Kókuszolaj, kakaóvaj, mogyoróolaj és mandulaolaj – ezek az illatos kakaószappan néhány alapvető összetevője. A zsírokból és olajokból, valamint lúgoldatból maga is készíthet kakaószappant. A szappanhoz Sötét csokoládé parfümolajat is használunk, amely intenzív étcsokoládé illatot kölcsönöz a házi szappannak. A szappant egy kis kakaóporral színezzük, hogy csokoládés megjelenést kapjon. A DIY kakaós szappan receptjét és használati utasítását itt találod.
Készítsd el a saját kakaós szappanodat – szappanrecept az illatos kakaós szappanhoz
A kakaószappant azért hívják kakaószappannak, mert cukormentes kakaóporral és tejjel is főzöm. Mindig adok hozzá egy kis kakaóvajat, ami nagyon keményíti a natúr szappant, és biztosítja, hogy többszöri mosás után sem veszíti el a formáját. Ez teszi lehetővé, hogy kellemesen szilárd, illatos és gazdagon habzó kakaószappant készíthessünk magunknak.
A Gracefruit Sötét csokoládé illóolajat kifejezetten a saját szappankészítéshez fejlesztették ki. Sajnos egy kicsit sötétíti a szappant, így a márványos hatás később kevésbé érvényesül, de nekem így is nagyon tetszik a jellegzetes csokoládés illat. Természetesen a szappankészítésnél a márványozást egyszerűen el is hagyhatod a saját szappankészítésnél, és színezheted a natúr szappant, rajtad áll. Egyébként a gyerekek is szívesen mosnak kakaós szappannal kezet.
A tápláló kakaós szappan receptje
- 300 g kókuszolaj
- 150 g kakaóvaj
- 150 g repceolaj
- 150 g mogyoróolaj
- 150 g olívaolaj
- 100 g mandulaolaj
- fagyasztott teljes tej (tehéntej)
- A NaOH mennyiségét kérjük, számolja ki saját maga
- 25 g PÖ étcsokoládé
- kb. 1 evőkanál kakaópor (cukor nélküli sütőkakaó)
Készítsd el a saját kakaószappanodat – előállítás és mire kell figyelni
Szeretne saját kakaószappant készíteni? Mint mindig, most is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy soha ne kezdj csak úgy bele a szappankészítésbe. Ha még nincs tapasztalata, akkor alaposan tájékozódjon a témában, mivel a felhasznált alapanyagok egy része nem teljesen biztonságos. További tippekért olvassa el az e-könyvemet, vagy nézze meg a honlapomat.
A Kreative Seifen selber machen című ebook több mint 200 oldalon mindent megtudhat a szappankészítésről. Elmagyarázom, hogy mi a szappan, milyen összetevőkből készül, hogyan készül, és illusztrált lépésről-lépésre útmutatót is adok. Számos alapanyagot is bemutatok, tippeket adok a szappankészítéshez, megnevezem a gyakori adalékanyagokat és elmagyarázom használatukat. Természetesen számos receptet is találsz az ebookban, és különböző márványozási technikákat is bemutatok. Töltse le az ebookot néhány lépésben: Töltse le az ebookot.
Biztonsági utasítások a saját szappankészítéshez:
- Mindig óvatosan készítsd el a lúgot, használj hideg vizet, és dolgozz a mosogatóban. A lúg készítésének eljárását részletesen a Lúg helyes elkészítése című cikk írja le. Nagyon fontos: A NaOH-lemezkéket mindig a vízhez kell adni. Soha ne dolgozzunk fordítva!
- A lúg és a szappanragasztó készítésekor mindig viseljen erős kesztyűt, és ne felejtsen el védőszemüveget viselni. A lúg erősen maró hatású, és soha nem kerülhet a szembe. Mindig viseljünk gumikesztyűt a kezünk védelmére. Mindig viseljen kesztyűt és védőszemüveget a szappanragasztó keverésekor és átöntésekor.
- Mindig tartsa a lúgot gyermekek számára elérhetetlen helyen. Ne vonja be a gyerekeket ebbe a fajta szappankészítésbe.
- Védje az érzékeny munkafelületeket a szappanragasztótól és a lúgtól. Fedje le a munkaterületet régi újságpapírral vagy kartonnal, hogy megvédje a felületet a fröccsenő lúgtól.
- Kérjük, mindig olvassa el és tartsa be a szappankészítésre vonatkozó biztonsági utasításokat.
Készítsen saját kakaós szappant – így készítse el
- Először is fontolja meg, hogy a természetes szappant márványozni vagy közvetlenül színezni szeretné. Ha márványozást tervezel, készíts egy másik tálat. Készítse elő a munkaterületet, és bélelje ki régi újságpapírokkal vagy kartonnal. Így könnyen felfoghatja a lúg- vagy szappanfröccsenéseket. A szappanozáshoz szükséges eszközöket, mint például egy edényt, egy lúgkeverő edényt stb. szintén most készítheti elő.
- Kezdjük a szilárd zsírok felolvasztásával. Ehhez mérje ki a kókuszolajat egy serpenyőben, majd óvatosan olvassza meg a tűzhelyen. Vegyük le a kókuszolajat a tűzről, majd adjuk hozzá a kakaóvajat. Miután a kakaóvaj is megolvadt, már keverhetjük is hozzá a többi olajat. Ennek a zsíros keveréknek most körülbelül 40 °C-ra kell lehűlnie.
- Közben a lúgot is el lehet keverni. Mivel tejjel dolgozunk, kérjük, hogy fagyasztott formában használjuk. Erre nagyon alkalmasak a kis jégkockatartók. Most ezeket a tejkockákat tegyük egy hőálló edénybe, és hagyjuk, hogy az előzőleg lemért NaOH kristályok lassan rácsöpögjenek. Közben folyamatosan keverjük meg. A tej most már fokozatosan fel fog oldódni. Ezután a lúgnak is le kell hűlnie 40 °C körüli hőmérsékletre.
- Most itt az ideje, hogy előkészítsük az összes többi eszközt, és lemérjük az olajat és a kakaóport.
- Miután kihűlt, adjuk a tejet és a lúgoldatot a serpenyőben lévő zsírokhoz. Először keverjük össze, majd folytassuk a munkát a botmixerrel. Amikor a szappanos keverék kissé besűrűsödött (kissé folyós pudingra vagy joghurtra kell hasonlítania), kivehetjük a keverék egy részét (kb. 1/3-át, ha szeretnénk). Most színezze ki ezt a részt. Én mindig felosztom az olajat, és a szappanragasztó színezett és színezetlen részét is ezzel illatosítom.
- A barna színezett részt most hozzáadjuk a színtelen részhez az edényben (használjuk az edénymárványozást, ehhez találunk illusztrált útmutatót az e-könyvemben). Kérjük, ne keverjük tovább erősen, különben a két rész túlságosan összekeveredik.
- Most öntsük az egész szappankeveréket az előkészített formába.
- Hagyja pihenni legalább 24 órán keresztül. Kérjük, ne szigetelje, a szappan még nagyon forró lesz!
- A pihentetés után vágja kezelhető darabokra, és hagyja érlelődni legalább 5 hétig.
Készítsen saját szappant – még több szappanrecept
Már több szappanreceptet is közzétettem, amelyekben tejet és tejtermékeket használtam fel. Mit szólnál például egy luxus kancatejes szappanhoz? A klasszikus szappan zabbal, tejjel és mézzel vagy egy frissítő uborkaszappan joghurttal? Még azok is hamar segítséget kapnak, akiknek nincs tapasztalatuk a tejes szappanok főzésében. A saját tejszappanok készítéséről szóló e-könyvem október vége és november eleje között jelenik meg itt. Számos szappanrecept mellett részletes magyarázatokat, útmutatókat és tippeket tartalmaz, amelyek segítségével bárki elkészítheti a tökéletes tejszappant!
2 Trackbacks / Pingbacks
Comments are closed.