Mik azok az illóolajok?

Az illóolajok előnyei

Duftmischungen in Naturseife

Az illóolajok különösen népszerűek a natúrkozmetikában. Elsősorban illatosításra használják őket, de a testre és a lélekre is hatással lehetnek. De mik is valójában az illóolajok? És van-e valami, amivel tisztában kell lenned, amikor használod őket?

Természetes illatanyag a kozmetikumokban? Mik azok az illóolajok?

Az illóolajok a növények különböző részeiben, például a levelekben, a gyökerekben, a fában és a virágokban képződnek. Közvetlenül a növényi részek sejtjeiben termelődnek, és mirigyekben vagy olajsejtekben halmozódnak fel. Ha a levegőbe kerülnek, gyorsan elpárolognak, innen ered az esszenciális (finom, mennyei, megfoghatatlan) kifejezés.

Az illóolajok azonban nem a szokásos értelemben vett olajok. Zsíros foltok helyett csak a növényre jellemző illatot hagynak maguk után. Az illat még akkor is érzékelhető, amikor a folyadék már teljesen eltűnt, mielőtt az is elpárologna. Ezért nagyon fontos, hogy az olajokat mindig sötét és jól záródó edényekben tároljuk. A „Mik azok az illóolajok?” kérdésre tehát a következőképpen válaszolhatunk: Az illóolajok a növények jellegzetes, gyorsan illékony illatanyagai.

Mit tesznek az illóolajok

Az illóolajok sokoldalúan felhasználhatók, és olajtól függően pozitív hatással vannak a testre és a lélekre. Lehetnek hangulatjavító vagy nyugtató hatásúak. Mások táplálják a bőrt vagy antibakteriális hatásúak. Befolyásolják a hormonszintünket és elősegítik a test saját sejtjeinek egészségét. Sokféleképpen is felhasználhatók. Használhatók szobaillatosítóként, masszázsolajokban és krémekben, hozzáadhatók egy esti relaxációs fürdőhöz vagy belélegezhetők. Gyakran már néhány csepp olaj is elegendő a pozitív hatás eléréséhez.

Már az ókorban is tudtak az emberek az olajok gyógyító erejéről. Értékesnek tartották őket, és a gyógyászatban és a kozmetikumokban használták őket. Az évek során fokozatosan elveszett a jelentőségükről való tudás, különösen a nyugati világban. Különösen a boszorkányégetések ideje vezetett a tudás végzetes elvesztéséhez, mivel sok bölcs nőt meggyilkoltak. Néhány olaj, mint például a levendula és a borsmenta azonban túlélte az időket, és utat talált a modern gyógyászatba. Az elveszett tudást most apránként fedezik fel újra ebben az országban. Ebben nagy segítségünkre van Kína, ez a hagyományokban gazdag ország, ahol az emberek mindig is tisztában voltak az illóolajok értékével.

Ma az olajok alternatívát jelentenek az iparban használt szintetikus illatanyagokkal szemben, mint például a szobaspray-kben és parfümökben. A parfümolajok természetes alternatívájaként szappankészítésben és más házi kozmetikai termékekben is használják őket.

Amit szem előtt kell tartania

Intenzív hatásuk miatt csak néhány illóolaj alkalmas kisgyermekek számára. Az úgynevezett gyengéd olajok, mint például a levendula és a rózsa azonban kis dózisban használhatók a gyermekek számára. Ezeket az olajokat azonban csak kozmetikumokban, például fürdőtermékekben, krémekben stb. szabad használni, tisztán a bőrre soha nem szabad őket felvinni!

Az illóolajokat szintén soha nem szabad hígítatlanul használni felnőtteken. Mindig tartsa be az ajánlott adagolást, hogy elkerülje a bőr és a nyálkahártyák szükségtelen irritálását. Bizonyos illóolajok, például a fahéj vagy a rozmaring használata terhesség és szoptatás alatt is kerülendő.

Összefoglalva az illóolajok helyes használatára vonatkozó néhány figyelmeztetés és szabály: Az illóolajok használata.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API