Napraforgóolaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Napraforgóolaj a szappangyártásban és krémekben

Sonnenblumenöl in Naturseife und Kosmetik
Sonnenblumenöl in Naturseife und Kosmetik

A napraforgó egy lenyűgöző növény az összetett növények családjából. Nevét annak a sajátosságának köszönheti, hogy fejét mindig a nap felé fordítja, hogy minél több napsugarat kapjon el. Magjait és a belőlük nyert olajat sokféleképpen lehet felhasználni: az élelmiszeriparban és növényi üzemanyagként. A napraforgóolajat természetes szappanokban és kozmetikumokban is felhasználhatjuk.

INCI: Helianthus Annuus (napraforgó) magolaj

Hogyan nyerik a napraforgóolajat

A napraforgóolajat a magok préselésével nyerik. A hidegen sajtolt olaj színe világossárga, a melegen sajtolt olaj vöröses-sárga. A kozmetikai termékek szempontjából kétféle típus létezik: a természetes olaj és egy speciálisan nemesített fajta olaja, amely sokkal több olajsavat tartalmaz (HO: high oleic), ami stabilabbá teszi az olajat. Táplálkozási szempontból a természetes olaj az egészségesebb. Különböző más célokra termesztett növények is léteznek.

A napraforgóolaj összetevői

A napraforgóolaj különösen gazdag linolsavban, amely a magok teljes zsírsavtartalmának csaknem ¾-ét teszi ki. Ez antioxidáns és sejtvédő hatású, ezért a bőr idő előtti öregedése ellen is védelmet nyújt. Az olajat alkotó többi zsírsav is nagyrészt telítetlen. A napraforgóolajban található tokoferol hatóanyag gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.

Napraforgóolaj a természetes szappanokban és kozmetikumokban

A napraforgóolaj viszonylag könnyen és olcsón előállítható. Termelési volumene a negyedik legnagyobb a világon. Ezért gyakran használják a drágább olajok, például a mandulaolaj nyújtására. A napraforgómagolajat krémek és testápolók, smink és sminklemosó alapanyagaként használják. Tisztán használva is ideális sminklemosó. A tiszta olaj fürdőadalékként is alkalmas, mivel nem hagy olajos maradványt a bőrön.

A napraforgóolaj a kozmetikumok területén is mindenes. Nem feltétlenül kell más anyagokkal keverni, vagy csak alapanyagként használni, mivel az olaj önmagában is számos jótékony hatással van a bőrre.

Hatóanyagainak köszönhetően gyulladáscsökkentő, gyorsan felszívódik, és nem hagy zsíros réteget. A napraforgóolaj ezért különösen alkalmas a zsíros és a foltokra hajlamos bőrre. Emellett sejtmegújító hatású és csökkenti a túlzott faggyútermelést. Nagyon enyhe, jól tolerálható és növeli a bőr rugalmasságát. E-vitamin tartalmának köszönhetően öregedésgátlóként is használható. A napraforgóolaj melegítő hatású, sőt, bőrfekélyek, reuma és ízületi betegségek esetén is hasznos.

Tipp**: A zsírok és olajok, valamint a házi kozmetikumokhoz szükséges tégelyek és egyéb kiegészítők a
Naturwarenshop Dragonspice.deoldalon kaphatók!

Mikor ne használjunk napraforgóolajat a natúr szappanokban és kozmetikumokban?

A napraforgóolaj általában jól tolerálható a természetes szappanokban és kozmetikumokban, így nem kell aggódni a mellékhatások miatt.

Óvatosságra int azonban, ha Ön couperose-ban (tágult erek az arc területén) szenved. Az olaj melegítő hatása súlyosbíthatja a kapcsolódó bőrpírt, ezért kontraproduktív.

Van néhány dolog, amit szintén szem előtt kell tartani, ha házi készítésű szappanokban használjuk:

Napraforgóolaj természetes szappanokban

Mint már említettük, a napraforgóolaj meglehetősen bőséges mennyiségű tokoferolt tartalmaz. A napraforgóolaj különösen α-tokoferolt tartalmaz, amely sejtvédő hatású. Ezzel szemben a növényt védő γ-tokoferol csak kis mennyiségben van jelen. Ez biztosítja, hogy a napraforgóolajnak kozmetikai antioxidáns hatása lehet, de nem növeli saját eltarthatóságát. Röviden: a napraforgóolaj az egyik gyorsfutár! Ezért a napraforgóolajat mindig sötét, hűvös helyen és zárt üvegekben kell tárolni.

Sajnos a napraforgóolajnak ez a negatív tulajdonsága a házi készítésű szappanokban is érezhető. A napraforgóolajjal készült természetes szappanjaim kb. 6 hónap után mindig megrohadnak. Ezért csak nagyon-nagyon takarékosan használom az olajat a natúr szappanokban. A napraforgóolaj lágyítja a szappant is. E két okból kifolyólag a teljes zsírmennyiség legfeljebb 15%-os koncentrációját ajánlom.

Tiszta napraforgóolajos szappan

A tiszta napraforgóolajosszappan, amelyet valójában csak napraforgóolajjal és lúggal főznek, lágy vagy nagyon lágy, és mérsékelten táplálja a bőrt. Az ilyen természetes szappan habja gazdag és meglehetősen finom pórusú, illata meglehetősen semleges, természetes színe pedig nem látványosan fehéres. Ennek ellenére nem ajánlott, mivel a 100% napraforgóolajjal készült természetes szappan néhány hónap után foltosodni kezdene. Ráadásul az ilyen típusú természetes szappant nem kellemes használni, mivel zsíros, és soha nem tud igazán szilárd és tapadóssá válni.

Kapcsolódó termékek**:

[amazon box=”3902540109″ template=”horizontal”]
[amazon box=”3959611110″ template=”horizontal”]
[amazon box=”3772477178″ template=”horizontal”]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API