Szappan recept: Kakaó szappan

Főzd meg a saját kakaós szappanodat

Kakaoseife selber machen
© gitusik - stock.adobe.com

Kókuszolaj, kakaóvaj, mogyoróolaj és mandulaolaj – ezek az illatos kakaószappan néhány alapvető összetevője. A zsírokból és olajokból, valamint lúgoldatból maga is készíthet kakaószappant. A szappanhoz Sötét csokoládé parfümolajat is használunk, amely intenzív étcsokoládé illatot kölcsönöz a házi szappannak. A szappant egy kis kakaóporral színezzük, hogy csokoládés megjelenést kapjon. A DIY kakaós szappan receptjét és használati utasítását itt találod.

Készítsd el a saját kakaós szappanodat – szappanrecept az illatos kakaós szappanhoz

A kakaószappant azért hívják kakaószappannak, mert cukormentes kakaóporral és tejjel is főzöm. Mindig adok hozzá egy kis kakaóvajat, ami nagyon keményíti a natúr szappant, és biztosítja, hogy többszöri mosás után sem veszíti el a formáját. Ez teszi lehetővé, hogy kellemesen szilárd, illatos és gazdagon habzó kakaószappant készíthessünk magunknak.

A Gracefruit Sötét csokoládé illóolajat kifejezetten a saját szappankészítéshez fejlesztették ki. Sajnos egy kicsit sötétíti a szappant, így a márványos hatás később kevésbé érvényesül, de nekem így is nagyon tetszik a jellegzetes csokoládés illat. Természetesen a szappankészítésnél a márványozást egyszerűen el is hagyhatod a saját szappankészítésnél, és színezheted a natúr szappant, rajtad áll. Egyébként a gyerekek is szívesen mosnak kakaós szappannal kezet.

A tápláló kakaós szappan receptje

Készítsd el a saját kakaószappanodat – előállítás és mire kell figyelni

Szeretne saját kakaószappant készíteni? Mint mindig, most is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy soha ne kezdj csak úgy bele a szappankészítésbe. Ha még nincs tapasztalata, akkor alaposan tájékozódjon a témában, mivel a felhasznált alapanyagok egy része nem teljesen biztonságos. További tippekért olvassa el az e-könyvemet, vagy nézze meg a honlapomat.

A Kreative Seifen selber machen című ebook több mint 200 oldalon mindent megtudhat a szappankészítésről. Elmagyarázom, hogy mi a szappan, milyen összetevőkből készül, hogyan készül, és illusztrált lépésről-lépésre útmutatót is adok. Számos alapanyagot is bemutatok, tippeket adok a szappankészítéshez, megnevezem a gyakori adalékanyagokat és elmagyarázom használatukat. Természetesen számos receptet is találsz az ebookban, és különböző márványozási technikákat is bemutatok. Töltse le az ebookot néhány lépésben: Töltse le az ebookot.

Biztonsági utasítások a saját szappankészítéshez:

 1. Mindig óvatosan készítsd el a lúgot, használj hideg vizet, és dolgozz a mosogatóban. A lúg készítésének eljárását részletesen a Lúg helyes elkészítése című cikk írja le. Nagyon fontos: A NaOH-lemezkéket mindig a vízhez kell adni. Soha ne dolgozzunk fordítva!
 2. A lúg és a szappanragasztó készítésekor mindig viseljen erős kesztyűt, és ne felejtsen el védőszemüveget viselni. A lúg erősen maró hatású, és soha nem kerülhet a szembe. Mindig viseljünk gumikesztyűt a kezünk védelmére. Mindig viseljen kesztyűt és védőszemüveget a szappanragasztó keverésekor és átöntésekor.
 3. Mindig tartsa a lúgot gyermekek számára elérhetetlen helyen. Ne vonja be a gyerekeket ebbe a fajta szappankészítésbe.
 4. Védje az érzékeny munkafelületeket a szappanragasztótól és a lúgtól. Fedje le a munkaterületet régi újságpapírral vagy kartonnal, hogy megvédje a felületet a fröccsenő lúgtól.
 5. Kérjük, mindig olvassa el és tartsa be a szappankészítésre vonatkozó biztonsági utasításokat.

Készítsen saját kakaós szappant – így készítse el

 1. Először is fontolja meg, hogy a természetes szappant márványozni vagy közvetlenül színezni szeretné. Ha márványozást tervezel, készíts egy másik tálat. Készítse elő a munkaterületet, és bélelje ki régi újságpapírokkal vagy kartonnal. Így könnyen felfoghatja a lúg- vagy szappanfröccsenéseket. A szappanozáshoz szükséges eszközöket, mint például egy edényt, egy lúgkeverő edényt stb. szintén most készítheti elő.
 2. Kezdjük a szilárd zsírok felolvasztásával. Ehhez mérje ki a kókuszolajat egy serpenyőben, majd óvatosan olvassza meg a tűzhelyen. Vegyük le a kókuszolajat a tűzről, majd adjuk hozzá a kakaóvajat. Miután a kakaóvaj is megolvadt, már keverhetjük is hozzá a többi olajat. Ennek a zsíros keveréknek most körülbelül 40 °C-ra kell lehűlnie.
 3. Közben a lúgot is el lehet keverni. Mivel tejjel dolgozunk, kérjük, hogy fagyasztott formában használjuk. Erre nagyon alkalmasak a kis jégkockatartók. Most ezeket a tejkockákat tegyük egy hőálló edénybe, és hagyjuk, hogy az előzőleg lemért NaOH kristályok lassan rácsöpögjenek. Közben folyamatosan keverjük meg. A tej most már fokozatosan fel fog oldódni. Ezután a lúgnak is le kell hűlnie 40 °C körüli hőmérsékletre.
 4. Most itt az ideje, hogy előkészítsük az összes többi eszközt, és lemérjük az olajat és a kakaóport.
 5. Miután kihűlt, adjuk a tejet és a lúgoldatot a serpenyőben lévő zsírokhoz. Először keverjük össze, majd folytassuk a munkát a botmixerrel. Amikor a szappanos keverék kissé besűrűsödött (kissé folyós pudingra vagy joghurtra kell hasonlítania), kivehetjük a keverék egy részét (kb. 1/3-át, ha szeretnénk). Most színezze ki ezt a részt. Én mindig felosztom az olajat, és a szappanragasztó színezett és színezetlen részét is ezzel illatosítom.
 6. A barna színezett részt most hozzáadjuk a színtelen részhez az edényben (használjuk az edénymárványozást, ehhez találunk illusztrált útmutatót az e-könyvemben). Kérjük, ne keverjük tovább erősen, különben a két rész túlságosan összekeveredik.
 7. Most öntsük az egész szappankeveréket az előkészített formába.
 8. Hagyja pihenni legalább 24 órán keresztül. Kérjük, ne szigetelje, a szappan még nagyon forró lesz!
 9. A pihentetés után vágja kezelhető darabokra, és hagyja érlelődni legalább 5 hétig.

Készítsen saját szappant – még több szappanrecept

Már több szappanreceptet is közzétettem, amelyekben tejet és tejtermékeket használtam fel. Mit szólnál például egy luxus kancatejes szappanhoz? A klasszikus szappan zabbal, tejjel és mézzel vagy egy frissítő uborkaszappan joghurttal? Még azok is hamar segítséget kapnak, akiknek nincs tapasztalatuk a tejes szappanok főzésében. A saját tejszappanok készítéséről szóló e-könyvem október vége és november eleje között jelenik meg itt. Számos szappanrecept mellett részletes magyarázatokat, útmutatókat és tippeket tartalmaz, amelyek segítségével bárki elkészítheti a tökéletes tejszappant!

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API