Készíts saját arcszappant iszappal és agyaggal

Nagyszerű szappanforralás az arcra

Készíts saját arcszappant
Seife mit Schlamm aus dem Toten Meer und rosa Tonerde

Készíts saját arcszappant? Az arcszappanok különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, és ideálisak az arcbőr napi tisztítására. Az iszapot és rózsaszín agyagot tartalmazó arcszappan ideális a normál bőr tisztítására. Azonban a kombinált bőr és az enyhén zsíros bőr is tisztítható ezzel a szappannal. A saját szappankészítéshez mindössze néhány összetevőre és természetesen némi szappankészítési tapasztalatra van szükség. Szeretném elmagyarázni, hogyan készíthetsz szappant iszappal és agyaggal, és mire kell figyelned.

Szeretne saját arcszappant készíteni holt-tengeri iszappal és rózsaszín agyaggal? Itt találsz egy megfelelő szappanreceptet és természetesen a saját készítéshez szükséges útmutatót.

DIY arcszappan iszappal és agyaggal

Íme egy szappanrecept egy tisztító és tápláló arcszappanhoz. Alapanyagként olívaolajat, kókuszolajat, sheavajat, repceolajat és rizscsíraolajat használtam:

Olívaolaj

Ebben az arcszappanban nagy arányban használtam olívaolajat. Ennek oka, hogy az olívaolaj enyhévé és jól tolerálhatóvá teszi a szappant. Mivel a magas olívaolaj-tartalmú szappanoknak hosszabb ideig kell érniük, legalább nyolc hetet kell hagyni az érlelési időre.

Kókuszolaj

A kókuszolajat habosító zsiradékként, iszapos és rózsaszín agyaggal készült arcszappanban is használják. Gazdag habot képez, és alaposan tisztítja a bőrt.

Sheavaj

A sheavaj az egyik kedvenc zsiradékom. Ez azért van, mert a vaj nagyon tápláló és enyhe, és minden bőrtípus jól tolerálja. A szappanban finom, de nagyon krémes habot képez. A szappant feszessé teszi, és ideális az érzékeny arcbőr számára. Mivel a sheavaj minden bőrtípus számára alkalmas, ezzel a szappanösszetevővel nem lehet hibázni.

Répaolaj

Olcsó alapolajként a repceolaj az egyik kedvenc olajom a szappankészítéshez. A repceolaj ebben a receptben segít abban is, hogy a szappan jó keménységet kapjon. A különböző olajok és zsírok kombinációja azt jelenti, hogy a szappan nem lesz sem kemény és törékeny, sem zsíros és lágy.

Rizscsíraolaj

A rizscsíraolaj jó textúrát ad a szappannak. A rizscsíraolaj a többi zsírral és olajjal kombinálva simává teszi a szappant, és megakadályozza, hogy túlságosan törékennyé váljon. Az olaj emellett segít a stabil és krémes habzás kialakításában is.

A kész arcszappan tulajdonságai

A szappan szilárd, jól és stabilan habzik. Ez az arcszappan normál és kombinált bőrre, valamint enyhén zsíros bőrre való. Ha zsíros és foltos a bőre, ez a szappan szintén alkalmas. Én azonban ekkor a kókuszolajat babassu olajra cserélném. A babassu olaj nem komedogénnek számít, ezért a kókuszolaj helyett előnyösebb a problémás bőrre. A két habzó zsír tulajdonságai szinte azonosak, ezért a cseréjük nem okoz különösebb gondot.

A lúg vagy az olaj mennyiségét szabadon választhatod meg.

Készítsen saját arcszappant – szappanrecept

Nehézségi szint: könnyű

Mould: Szappanformák: Normál blokkforma

Keverési kellékek: Normál keverési kellékek, mint például egy lábas, botmixer, lúgálló edény a lúg keveréséhez, edény a NaOH-hoz, mérleg, kanál, 2 további edény

Recept: 400 g olívaolaj, 250 g kókuszolaj, 100 g shea vaj, 150 g repceolaj, 100 g rizscsíraolaj, NaOH tetszés szerint (lúgbázis kb. 8-10 százalék), 310 g hideg desztillált víz

Színezőanyag: Ha pontosan az ábrázolt arcszappant szeretné elkészíteni, akkor a lúghoz 2 halom teáskanál holt-tengeri iszapra, 2 teáskanál rózsaszín agyagra és titán-dioxidra is szüksége lesz

Illatanyag: 6 g levendula illóolaj, 4 g palmarosa illóolaj és 3 g pacsuli illóolaj

Készítsd el saját arcszappanodat – így kell csinálni

Mint mindig, amikor szappanrecepteket mutatok be, feltételezem, hogy ismered a szappankészítést. Szappant mindig csak alapos előkészítés és a témában való részletes utánaolvasás után készíts magadnak. A saját szappankészítéshez ugyanis maró lúgra van szükség, ezért fontos a jó előkészítés.

Még nem tudja, hogyan működik a szappankészítés? Akkor ajánlom figyelmébe a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookot. Ez részletesen leír mindent a szappankészítésről.

Tudja, hogy mi micsoda és hogyan kell szappant készíteni magának? Akkor olvasson tovább:

 1. a szappant a biztonsági szabályok betartásával keverjük össze. Készítsen elő két edényt. Öntsd az egyikbe a rózsaszínű agyagot, a másik edényt pedig hagyd üresen.
 2. Mérjük ki a kókuszolajat, hagyjuk megolvadni, és csak ezután adjuk hozzá a sheavajat. Ne adjon hozzá több hőt. Mérjük ki az olajokat, és keverjük bele. Keverje össze a zsírokat és az olajokat, tegye félre, és hagyja kihűlni.
 3. Most ne feledje, hogy viseljen védőszemüveget és kesztyűt! Mérje ki a NaOH-t, és öntse a hideg, desztillált vízbe. Keverjük össze, és hagyjuk a nátrium-hidroxid-oldatot kihűlni.
 4. Ezután folytassa a munkát a szokásos módon: Adja a lúgot a zsírokhoz, és keverje össze az egészet botmixerrel.
 5. ha a szappanragasztó kissé besűrűsödött, a keveréket illatosíthatjuk. Most öntse a szappanragasztó 1/4 részét az egyik edénybe, 1/4 részét pedig a másik edénybe, és keverjen mindent jól össze, amíg nem lesz többé csomómentes. A maradék szappanragasztó (a teljes mennyiség kb. fele) az edényben marad, és a Holt-tengeri iszappal színezzük.
 6. az edényben lévő keveréket most két részre osztjuk. Először adjunk egy részt az agyaggal színezett részhez. Ne keverjük túl erőteljesen, csak egyszer menjünk át a keverőkanállal az edényben lévő keveréken. Nem keverednie kell, hanem márványosnak kell lennie. Most töltse a márványos részt a mellékelt szappanformába.
 7. Ugyanígy járjon el a maradék szappanragasztóval és a színtelen résszel a második edényben. Ezt a márványozott keveréket most öntsük a másik részre a formába.

A szappankészítés eredménye

Az eredmény két márványozott rész. Alul látható a rózsaszín agyag és a szappanragasztó sárral való márványozása. Fent a színtelen szappanragasztóból készült márványozás a sárral ellátott résszel együtt.

Izolálás és érlelési idő

Az iszappal és rózsaszín agyaggal készült arcszappan gélfázison megy keresztül. Nagyon forróvá válik és elfolyósodik. Az összes összetevő jól összekapcsolódik egymással. A gélfázis azt is biztosítja, hogy a szappant sokkal gyorsabban ki lehet venni a formából és sokkal gyorsabban lehet vágni. Az érlelési idő valamivel rövidebb, és a szappan szép és szilárd lesz.

Azt tanácsolom, hogy legyen türelmes az érlelési idővel. A különböző adalékanyagok és a zsírok kombinációja idővel kellemesen szilárddá teszi a szappant. Mivel azonban a szappanreceptben nagy arányban olívaolaj szerepel, ennek a szappannak hosszabb érlelési időre van szüksége. A magas olívaolaj-tartalmú szappan hosszabb ideig marad lágy. Tehát mindenképpen hagyjon nyolc hetet a házi készítésű arcszappan érlelésére.

Mennyi ideig tart ez a barkácsszappan?

A repceolajon kívül nem használtam ebben a szappanreceptben olyan olajokat, amelyek különösen hajlamosak az avasodásra. Különösen a magas olívaolaj-tartalmú szappanok hosszú ideig eltarthatók, és idővel egyre szilárdabbak és jobbak lesznek. A pontos eltarthatósági időt azonban nehéz megjósolni, mivel sok függ a felhasznált összetevőktől és azok frissességétől. Feltételezhető azonban, hogy ez a szappan legalább 1 évig friss és használható marad.

A legjobb, ha mindig friss olajokat és zsírokat használunk, amikor szappanokat és más kozmetikumokat készítünk. Ha fel akarja használni a kamrájában lévő „régi készletet”, akkor készítsen kisebb adag szappant. Az is lehet, hogy csak 500 g szappant főz ki, és akkor gyorsabban elhasználja.

Mennyire kell szuperzsírosítani az arcszappant?

Ön maga döntheti el, hogy milyen magas vagy alacsony legyen a szuperzsírozás mértéke. Általában az arcszappanoknak jobban kell szuperzsírozottnak lenniük, azaz 7-10 százalék körül. De ez természetesen az Ön egyéni bőrtípusától függ. Ha már eleve zsíros a bőröd, amely nem szenved hiányt a nedvességben, akkor az arcszappanban alacsonyabb olajtartalmat is használhatsz. Ebben az esetben elegendő lehet az 5-6 százalékos szuperzsírsűrűség.

A legjobb tehát, ha ezt a bőrtípusodtól teszed függővé. Kétség esetén azonban azt tanácsolnám, hogy inkább kicsit jobban zsírozd, mint túl keveset.

Hogyan használja az iszapos és agyagos arcszappant?

A szappant gond nélkül használhatja a napi arctisztításhoz. Használja reggel és este, hogy alaposan megtisztítsa az arcát. Ehhez habosítsa fel a szappant nedves kézzel. A habot oszlassa el az arcán, és dörzsölje jól a bőrébe. Ezután alaposan öblítse le az arcát bő vízzel.

Hogyan kell tárolni a szappant?

A szappant ugyanúgy kell tárolni, mint a többi természetes szappant:

 • Használat után mindig távolítsa el a szennyeződéseket és a szőrszálakat a természetes szappanról.
 • Hagyja a szappant teljesen megszáradni a levegőn.
 • Száradás után a szappan szükség esetén egy lezárt edényben tárolható.
 • Ha naponta kétszer használja a szappant, a legjobb, ha szappantartóban tárolja. Ezen mindig jól meg tud száradni, és mindig kéznél van használatra készen.

Iszap a Holt-tengerből

Ha tapasztalt szappankészítő vagy, biztosan hallottál már arról, hogy a Holt-tengeri sót nem lehet szappanokban használni. Ennek az az oka, hogy a holt-tengeri só sok magnézium-kloridot tartalmaz. Ez a lúggal együtt magnézium-hidroxidot képez. A magnézium-klorid tehát felemészti a lúgnak ezt a részét, és az már nem használható az olajok és zsírok elszappanosítására. A holt-tengeri só ezért kedvezőtlen összetevője a barkácsszappanjainknak.

A holt-tengeri sóval ellentétben az iszapot gond nélkül használhatjuk a szappan készítéséhez. Itt két változatot lehet vásárolni:

 1. pasztaszerű iszapként
 2. szárított por formájában

Mindkét változat alkalmas házi készítésű szappanokhoz. Én általában a port használom, és a lúgos folyadékból (ebben az esetben víz) veszek néhány evőkanálnyit, amit összekeverek az iszappal. Ha pasztaszerű iszapot használsz, akkor kérlek, hogy a kiszámított lúgoldatból vonj le három-négy evőkanál vizet is.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

 1. Hallo Julia,
  oh je, so ganz genau weiß ich das gar nicht mehr. Aber es kommt ja auch darauf an, wie hoch die Überfettung sein soll.
  Nutzt du einen Seifenrechner?
  LG Stefanie

 2. Danke das du dieses Rezept mit uns teilst!
  Könntest du mir für genau dieses Rezept deinen NaOH-Wert mitteilen? Ich wäre wirklich dankbar!

  Liebe Grüsse

  Julia

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*