Olvasztási folyamat – Szappanmaradványok leolvasztása

Szappankészítés és a maradékok felhasználása

Seifenbälle selber machen
A szappanlabdákat gyerekekkel is el lehet készíteni.

A szappankészítés remek hobbi – de nem mindig olyan egyszerű. Ha egy új szappankreációból nem lett semmi, vagy egyszerűen csak rengeteg maradék rúd és szappan van otthon tárolva, egyszerűen felhasználhatja ezeket a szappanokat új kreációk készítéséhez. A maradék házi szappanok feldolgozására jó módszer a szappanmaradékok beolvasztása.

Olvasztási folyamat – a szappanmaradékok beolvasztása további feldolgozáshoz

Mindenki, aki saját maga készíti a szappanokat, időnként felkavar egy-egy természetes szappant, amely nem egészen felel meg az elvárásainak. Lehet, hogy egyszerűen nem tetszik a kinézete, vagy esetleg a szappan szétvált, vagy egy összetevője elfelejtődött. Ha ezek közül valamelyik helyzet bekövetkezik, a megmaradt szappant beolvaszthatod és újra felhasználhatod.

A gyerekek is hasznát vehetik ennek az előállítási módszernek. Például készíthet egy egyszerű természetes szappant – illatanyag vagy színezék nélkül -, és a gyerekekkel együtt olvaszthatja, színezheti és illatosíthatja. Így a kicsik is kapnak valamit az új hobbiból, és részt vesznek a szappankészítés folyamatában. És ez így készül:

Olvaszd be és dolgozzuk fel a maradék szappant

1. Először is a már elkészült szappant vagy a megvásárolt túrószappant apró darabokra vágjuk. Ez egy éles konyhakéssel gyorsan és egyszerűen elvégezhető.

2. Ezeket a szappandarabokat reszelje le egy konyhai reszelő segítségével, majd az apróra vágott szappant tegye egy edénybe.

3. Adjunk a szappanhoz egy kis folyadékot. A fantáziádnak itt nincsenek határai. Használható teljes tej, kecsketej, kancatej, tea, kávé, gyümölcslé vagy egyszerűen desztillált víz. Körülbelül egy kis csésze folyadékot használjon 500 g szappanra.

4. Most egyszerűen csak tegye az edényt a folyadékkal és a szappannal a tűzhelyre, és hagyja az egészet alacsony hőfokon megolvadni. Hagyjon körülbelül 2 órát, amíg az összes szappan megolvad. Csak ne felejtse el rendszeresen megkeverni a szappankeveréket, és ellenőrizze, hogy van-e elég víz az edényben. A keveréknek mindig nedvesnek kell lennie!

5. Ha a szappan megolvadt, a serpenyőt levehetjük a tűzről. Most már különféle gyógynövényeket, olajokat, tejtermékeket, színeket, agyagokat és illatanyagokat adhat a szappankeverékhez, és igazán kreatív lehet. Ez a lépés a gyerekek számára a legszórakoztatóbb, mivel a keveréket most alaposan át kell gyúrni a kezükkel.

6. Az utolsó lépésben a szappant kis formákba vagy egy nagy tömbformába lehet önteni. Ezután néhányszor kopogtassuk meg a formákat a munkafelületen, hogy elkerüljük a légbuborékokat. A szappan 24-48 óra elteltével készen áll a formázásra. Ideális esetben most még 1-2 hétig pihentetni kell, hogy a folyadék felhígulhasson, és a szappan szépen megszilárduljon.

Szappangolyók készítése – készítsd el saját szappangolyóidat

Így készülnek a jól ismert szappanlabdák, más néven szappangolyók is. Ahelyett, hogy a szappankeveréket formákba nyomnád, kis, kézreálló golyókat formázol belőle. Ha ezután egy csinos szalagot vagy zsinórt adsz hozzá, akkor a szappan száradás után felakasztható a fürdőszobában. A szappanpelyheknek nem kell teljesen megolvadniuk, és célszerű meglehetősen viszkózus masszát készíteni, hogy a szappangolyók ne essenek össze újra rögtön a formázás után. Ezért előfordulhat, hogy egy kicsit kevesebb folyadékot kell hozzáadni.


Így pedig rövid idő alatt szép szappangolyókat készíthetsz:

 • 100 g natúr szappan (maradék szappan) vagy egy darab túrószappan
 • 15 g kukoricaliszt
 • Körülbelül 2 evőkanál desztillált víz vagy más folyadék
 • Színezék és illatanyag tetszés szerint

Így készülnek a szappangolyók: Egyszerűen reszelje finomra a szappant, keverje össze a vízzel, és hagyja, hogy alacsony hőfokon kissé megolvadjon. Most vegyük le a szappankeveréket a tűzről, és dolgozzuk bele a keményítőt, a pigmenteket és az illatanyagot. A különösen természetes hatás érdekében érdemes szárított virágokat vagy gyógynövényeket gyúrni a szappankeverékbe. Gyúrjon mindent jól össze a kezével, és formáljon egyenletes, sima golyókat. A szappangolyókat ezután legalább 24 órán át hagyja száradni.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

7 Comments

 1. Hallo
  Wie ist das mit Flüssifseife? Ich habe endlos viel davon – immer wieder bekommen. Kann ich die auch fest werden lassen um dann einen Block zu formen?

  Liebe Grüsse
  Mona

 2. Hallo Frauke,
  die Seife wird keine Gelphase mehr entwickeln, da die Gelphase eine durch die Verseifung hervorgerufene Reaktion ist. Beim Seife schmelzen arbeiten wir bereits mit „fertiger” Seife, eine weitere Verseifung findet also nicht mehr statt und somit auch keine Gelphase. Die geschmolzene Seife soll lediglich zum fest werden in der Form bleiben.
  LG Steffi

 3. Wenn ich die geschmolzene Seife in die Form geschüttet habe, kann/muss/wird die Seife dann nochmals gelen?

 4. Meine erste Einschmelz-Seife aus Kernseife ist schonmal ganz gut geworden. Jetzt bin ich richtig im Seifenfieber und will mehr ausprobieren! Danke für die tollen Tips!

 5. Herzlichen Dank für diese tolle Seite
  Ich habe jetzt sehr lange gelesen und eigentlich alle Antworten gefunden die ich gesucht habe. Ich freue mich schon auf meine ersten Versuche.

  Lieben Gruß
  Tina

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Baobaböl in der Kosmetik und in Seifen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Winterliche Seifen selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 3. DIY-Kosmetik – Zuckerpeeling selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*