Citromsav a természetes szappanokban – a szappankészítés és a mészszappan kialakulása

Készítsen saját szappant és mészszappant

Kalkseife durch Naturseifen

A legtöbb ember, aki saját szappant készít, és kemény csapvízzel rendelkezik, ismeri ezt. A házilag készített természetes szappanok használata ilyen vízben meszes szappanokat eredményezhet. Ez a hosszú láncú zsírsavak rosszul oldódó magnézium- és/vagy kalciumsóira utal. Ezek lerakódhatnak a szennyvízcsöveken és a mosdókagylóban. A képződő lerakódásokat nehéz eltávolítani, és rendkívül csúnya látványt nyújtanak a mosogatóban. Van azonban mód ennek megelőzésére. Egyszerűen használjon citromsavat a meszes szappan ellen.

Készítsen saját szappant – miért használjon citromsavat a mészszappan ellen?

A citromsavat gyakran használják a háztartásban vízkőoldóként. A házi készítésű szappanokban is ezt a funkciót tölti be, mivel a természetes szappanok hatását a kemény és meszes víz erősen rontja. Még a mosóhatását is csökkentheti vagy elveszítheti. Míg az iparilag előállított szappanokban szintetikus adalékanyagokat használnak az úgynevezett meszes szappanok megelőzésére, addig a szappan saját készítésű szappanoknál citromsavat adnak hozzá. Ez azt jelenti, hogy a szappan megőrzi jó mosási tulajdonságait, és megakadályozza a mosdókagylókban és fürdőkádakban a vízkő képződését, valamint a vízelvezető csövekben a vízkő lerakódását, különösen a házilag készített természetes szappanok esetében. Ezek a szintetikus adalékanyagok azonban kiszárítják a bőrt, míg a citromsavat tartalmazó házi szappanok hidratáló hatásúak. A citromsav tehát komplexképzőként működik a természetes szappanokban, és jó módszer a zavaró vízkőoldó szappanok megelőzésére.

Mik azok a meszes szappanok, és miért segít a citromsav a meszes szappanok ellen?

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy fürdés, zuhanyozás vagy mosás után zsíros szappanmaradványok maradnak a kádban vagy a mosdókagylóban. Ez mindig kemény, meszes víz esetén fordul elő, ha komplexképző anyagok nélküli természetes szappanokat használunk. Ez általában a házi készítésű szappanok hátránya. Mint már említettük, ezeket a képződő maradékokat mészszappanoknak nevezzük. Ennek elkerülésére az ipar az EDTA(etiléndiamintetraecetsav ) szintetikus adalékanyagot használja, amely azonban biológiailag nehezen lebomlik. Ha saját szappant szeretne készíteni, hogy tiszta természetes szappant kapjon, akkor ezeket a mészszappanokat megakadályozhatja, ha komplexképzőként citromsavat ad hozzá.

Készítsen saját szappant citromsavval a mészszappan ellen

A szappankészítés során a szappanosításhoz szódabikarbónát használnak. Amikor ez citromsavval érintkezik, nátrium-citrát keletkezik. A citromsav és a lúg kezelésénél rendkívül óvatosan kell eljárni. A legjobb, ha a citromsavat jól feloldjuk a megadott mennyiségű vízben egy magas főzőpohárban vagy hideg vízfürdőbe helyezett edényben, kevergetés közben. Ezután adjuk hozzá a lúgot nagyon lassan, adagokban. Legyen nagyon óvatos, amikor ezt teszi, mert fröccsenhet és felhabozhat. Ha ez a folyamat befejeződött, folytathatja a munkát a receptben leírtak szerint.

Fontos: Soha ne dolgozzon visszafelé. Ha a citromsavat a kikevert lúghoz adja, a folyadék elkezdhet forrni és fröcskölni.

Mennyi citromsav a természetes szappanhoz

A citromsav mennyisége a víz keménységétől függ. Azt is figyelembe kell vennie, hogy a NaOH egy kis része a reakció során nátrium-citrátot képezve semlegesül. Vegye figyelembe, hogy a citromsav szappanosítási értéke körülbelül 0,6, és ezt figyelembe kell venni a NaOH mennyiségének kiszámításakor.

A felhasználandó mennyiséget illetően a szappankészítés során magának kell kipróbálnia és kísérleteznie. Bizonyos esetekben 2-3 százalékos koncentráció (a zsírtartalom alapján) elegendő lehet. Én például mindig legalább 5 százalékos citromsavat használok, 3-as vízkeménység mellett.

Egy kis tipp: Ha a hajadat is házilag készített természetes szappannal mosod, akkor annyi citromsavat adj hozzá, hogy a hajad puha és fényes legyen.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

  1. 5% bezogen auf die Gesamtfettmenge – so steht es im Text. Ich verwende 5& bei einer Wasserhärt von 3. Macht in einer Seite mit beispielsweise 100g Fetten lediglich 5g Zitronensäure aus. Oder verstehe ich die Frage falsch.
    mfg

  2. Wenn ich nach deiner Methode gehen würde, dass 5% Zitronensäure in der Seife 3°dH auflösen, müsste meine Seife zu einem Viertel aus Zitronensäure bestehen. Kann man das machen oder wird das nix?

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Seife selber machen - die meist gestellten Fragen | Naturseife und Kosmetik selber machen
  2. Seife selber machen mit Heilerde und Sole | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.