A szappan színe

Házi készítésű szappan színezése vagy természetes árnyalat létrehozása

A szappan színe
Kézzel készített szappan Szerző: chubbywubby / 123RF Standard-Bild

Színesen márványozott, természetesen sárgás vagy hófehér? Ha már készített egy-két szappant, akkor biztosan olyan szappant szeretne, amely teljesen az Ön elképzelései szerint van kialakítva. Amikor szappanreceptet dolgoz ki, a legjobb, ha a szappan megjelenésére és színére gondol. A színezésbe ugyanis beleszólhatsz, és nem szabad a véletlenre bíznod – kivéve, ha tisztán természetes szappant szeretnél főzni.

Ne bízza a szappan színét a véletlenre

Ha a szappanban nem használunk színezőanyagokat, azaz nem használunk pigmentet, festéket, gyümölcslevet stb., akkor a szappan általában a felhasznált olajoknak és zsíroknak megfelelő színt vesz fel. A szappannak ez a természetes színe azonban nem mindig kívánatos.

A szappan színét elsősorban a szappanreceptben használt olajok és zsírok határozzák meg. Ha sok zöld növényi olajat használ, például olíva- vagy avokádóolajat, a szappan színe világos vagy erősen zöldes lesz. A sárga olajok viszont sárgás színű szappanokat eredményeznek, a sárga és zöld növényi olajok keverékei pedig krémsárgától a világoszöldig terjedő színű szappanrudakat. A finomított zsírok, mint például a fehér sheavaj , nagyon nagy mennyiségben használva szintén világos fehér szappanokat eredményezhetnek.

A zsírok típusaFehér szappanokhoz való zsírok és olajok (lehetőleg finomítottak)
Habzó zsírokA kókuszolaj gyönyörűen fehér. A finomított pálmamagolaj szintén fehér szappanokat készít.
VajakFinomított sheavaj (szintén nagyszerű: tiszta sheavaj szappan), valamint mangó- és kakaóvaj.
Növényi olajokMivel ezek nem mindig teljesen világos színűek, hanem néha kissé sárgásak, használjuk őket takarékosan: Sáfránymagolaj, mandulaolaj és napraforgóolaj.
Állati zsírokDisznózsír
Természetes fehér szappan

Az olajokon és zsírokon kívül más szempontok is megadják a szappan alapszínét. Először is a gélfázis , amely szintén befolyásolja a szappan színét.

A gélfázisnak előnyei vannak: Ha a természetes szappan már átment a gélfázison, akkor általában hamarabb formázható és vágható. Emellett simább és kellemesebb tapintású.

A gélfázisban lévő szappanok azonban sajnos sárgás vagy bézs színűvé válnak, ami nem mindig vonzó vagy kívánatos. Ha szép fehér szappant szeretne, mindenképpen meg kell akadályoznia, hogy a szappan gélesedjen.

Gelphase Seifenherstellung
Szappan a gél fázisban

Figyeljen a szappan illatára is. Vannak ugyanis olyan illóolajok, amelyek egy bizonyos tárolási idő után elszínezik a szappanragasztót, vagy sárgává, barnává vagy bézs színűvé teszik a szappant. Kényelmes azonban, hogy a legtöbb, kifejezetten szappankészítésre szánt parfümolajok szállítói jelzik, hogy az adott parfümolaj befolyásolja-e és milyen mértékben az Ön által készített szappan színét. Ezért szükség esetén elkerülheti az ilyen parfümolajokat.

Színezőanyagok a természetes szappanok színezéséhez

Szeretné szappanját nagyszerűen márványozni vagy gazdag, tartós színűre festeni? Akkor sokféle színezőanyag közül választhat: pigmentek és színezékek. De mi a különbség? Egészen egyszerűen a pigmentek oldhatatlan színrészecskék. Nem oldódnak fel vízben vagy olajban. A színezékek ezzel szemben oldódnak. A színezéktől függően vízben vagy olajban oldódnak.

——————————————-

Tipp: A naturseife-und-kosmetik.de ebookja:

 

——————————————-

Színezékek

Mint említettük, a pigmentek oldhatatlan részecskék. A pigmentek közé tartoznak a földek (agyag és ásványi földek) és az oxidok, köztük a titán-dioxid, a vas-oxid és a cink-oxid. A népszerű micák, csillogó szilikátásványok szintén pigmentek. Ezért ezek is oldhatatlanok. A konyhai keményítő, amelyet gyakran használnak fürdőbombák készítéséhez, szintén pigment.

A pigmentek használata:

  • Mérjünk vagy mérjünk ki egy kis mennyiséget (por alakú pigmentek)
  • Szórjuk szét egy kis olajban, és keverjük jól össze, amíg nem látszik csomómentes
  • Adja az eloszlatott keveréket a besűrűsödött szappanragasztóhoz
  • Keverje össze újra botmixerrel, hogy eltávolítsa a csomókat

A pigmentek jó alternatívát jelentenek, hogy a szappan stabil és könnyen színezhető legyen. A pigmentek mennyiségével azonban általában lassan kell dolgoznia a kívánt eredmény eléréséhez.

Seife mit Tonerde
Szappan ghassoul-lal

Színezőanyagok

A színezőanyagok por alakban és kész keverékként, folyékony formában is kaphatók. A folyékony szappanfestékek természetesen különösen praktikusak és könnyen adagolhatóak. Inkább színezőport használna (általában olcsóbb)? Akkor a port feloldhatja egy kevés vízben, például a várakozási idő alatt, amikor a lúgnak le kell hűlnie. A színezőanyagok adagolása azonban néha nem olyan egyszerű, és fokozatosan kell eljutnia a megfelelő arány megtalálásáig. Egy kis csipetnyi színezőpor 20-30 ml vízhez általában elegendő.

Bármennyire is egyszerű a színezékek használata, van egy apró hátrányuk: a színezék később a szappanhabot is elszínezheti. Ez különösen akkor fordul elő, ha túl nagy adagot használ. A színezék „elvándorolhat” és keveredhet más színekkel is, amit szintén vérzésnek neveznek. Túladagolni azonban nem szabad.

Pigmentek és színezékek – feldolgozás

Mind a pigmentek, mind a színezékek közvetlenül a besűrített szappanragasztóhoz adhatók, de lehetőség szerint mindig előzetesen fel kell őket oldani vagy diszpergálni. Mivel a pigmentek általában oldhatatlan részecskék, csak olajban vagy vízben diszpergálhatók. Ez azt jelenti, hogy a porokat kis mennyiségű vízbe vagy olajba keverjük és egyenletesen eloszlatjuk.

Más a helyzet a színezékekkel. Ezek vízben vagy olajban oldódnak (az oldhatóságról általában a gyártó ad tájékoztatást). A színezőanyag tehát közvetlenül feloldódik, majd cseppenként hozzáadható a szappanragasztóhoz. A diszpergált pigmenteket is fokozatosan a szappanragasztóba öntjük. A színezéket ezután jól el kell keverni a ragasztóban, ami kézi keverővel is elvégezhető.

Mindig igyekezzünk a lehető legkevesebb színt használni. A túl sok szín a fent említett vérzést és a szappanhab elszíneződését okozza. Az erősen elszíneződött habú szappan kevésbé lesz élvezetes, és több munkát igényel a tisztítása.

Sheabutterseife DIY
Ragyogóan fehér szappan a finomított shea vajnak köszönhetően

A szappan színe természetes módon

Vélemény kérdése, hogy a szappan színe csak természetes úton érhető el, vagy színezéket is lehet használni. Ha a természetes színezést részesíti előnyben, vegye figyelembe, hogy a következő dolgok befolyásolják a színt:

  • A szappan átment-e a gélfázison (lásd fentebb)
  • Az olajok és zsírok színe (finomítatlan vagy finomított)
  • Az illóolaj, amely néha rendkívül elszínezheti a szappant

Ezért a szappanrecept kiválasztásakor vagy kidolgozásakor érdemes odafigyelni ezekre a dolgokra, és gondosan megválasztani az olajokat és zsírokat, valamint az illatanyagot.

——————————————-

Saját szappanreceptek kidolgozásához használhatja praktikus szappankalkulátorunkat:

 

——————————————-

A szappan természetes módon is színezhető bizonyos összetevők felhasználásával. A lúgfolyadékot összekeverheti hideg gyümölcslevekkel, hideg kávéval vagy teával. Narancssárga szappanhoz természetesen a sárgarépalé is jó választás. A kávé szép középbarna tónusúvá színezi a szappant. Ezt azonban főleg akkor használják, ha szagmegőrzésre vágynak, azaz nem kifejezetten színezésre. A kávés szappanok különösen konyhai szappanként ismertek a hagyma, a fokhagyma vagy a hal szagának megkötésére.

Gesichtsseife selber machen
Szappan a Holt-tengeri iszappal és rózsaszín agyaggal

A különböző növényekből származó olajkivonatok , földek és oxidok (különböző színű agyagok, iszap, gyógyföld) szintén alkalmasak színezésre. A Holt-tengerből származó iszappal például finom szürke színt hozhat létre, és gyengéd hámlasztó hatást is elérhet. Holt-tengeri iszappal és agyaggal készítettem szappant arctisztításhoz. Mielőtt a száraz iszapot a szappanragasztóhoz adnád, keverd el egy kevés vízben. Így könnyebben eloszlik a szappanragasztóban.

Melyik összetevő milyen színhez?

A szappan színeÖsszetevők vagy színezőanyag
kékIndigó (növényi színezék)
barnaKakaóporral (sütőkakaó) csodálatosan színezhető a szappan (kevés vízben elkeverve). Sajnos, ha túl sokat használunk belőle, a szappanhab is barnává válik, ami mosáskor nem kívánatos.

Vannak olyan illóolajok, amelyek a szappant bézsbarnától barnára színezik el. Ezek főként a vanília illatanyagok. A tiszta vanillint is gyakran használják a barna szappanokhoz. A szappanreceptben lévő kb. 500 összes zsiradékhoz viszonyítva kb. 10 g vanillint olvasson fel a zsírokkal együtt.
krémes fehérKrémesen fehér szappant kapunk, ha finomított olajokat és zsírokat használunk, de a szappant gélfázison hagyjuk átmenni.

Alternatív megoldás színezőanyagokkal: Cink-oxid vagy kaolin.
sárgaTermészetes sárga színt adhat szappanjának, ha finomítatlan sárga olajokat és zsírokat használ. Napraforgóolaj, pálmaolaj, repceolaj, sheavaj – szinte minden finomítatlan változat sárgás vagy zöldes színű. Ha tehát sárga olajokat és zsírokat használsz a szappanreceptedben, a szappanod is sárga, természetes színű lesz.
Szintén szép: a körömvirág vagy a gyermekláncfű virágának használata. Adja őket szárítva a szappanragasztóhoz, és keverje össze újra.
szürkeHolt-tengeri iszap (a teljes zsírtartalom kb. 15-20 %-a)
zöldZöld színű finomítatlan olajok és zsírok. Például avokádóolaj vagy olívaolaj. A zöld agyag szintén lágy zöld színt ad.

Intenzívebb színt érhet el tengeri moszat, petrezselyem, spenót, bazsalikom és más zöld növényi részek (természetesen csak nem mérgezőek) hozzáadásával. A növényi részeket felaprítjuk és egy kevés olajban elkeverjük. Ezt az olajkeveréket adjuk a szappanragasztóhoz. Hátránya: mivel a klorofill (a levélzöld) nem fényálló, a szappan kezdetben gazdag zöld színe gyorsan kifakul. Ezért végül gyakran szintetikus színezéket használnak.
lilaAlkanna
narancssárgaA narancssárga szappanhoz finomítatlan, sötétsárga olajokat és zsírokat is használhatsz. A megfelelő olajok közé tartozik a finomítatlan pálmaolaj, a homoktövis pépolaj repceolajjal és napraforgóolajjal kombinálva.
A lúg elkeveréséhez (cukor vagy egyéb adalékanyagok nélkül) a sárgarépalé is népszerű.
tiszta fehérTermészetes változatként lehetőleg csak finomított olajokat és zsírokat használjon. Ezek sokkal világosabb színűek, mint a finomítatlan változatok. Fehér szappanokat kaphat finomított sheavaj, kókuszolaj, mandulaolaj, napraforgóolaj, sáfrányolaj és más világos színű olajok és zsírok felhasználásával. A gélfázist elkerülheti azzal is, ha a szappanformákat hűvös helyre helyezi, és nem szigeteli azokat. Ha nem akar vagy nem tud finomított olajokat és zsírokat használni, és gélfázist szeretne, akkor színezőanyagra lesz szüksége. A titán-dioxid megfelelő színezőanyag.
vörösVörös agyag vagy vörös vasoxid
feketeSzén, nagy dózisú alkanna, fekete vasoxid (a szappan lehetőleg zselés legyen). Sajnos a fekete szappanok hajlamosak vérezni, ami mosáskor nagyon csúnya. Ezért is népszerűek az olyan színezőanyagok, mint a Vita by Waldehoeselyemfekete .

Szeretne többet megtudni a természetes színezékekről? Akkor olvasson tovább a Szappanok színezése természetes módon című oldalon.

Tetszett ez a cikk? További hasznos tippeket, útmutatásokat és recepteket talál a naturseife-und-kosmetik.de ebookban:

Szeretne többet olvasni a szappankészítésről? Akkor töltse le most a naturseife-und-kosmetik.de ebookot: A könyv 9,95 euróba kerül, és gyorsan és egyszerűen megrendelhető itt.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*