Készítsd el a saját szappanod: szappanfestés és -tervezés

Saját szappan készítése és színezése

Pigmente und Farbstoffe
Természetes árnyalatokkal színezett szappan

Az otthoni szappankészítés során a szappan színezése is egy olyan kérdés, amellyel egy kicsit foglalkoznia kell. Hiszen általában van egy kép a fejedben a kész szappanról, és aztán csalódsz, amikor később másképp néz ki, mint amire számítottál. Íme tehát néhány tipp a szappan színezéséhez.

A zsírok és olajok , valamint a különböző adalékanyagok kiválasztása mellett a szappankészítés során a megfelelő szín kiválasztása is fontos, hogy a végén egy tápláló és szép szappanos darabot tarthass a kezedben. Az úgynevezett öntőszappanok speciális színei nem alkalmasak a természetes szappankészítéshez, mivel nem bírják a magas pH-értéket, és gyorsan kifakulnak. Az élelmiszer-színezékek szintén korlátozott eltarthatósági idővel rendelkeznek, és szintén gyorsan kifakulhatnak. A legjobb eredményt még mindig a kinolinsárga és a cochinealvörös színnel érhetjük el, amelyek a legtartósabbnak bizonyulnak.

Szeretne többet olvasni a szappankészítésről? Akkor töltse le most a naturseife-und-kosmetik.de ebookot: Az ára 9,95 euró, és itt gyorsan és egyszerűen megrendelhető.

Színező szappanok és ajánlott „színezőanyagok”

A szaküzletekben kapható speciális kozmetikai pigmentek különösen alkalmasak a natúr szappanokhoz, de az ujjfestékek készítésére alkalmas művészpigmentek is nagyon színtartóak és stabilak a házi szappanban. Ezek a pigmentek rendkívül színtartóak, és élénk színeket kölcsönöznek a természetes szappannak.

A pigmentek közé tartoznak még a természetes agyagok, amelyek lehetnek vörösek, zöldek, barnák, sárgák vagy fehérek, és megfelelő színnyomot hagynak, valamint az olyan ásványi anyagok, mint a vasoxid és a titán-dioxid. Míg az utóbbi a ragyogó fehérért felelős, a vasoxid a sárgától a narancssárgán, az okkersárgán és a vörösön át a mélyfeketéig terjedő színeket képes előállítani. Az ilyen pigmentek vízben és zsírban nem oldódnak. Ezért csak eloszlatják őket. A pigmenteket nagyon óvatosan kell bekeverni, mert gyorsan egyenlőtlen hatást érhetünk el. Különösen az agyagpigmenteket kell mindig kézi keverővel újra bekeverni, hogy később ne legyenek látható csomók a szappanban.

Termékek reklámpartnere**

[amazon box=”B00LLA45J0″/]

[amazon box=”B0796L8WV4″/]

A szitáló a pigmentek mellett számos szintetikus kozmetikai színezék közül is választhat. Ezeket a színezékeket általában nagyon egyszerűen és könnyen fel lehet oldani egy kis vízben, majd cseppenként hozzáadni a szappanragasztóhoz. A feldolgozás tehát nagyon egyszerű. Hátránya azonban, hogy az ilyen színezőanyagok nem igazán illenek bele egy igazi „természetes szappanba”. Ha tehát teljesen természetes szappant akarsz magadnak készíteni, akkor agyagot és más pigmenteket kell használnod.

A szappan színezése természetes módon

A saját szappankészítés során a legtöbben a természetes agyagok mellett tisztán növényi eredetű színezékekkel szeretnék a természetes szappanok végső színét is megadni. A természetes színezőanyagok azonban nem rendelkeznek a pigmentek fényerősségével. Másrészt viszont gyakran meleg, természetes színeket eredményeznek, amelyek különösen jól mutatnak a házilag készített természetes szappanokon. Bizonyos esetekben a lúgot víz helyett egyszerűen növényi lével keverheti össze. A sárgarépa- és sütőtöklé a narancssárga színű szappanhoz vagy a bodzalé az enyhén lila szappanhoz alkalmas erre az eljárásra. Általában azonban célszerű a növényi anyagot nagyon finomra őrölni , és a szappankészítés végén por alakban a szappankeverékhez adni.

Ha sárga szappant szeretne készíteni, a sárga agyag mellett használjon őrölt kurkumát és finomra őrölt körömvirágszirmokat. Narancssárga szín eléréséhez használhat homoktövis pépes olajat. Vöröses színű szappan készíthető paprikaporral (takarékosan használjuk), őrölt vörös szantálfával, vörös agyaggal vagy csipkebogyóhéjjal. Az őrölt alkanna gyökér lila színt ad a szappannak, ahogy a vörös agyag is sötétvöröstől liláig terjedő színt ad.
Zöld szappan viszonylag sok növényi porral, például spenóttal, algákkal, mint a chlorella vagy a spirulina, petrezselyemmel vagy csalánnal készíthető. Közös bennük azonban, hogy a színük az oxidáció miatt idővel enyhén barnássá válik. Ez csak akkor nem történik meg, ha zöld agyagot használunk, mivel a zöld szín természeténél fogva hajlamos enyhén barnás színűvé válni.

Termékek hirdetési partnere** – itt azonnal megrendelheti a természetes színeket szappanjához:

[amazon box=”B01N6SPBJM”]
[amazon box=”B00WKZQPES”]
[amazon box=”B01NAL91E2″]

A barna szappan elég könnyen előállítható számos módszerrel, például kakaópor, kávépor vagy fahéj felhasználásával. Mézet és tejet is hozzáadhatunk, hogy barna színt kapjunk, amely különböző intenzitású lehet. Néhány kereskedelemben kapható illóolaj, például a vanília, szintén barnás színt kölcsönözhet a szappannak.

Kék színű szappanra azonban csak egy lehetőség van: az indigó. De vigyázzunk, csak természetes indigót nyerhetnek ki egy növényből. Manapság azonban gyakoribb, hogy az indigófestéket mesterséges szintézissel állítják elő.

A szappanfestés során a színhatás fokozására bizonyos zsírok és olajok felhasználhatók a szappangyártás során. A természetes vörös pálmaolaj intenzívebb narancssárga színt biztosít, a kenderolaj, az olívaolaj, a babérolaj és az avokádóolaj pedig világos, üde zöld tónust varázsolhat a szappanba.

Szeretne többet megtudni a szappanok színéről? Akkor olvassa el a Szappan színe című cikket. A különböző színezőanyagokról egy táblázatban áttekintést is találsz.

Szeretne többet olvasni a szappankészítésről? Akkor töltse le most a naturseife-und-kosmetik.de ebookot: Az ára 9,95 euró, és gyorsan és egyszerűen megrendelhető itt.

Az offline szappankalkulátor is különösen praktikus és nagyon könnyen használható:

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API