Mélysütőzsír szappankészítéshez saját magadnak

Zsírszelet vagy sütőzsír a természetes szappanban

Seifen

A sütőpálcikák azok a zsiradékok, amelyeket minden szupermarketben meg lehet vásárolni a mélysütéshez, sütéshez és főzéshez. Ezek általában 1 kg-os tömbök. Előnyük természetesen az, hogy a tömbök nagyon olcsók, és bárhol megvásárolhatók. Mivel most már én is használtam őket saját szappankészítéshez, nem szeretném elhallgatni előletek a fritőzrudakkal kapcsolatos tapasztalataimat. Eleinte mindig kicsit szkeptikusan álltam hozzá, hogy magam is használjak mélysütőzsírt szappankészítéshez. Különösen azért, mert a rudak pontos összetételét általában nem közlik, és így nem lehet pontosan meghatározni a szappanosítási értéket. De legyünk őszinték: ez nem is olyan fontos. A sütőpálcák vagy zsírpálcák, ahogyan gyakran nevezik is, általában főként pálmaolajból állnak. Esetenként a gyártók némi repce- vagy kókuszolajat is belekeverik.

Hogyan készül a sütőrudakból készült szappan?

Ez természetesen mindig a szappan általános összetételétől függ. Ha figyelembe vesszük, hogy egy fritőzzel készült szappan általában főként pálmaolajból áll, akkor mindenképpen más növényi olajokat és zsírokat is be kell vonni a receptbe. A kókusz- vagy babassuolaj biztosítja a buja habot, míg az olívaolaj, a mandulaolaj és/vagy a repceolaj hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, és „harmonikusabbá” teszi a teljes receptet. A pálmaolaj azonban általában jó zsiradék a természetes szappanok saját készítéséhez. A szappan igazán szilárd lesz, mosáskor is megtartja a formáját, és sima, egyenletes textúrájú is. És ne felejtsük el, hogy ezek a sütőszappanok igazán olcsók.

Honnan tudom, hogy milyen összetevőket tartalmaz a szappanbár?

Néhány gyártó a csomagoláson feltünteti a zsírok százalékos összetételét. Valójában azonban csak nagyon kevesen teszik ezt meg. Most megkérdezheti a gyártót, és megtudhatja a zsírszelet pontos összetételét. A legtöbb gyártó ezt az információt is megadja. Ha ez túlságosan időigényes, akkor a lúg kiszámításához egyszerűen használhatja a makadámiadió-olaj szappanosítási értékét. Én például egyszer elvégeztem a tesztet, és kiszámoltam a NaOH mennyiségét egy adott szappanrecepthez. Először kiszámoltam a 80% pálmaolaj és 20% repceolaj összetételét, majd a teljes mennyiséget makadámiadió olajként számoltam ki. A különbség tényleg kicsi volt. A 7%-os olajtartalom mellett az első változathoz 134,44 NaOH-ra lett volna szükségem, a második változathoz pedig 134,2 NaOH-ra. És tényleg nem kell ennyire kényeskedni, hiszen a natúr szappanok amúgy is túlzsírosak. Tehát mindig van egy bizonyos puffer.

Gyors frissítés: Ön is nagyon megkönnyítheti a dolgát, és letöltheti a természetes szappanok és kozmetikumok szappankalkulátorát. Ez az Excel táblázat 70 zsírt, olajat és viaszt sorol fel – köztük a sütőzsírt is 🙂 Ennél egyszerűbb már nem is lehetne.

Tehát, hogy rövidre fog jam: a NaOH vagy KOH számításhoz használhatod a makadámiadió olaj szappanosítási értékét. A sütőpálcikák nagyon alkalmasak arra, hogy szappant készíts magadnak 😉

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Comment

  1. vielen Dank für die vielen guten Ideen und Tipps! Auch der Artikel über die Seifensieder in Alepo ist sehr interessant und so bewundernswert, was die Menschen leisten in ihrer Situation!
    Ich habe noch eine Frage, mit welchem Fett kann ich das Fritierfett ersetzen? Aus ökologischer Sicht kann ich kein Palmöl mehr verwenden.
    Ganz herzlichen Dank und liebe Grüsse
    Anna Maria

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Tutorial Mischverseifung | Naturseife und Kosmetik selber machen
  2. Das 25er Seifenrezept - Seife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
  3. Kokosseife selber machen - Seife selber machen mit Kokosmilch | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.