Lenmagolaj vagy lenmagolaj szappanokban és natúrkozmetikumokban

Olaj érett bőrre

Leinsamenöl in Seifen

A lenmagolaj rendkívül egészségesnek számít a konyhában, mivel nagyon magas az omega-3 zsírsavtartalma. A lenmagolaj ízét azonban meg kell szokni. Valójában a lenolajat nemcsak a konyhában, hanem kozmetikai termékekben vagy önmagában is használhatjuk. A lenmagolaj szappanokban is felhasználható. A lenolajnak azonban van néhány hátránya is ebben a tekintetben, ezért a szappankészítés során néhány dolgot figyelembe kell venni.

Mi az a lenolaj?

A lenmagolajat (más néven „lenolaj”) a világ egyik legrégebbi kultúrnövényéből, a lenből nyerik. A len növényt már a sumérok és az egyiptomiak is termesztették 6000-8000 évvel ezelőtt, és ma már az egész világon termesztik. A len 60-120 centiméter magas növény, csupasz, sűrűn leveles szárral. A virágok kék színűek, a gömb alakú kapszulatermés tartalmazza a magokat, amelyek különösen értékes tápanyagot tartalmaznak. A lenmag a müzli és a kenyér népszerű kiegészítője.

INCI: Linum Usitatissimum magolaj

A lenmagolaj előállítása és hatása

A magok a lenmag növény kapszulatermésében találhatók; egy kapszula körülbelül 7 magot tartalmazhat. A magvak nagyon gazdagok zsírban, és olajtartalmuk 26-45% körüli. A lenmagolajat az összezúzott lenmag alacsony nyomáson történő hidegsajtolásával nyerik. Egy másik kivonási módszer a kivonás, majd a finomítás. A finomított lenmagolaj színe világos aranysárga, míg a hidegen sajtolt lenmagolaj színe zöldessárga, intenzív aranysárga vagy barna. Az értékes lenmagolajnak erős, fűszeres, kissé szénára emlékeztető szaga van. Az íze is hasonló. Nagyon egészséges olajnak tartják főzéshez, jó bőrápoló terméknek, és a lenmagolaj szappanokban is felhasználható.

A lenmagolaj felhasználása a natúrkozmetikumokban és a lenmagolaj szappanokban

A lenmagolaj főként α-linolénsavból áll, ezért ideális olaj az érett bőr számára. A háromszorosan telítetlen, hosszú láncú zsírsav elősegítheti a sejtregenerációt, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért a lenmagolaj a gyulladásos bőrbetegségek és a pattanások esetén is keresett. Az olajsav és a linolsav kiegészíti a zsírsavspektrumot, és a lenmagolaj jó bőrápoló olajjá teszi a száraz, repedezett és érzékeny bőr számára – ha csak a lenmagolaj negatív tulajdonságai nem lennének.

A lenmagolajat a gyógyszeriparban is használják, mivel lipidcsökkentő, vérnyomás-szabályozó és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért a táplálkozásban is nagyon népszerű.

A natúrkozmetikában a lenmagolajat gyakran használják a repedezett bőr kezelésére. A lenolajos borogatások lágyító és fájdalomcsillapító hatásúak, és az olajnak sejtregeneráló hatást is tulajdonítanak. A krémekben való felhasználása viszont kevésbé népszerű, mivel a lenolajnak sajnos két olyan tulajdonsága is van, amely megnehezíti a használatát:

  1. nagyon erős szaga van
  2. és a légköri oxigénnel érintkezve nagyon gyorsan megkeményedik (nagyon szárító olaj, jódszáma 187).

Lenmagolaj szappanokban

A jó minőségű lenmagolaj természetes szappanok előállításához is felhasználható, bár általában lágy szappanokban (folyékony vagy félig szilárd szappanok) használják. A lenmagolaj nagyon puhává teszi a szappant. Ha mégis szilárd szappanokban szeretné használni az olajat, akkor nagyon takarékosan kell használni, és sok szilárd zsiradékkal kell kombinálni. Ezért szokatlan a lenmagolaj használata szappanokban.

Terjedési tulajdonságok

lassan terjedő olaj

Figyelem

A lenolaj magas porlasztási szintnél, még szobahőmérsékleten is hajlamos a spontán gyulladásra. A lenolajjal átitatott rongyokat ezért légmentesen záródó, csavaros tetejű edényben kell tárolni.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API