Szappangyártás – rövid történelmi áttekintés

A szappan története

Geschichte der Seife

A szappankészítés ma divatosabb, mint valaha. A természetes szappanok előállítása azonban nem modern találmány. A szappanok már nagyon régóta léteznek.

A szappankészítés a korábbi időkben

A szappan olyan termék, amely már évezredekkel ezelőtt is létezett. Nyomai egészen a sumérok idejéig nyúlnak vissza, akik az i. e. 3. évezredben gyarmatosították Mezopotámia déli részét. Növényi hamut kevertek olajokkal, hogy a keveréket gyógyszerként használhassák, és ezzel megteremtették az első szappankészítmények alapját. Az azonban, hogy a keveréknek tisztító hatása is volt, akkoriban valószínűleg nem volt fontos.

Miután a receptet a görögök és az egyiptomiak is átvették gyógyítási célokra, a rómaiak csak néhány évszázaddal később jöttek rá, hogy a keveréknek tisztító hatása van. A 7. századig újra és újra használták a különböző anyagokból készült szappanszerű termékeket. Azonban csak az arab országokban kezdték ekkoriban az olajat és a lúgot együtt főzni. Így jött létre az első szappan a ma ismert formában. Ez a felfedezés gyorsan elterjedt, és hamarosan egész Európában elterjedt. Ez megalapozta egy fontos gazdasági ágazat létrejöttét Franciaországban és Spanyolországban. Később mindkét ország a világ két legfontosabb szappangyártó központjává vált.

Szappangyártás a múltban – a szappan csak idővel vált elfogadottá

A középkorig a szappanal és vízzel való tisztálkodás általános gyakorlat volt és kedvelt is. A fürdőházak ebben az időben nagyon népszerűek voltak. Ennek azonban a pestis és a kolera kitörésével hirtelen vége szakadt. Az emberek tévesen azt feltételezték, hogy a fertőzés megnyitja a tesztet a kórokozók előtt, és kedvez a betegségek terjedésének. A 17. századig azt feltételezték, hogy a víz és a levegő ártalmas a szervezetre. Európában az orvosok csak a száraz tisztálkodást és a púderezést, ami akkoriban általános gyakorlat volt, ismerték el ártalmatlannak, mivel azt feltételezték, hogy ez lezárja a tesztet és megvédi a káros elemek behatolásától. Csak a 17. század közepén XIV. Lajos francia király élesztette újjá a szappant mint higiéniai terméket azzal, hogy a legjobb szappankészítőket Versailles-ba hívta, és tisztasági törvényt hozott a szappanra vonatkozóan. Ez a törvény, amely kimondja, hogy a szappan akkor különösen jó minőségű és tisztaságú, ha legalább 72 százalékban tiszta olajból áll, ma is ismert. A szappangyártás ismét fellendült, és Marseille-ben, Toulonban, Lyonban és más francia városokban nagy szappangyárak létesültek.

A szappan társadalmilag elfogadottá válik

Más országok, például Anglia és Németország is sikerrel próbálkozott a szappangyártással. A 18. század végén a franciák felfedezték, hogyan lehet nagy mennyiségű szódabikarbónát szintetizálni a szappangyártáshoz korábban használt kálium helyett. Ez a találmány a szappangyártás jelentős növekedéséhez vezetett, így hamarosan évente több ezer tonna szappant tudtak előállítani. Ez azonban viszonylag drága volt, és elsősorban szövetek, textíliák és fa tisztítására használták. A belgák csak 1865-ben fejlesztettek ki egy olyan eljárást, amely ismét forradalmasította a szódagyártást, és a szappant megfizethető termékké tette. Ettől kezdve a szappan az emberek fürdőszobáiba is bekerült, és a teszt tisztítására használták.

A szappan ma

Napjainkban a szappan egy hétköznapi termék, amely kevés pénzért minden szupermarketben és drogériában megtalálható. Az egyetlen dolog, amire itt figyelni kell, a nem elhanyagolható minőségi különbségek. Sok „szappan ” például valójában egyáltalán nem is igazi szappan, hanem különböző tenzidkeverékekből áll, és ezért valójában „szindetként ” van feltüntetve. A jó minőségű, valódi szappanok ezért általában valamivel drágábbak. Ha biztos akar lenni abban, hogy valóban jó minőségű terméket kap, akkor érdemes saját szappant készíteni.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API