Babérolaj szappanokban és krémekben

Természetes kozmetikumok babérolajjal

A babérolajat ritkán használják kozmetikumokban. Csak a szappanok jól ismert összetevője. Különösen a híres aleppói szappanok tartalmaznak babérolajat. De a babérolaj saját szappankészítéskor is felhasználható. Néhány dolgot azonban szem előtt kell tartani.

Babér babérolaj

A babérolaj a babérfa terméséből készül, amely eredetileg a Közel-Keletről származik. Az örökzöld cserjéknek vagy fáknak hegyes, hosszúkás, sötétzöld levelei vannak, amelyeknek aromás illata van. Virágzási ideje április és május között van, a termés, amelyből az olajat nyerik, fekete színű, és gyakran használják fűszerként. A gyümölcsök mintegy 30-40 % olajat tartalmaznak. A szappanokban különösen kedvelt olajat a termés préselésével nyerik. Fontos összetevője például a híres aleppói szappannak.

Előállítás és hatás

A babérolajat az összezúzott gyümölcsök fűtött présekben történő préselésével nyerik. Egy másik módszer a gyümölcsök vízzel való felforralása, de ne tévesszük össze a babérlevél illóolajjal. Ennek semmi köze a zsíros olajhoz, mivel azt nem a termésből nyerik, hanem a növény leveleiből gőzdesztillációval.

Az olaj színe a sötétzöldtől a barnászöldig terjed, és kenőcsszerű állagú. Illata erősen aromás, és halványan eukaliptuszra emlékeztet.

A babérolaj nagy arányban tartalmaz laurinsavat, palmitinsavat, olajsavat (közel 50%) és linolsavat.

Tulajdonságok

közepesen terjedő, nem száradó olaj

A babérolaj felhasználása kozmetikumokban

Különösen jól ismerjük a babérlevél használatát. Különleges ízt adnak a mártásoknak, leveseknek és más ételeknek. A babérolaj azonban a híres aleppói szappanban is nélkülözhetetlen, amelyet főként olíva- és babérolajból készítenek. A krémekben és más kozmetikumokban azonban kevésbé használják. Ennek oka, hogy a babérolaj allergén tulajdonságai miatt tilos a kozmetikai termékekben. Használható azonban reumatikus panaszok, zúzódások és rándulások esetén, például masszázsolaj részeként. Az ilyen termékek saját készítésénél azonban mindig alacsony koncentrációban kell használni az olajat.

A zöld olaj a szappanokban

Meg kell jegyezni, hogy a babérolaj magas illóolaj-tartalma miatt irritálhatja a bőrt, és nem mindenki tolerálja. A szappanokban ez általában nem jelent problémát. A népszerű Aleppo szappan is körülbelül 10-75% babérolajat tartalmaz. Ez is biztosít bizonyos mennyiségű habot. Ennek oka, hogy az aleppói szappan hagyományosan csak olívaolajból és babérolajból áll. Mivel azonban az olívaolaj nem habzik, a babérolajat itt habképző komponensként használják.

Mivel a szappanokban jól habzik, a zöld olaj akár 30 %-os koncentrációban is használható. Használata a klasszikus olívaolajos szappanokban, valamint hajszappanokban és tusfürdőkben különösen sikeresnek bizonyult.

A babérgyümölcs-olaj sötétzöld színű, ami a házi készítésű szappanokban is feltűnő. Ha az olajat a szappanban szeretné használni, vegye figyelembe, hogy a szappant zöldre színezi. Ez a szín idővel megváltozik, és a szappanok általában szép olívazöld színűek lesznek. A babérolaj ezért ideális kiegészítő komponensként az olívaolajos szappanokba.

Babérolajos szappan receptje
 • 350 g olívaolaj
 • 70 g babérlevél olaj
 • 50 g kókuszolaj
 • 30 g ricinusolaj
 • A NaOH mennyiségét kérjük, számolja ki saját maga
 • kb. 130 g desztillált, jéghideg vizet

Előállítás a biztonsági szabályok betartásával:

 1. Készítse el a lúgot NaOH-val és hideg vízzel.
 2. Olvassza fel a kókuszolajat a babérlevélolajjal együtt. Adja hozzá az olívaolajat és a ricinusolajat.
 3. Hagyja az összetevőket kb. 35 °C-ra lehűlni.
 4. Adja a lúgot a zsírokhoz, és botmixerrel sűrítse be a keveréket.
 5. Öntsük a szappanformákba, izoláljuk a szappant (a kívánt gélfázisban), és hagyjuk pihenni jó 24 órát.
 6. Másnap formázzuk, vágjuk ki, majd hagyjuk száradni és érlelődni 6-8 hétig.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API