. Addig keverd, amíg az összes NaOH fel nem oldódik.
 6. Hagyd a lúgot a mosogatóban hűlni.
 7. Mérjük ki a kókuszolajat és a pálmaolajat egy serpenyőben, majd olvasszuk fel a tűzhelyen. Alacsony hőfokon olvasszuk fel, ne hagyjuk felforrni. Amint a zsír elolvadt, vegyük le a serpenyőt a tűzről.
 8. Tegye a serpenyőt ismét a mérlegre, mivel az olajokat most ki kell mérni.
 9. Adjuk a zsírokhoz az olívaolajat és a repceolajat.
 10. Hagyja a zsírt kihűlni.
 11. Amint a lúgos edény és a serpenyő csak langyos tapintású, folytathatja.
 12. Most öntse a lúgot a szitán keresztül a zsírokkal teli edénybe. A legjobb, ha a mosogatóban folytatja a munkát.
 13. Most emulgeálja a keveréket. Használja a botmixert, és alacsony fokozaton keverje jól össze. Időről időre keverje meg egy fakanállal.
 14. Ezt addig folytassa, amíg egy homogén szappankeveréket nem kap, amely már nem válik szét. Az állagának olyan kell lennie, mint a kissé folyós süteménytésztának vagy pudingnak.
 15. Most már hozzáadhatja a parfümolajat, és röviden keverje bele.
 16. Ezután öntse a szappankeveréket a szappanformába, amely körülbelül 1 liter űrtartalmú.
 17. Most jól fedje le a formát (erre alkalmas a fólia), és tekerje be egy törölközővel.
 18. A törölköző melegen tartja a szappant, és az átmegy egy gélfázison, aminek előnyei lehetnek. Erről bővebben itt olvashat –> A szappan gélfázisa

Érlelési idő és co.

Miután elkészítetted az első barkácsszappanodat, és beletöltötted a szappanformába, kell neki egy kis idő. Ideális esetben egy gélfázison megy keresztül a formában. Nagyon forró és folyékonyabb lesz, majd gyorsan újra megszilárdul. Ha a szappan átment a gél fázison, akkor később gyorsabban megkeményedik, és az állaga sima és szilárd lesz. Azonban eltart egy ideig, amíg a szappan újra szilárd lesz. Ezért a friss szappant csak körülbelül 24 óra elteltével szabad kivenni a szappanformából. A formából való kibontáskor ismét kesztyűt kell viselnie, mivel a friss szappan még mindig irritáló és minden, csak nem enyhe a bőrre.

A friss szappan nem használható fel azonnal. Előbb teljesen el kell szappanosodnia és meg kell szilárdulnia. Ehhez legalább 4 hét érlelési időre van szükség. Minél tovább hagyjuk érni a házi szappant, annál szilárdabb, gazdagabb és enyhébb lesz.

Készítsen saját szappant ebook

Szeretne saját szappant készíteni és mindent megtudni az alapokról? Akkor töltse le a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookot mindössze 11,95 euróért:

Szappankészítés magadnak lúg nélkül?

Elriasztja a saját szappankészítés lúggal? Ne tegye, mert ha gondosan és körültekintően dolgozik, nem lesz semmi gondja. És rá fogsz jönni, hogy a természetes szappanok saját maga készítése egyszerűen nagyon szórakoztató.

Sajnos lúg nélkül nem lehet szappant készíteni, mivel a lúg elszappanosítja a zsírokat és olajokat.

Csak formázott szappanokat használhatsz. Ez a szappanok öntésével jár: egy kész öntőkeveréket megolvasztanak, színeznek és illatosítanak, majd formákba önthetők. Ezek az öntött szappanok azonban felületaktív anyagokat tartalmaznak, ezért semmi közük az „igazi” szappanokhoz.

Szappant készítesz magadnak gyerekekkel?

A hidegkeveréses eljárás, azaz a lúggal és zsírokkal történő saját szappankészítés nem alkalmas gyermekek számára. A gyermekek nem dolgozhatnak maró lúggal, és ezért nem vehetnek részt a szappankészítésben.

Vannak azonban nagyszerű alternatívák a gyermekekkel való saját szappankészítésre. A szappanmaradékokat be lehet olvasztani és tovább lehet dolgozni. Vagy az elkészített szappanból szappannyakláncokat is készíthet. A szappanöntés is rendkívül népszerű a gyerekek körében.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*