Miért használjunk szilárd szappant

A természetes szappanok számos előnnyel rendelkeznek

Seife selber machen

A szilárd szappan újra divatba jön. Míg a klasszikus szappan már nem volt megtalálható a legtöbb fürdőszobában, egyre többen fedezik fel maguknak a szilárd szappanok előnyeit.

Zuhanyzselék és mosakodókrémek vagy szilárd szappan?

Manapság az emberek sok időt szentelnek a személyes higiéniára, de általában a szupermarketben kapható, iparilag előállított folyékony szappanokat és tusfürdőket használják. Még azok is, akik a gyógyszertárból származó kiváló minőségű termékeket használnak, gyakran folyamodnak folyékony mosószerekhez. Számos oka van annak, hogy a folyékony változatok helyett szilárd szappanokat használjunk.

A szilárd szappan jobb az emberek számára

A szilárd szappan jobb a bőr számára. Azzal a vélekedéssel ellentétben, hogy a szappanok túl lúgosak az emberi bőr számára, a lúgos pH-értéket a zuhany alatt a nagy mennyiségű víz nagyon gyorsan semlegesíti, ezért semmiképpen sem túl magas vagy agresszív – éppen ellenkezőleg. Sőt, a szilárd szappanok különösen hidratálóak és kíméletesek a bőrhöz. Az, hogy a folyékony szappanok zsírosnak érződnek, nem feltétlenül jelenti azt, hogy hidratálnak is. Ezt azonban nem mindig jelzik egyértelműen a csomagoláson. A szilárd szappanok esetében viszont biztos lehet benne, hogy mindig hidratáló szappant kap – legalábbis a természetes szappanoknál és a saját szappankészítésnél ez a helyzet.

A szilárd szappan másik előnye a folyékony szappannal szemben, hogy szilárd szappan használata esetén a bőr kissé megduzzad, és így jobbanfel tudjavenni és tárolni a vizet. Ez azt jelenti, hogy a bőr is optimálisan hidratálódik, amíg a savköpeny regenerálódik. Ez a hatás nem jelentkezik a folyékony szappanoknál, amelyek gyakran savasabbak és szintetikusabbak.

A szilárd szappanokkal automatikusan sokkal kevesebb mosószert is használ, mint a folyékony tusfürdőkkel. Ennek két előnye van. Először is, a szilárd szappanok takarékossága kíméli a pénztárcát, mivel sokkal ritkábban kell új szappant használnia. Másodszor, a bőr számára is kíméletes, mivel a folyékony mosószerekkel ellentétben a szilárd szappant nem lehet túladagolni. A „sok segít sokon” hiedelemmel ellentétben a túl sok mosószer megterheli a bőrt és megtámadja a bőr védő savköpenyét. Ez különösen igaz az érzékeny bőrre. Nem véletlen tehát, hogy a bőrgyógyászok például neurodermitisz esetén mindiga szilárd szappanokhasználatát javasolják.

Ráadásul a szilárd szappanok számos olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek nem csak a bőrnek tesznek jót. Hiába keresi azokat az összetevőket, amelyek bizonyítottan károsak a bőrre. Ez azonban nem vonatkozik a folyékony szappanokra. Ezek gyakran tartalmaznak tartósítószereket, míg a szilárd szappanok általában nem. Mivel azonban a tartósítószereket fel kell tüntetni, nem csak a tusfürdők, hanem a vásárolt szilárd szappanok esetében is célszerű ellenőrizni a csomagoláson a tartósítószerekre vonatkozó utasításokat. Egy másik egészségügyi szempont a baktériumok és a kórokozók. Ezek a szilárd szappanokon a lúgos felületük miatt nem tudnak megtelepedni, a folyékony szappanok műanyag csomagolásán, különösen a pumpás adagolókon azonban igen.

A szilárd szappanok jobbak a környezet számára

A szilárd szappanok nemcsak a bőrnek, hanem a környezetnek is jobbak. Ennek oka, hogy a szilárd szappanok természetes termékek, és kevés kémiai vagy szintetikus adalékanyaggal vagy azok nélkül készülnek. Ezáltal sokkal könnyebben lebomlanak, és így hosszú távon jobbak a környezet számára.

A folyékony mosószerek ipari gyártása során nem ritka, hogy számos vegyi és szintetikus anyagot is feldolgoznak. A folyékony mosószerek például gyakran tartalmaznak nehezen lebomló és a környezetre káros felületaktív anyagokat, illatanyagokat és színezékeket. Ezenkívül az iparilag előállított folyékony szappanokban gyakran használnak EDTA-t nátriumsó formájában. Az EDTA az Ethylene-Diamino-Tetra_Acetate – etilén-diamino-tetra-ecetsav rövidítése. Ez javítja a tartósítószerek teljesítményét, és megköti a fémionokat, megakadályozza az elszíneződést és a foltok kialakulását a gyártási folyamat során.

A kézzel készített szappanok viszont nem igénylik az EDTA használatát. A szilárd szappanok egy másik, a környezet számára előnyös aspektusa, hogy túlnyomórészt megújuló nyersanyagokból, többek között NaOH-ból és természetes zsírokból készülnek. A folyékony mosószerek alapja gyakran a fosszilis nyersanyag, a nyersolaj. Ez a szilárd szappanokban soha nem található meg, mivel nem szappanosítható.

Ráadásul a szilárd szappanokat csomagolatlanul is lehet kínálni és tárolni. A csomagolási hulladék csökkentése érdekében egyre több gyártó tér át a szilárd kozmetikumokra.

Haarseife oder festes Shampoo

A szilárd szappanok az etikai elveknek is megfelelnek

Manapság már nem csak a jó környezeti kompatibilitás számít. Sokakat érdekel az etikailag és társadalmilag felelős gyártási folyamat is. És itt is a szilárd szappanok a folyékony változatokkal szemben pontoznak. A szilárd szappanok ugyanis kis mennyiségben és kézzel is könnyen előállíthatók. Ezért a szilárd szappanokat gyakran egyes emberek készítik. Ha egy regionális kézműves mesterséget szeretne támogatni, akkor könnyen vásárolhat szilárd szappant a környékbeli kis magánvállalkozásoktól. Itt biztos lehet abban is, hogy a szappanok valódi természetes szappanok.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API