Márványozás és szappanok formázása – tippek és trükkök

Saját szappan készítése és márványozása

Marmorieren und gestalten von Seifen
Osszuk a szappanragasztót hét részre, és színezzük ki őket.

Előbb-utóbb a szappanok márványozása és tervezése egyszerűen a szappankészítés része. Végül is a legtöbb szappankészítő nem „csak” tápláló, természetes szappanokat akar készíteni, hanem szokatlan külsőt is szeretne adni ezeknek a szappanoknak.

Márványozás és szappanok formázása – hogyan kell csinálni?

Ha elolvasta az első „Saját kreatív szappanok készítése” című e-könyvemet, és sikeresen megfőzött egy vagy több szappant, akkor hamar eljutott arra a pontra, hogy többet is ki akar próbálni. Egy gyors keresés után az interneten számos csodálatos szappant fog találni a különböző fórumokon és blogokon. Amikor ránézel egy-egy ilyen szappanos képre, mindig felteszed magadnak a kérdést, hogy „hogyan csinálod ezt”? A „Márványozás és szappandizálás” című ebookomban megmutatom, hogy mit tudsz csinálni egyszerű szappanokkal. De mi is fontos pontosan a szappanok márványozásánál és tervezésénél?

Szappankészítés és márványozás magadnak – Milyen típusú márványozások vannak?

A szappanok márványozásának sokféle módja létezik. A márványozás (kavarás) az, amikor legalább két különböző színű szappanmassza keveredik egymással. A legismertebb és leggyakrabban használt márványozási technikák a cserépben való márványozás és a szappanformában való márványozás. Mindkét változat nagyon sokoldalú, és mindig új, fantasztikus hatásokat lehet létrehozni.

Felületi márványozás

A felületi márványozást gyakran használják. Ehhez a szappan felületére egy kis mennyiségű különböző színű szappanragasztót kell felvinni, és egy nyársalóval néhányszor átforgatni a színeket. Ezzel köröket, mintákat, virágokat és vonalakat rajzolhat.

Folyamatos márványozás

A folyamatos márványozásnál nem csak a felületen dolgozol, hanem a szappanforma aljáig hatolsz a sasliknyárs (vagy más eszköz) segítségével.

Márványozás és a szappanok formázása – mire kell odafigyelni

A legtöbb szappan márványozásánál a következő pontokra érdemes odafigyelni:

  1. Az illatanyagot úgy kell megválasztani, hogy a szappanragasztó ne sűrűsödjön be gyorsan. Különösen a virágillatok hajlamosak arra, hogy a szappanragasztó gyorsan besűrűsödjön. A legtöbb bonyolult márványozási technikához azonban szükséges, hogy a szappanragasztó sokáig folyékony maradjon. Ezért mindig olyan illatanyagokat válasszon, amelyek nem befolyásolják a szappanragasztó sűrűsödését.
  2. Vegye figyelembe azt is, hogy egyes illóolajok rövid idő után elszínezik a szappant. Ezt a hatást vagy tervezheti, és szándékosan felhasználhatja a szappan elszíneződött részét márványozásra, vagy olyan illatanyagokat használhat, amelyek nem befolyásolják a szappan színét.
  3. Kezdetben tanácsos nem túl sok színnel dolgozni. Kezdje a márványozást két vagy legfeljebb három színnel, majd ennek megfelelően növelje. Gyakran szükséges gyorsan dolgozni, mivel a szappanragasztót általában a lehető legfolyékonyabban kell feldolgozni.
  4. Annak érdekében, hogy a szappanragasztó sokáig folyékony maradjon, nem szabad túl sokáig dolgozni a botmixerrel. Csak addig keverje, amíg a lúg és a zsírok jól össze nem keverednek, majd folytassa a keverést spatulával vagy fakanállal.
  5. Több szappanos eszközre lesz szüksége, hogy különböző színekkel dolgozhasson. Minden színhez legyen egy további edény, amely elég nagy ahhoz, hogy a kívánt mennyiségű szappanragasztó elférjen benne. A szupermarketben kapható normál joghurtos edények vagy műanyag ivópoharak gyakran elegendőek. Ennek előnye, hogy a tartályok a szappankészítés után kidobhatók, és nem kell őket tisztítani.

A szappankészítésről és a szappan márványozásáról további információkat, recepteket és használati utasításokat talál a„Szappan márványozása és tervezése” című ebookban.

Regenbogen, Faux funnel 032 (640x509)

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API