Szappanok és egyéb kozmetikai termékek értékesítése

Készíts és adj el szappant magadnak

Szappanok értékesítése

Ha szappanokat akarsz eladni, sok tudásra, szakértelemre és kitartásra van szükséged. A leendő szappaneladóknak ugyanis számos követelményt kell betartaniuk. Itt megtudhatja, hogy pontosan mit kell szem előtt tartania, ha szappanokat szeretne eladni.

Szappanok eladása – nem probléma, igaz?

Néhányan azt gondolhatják, hogy a szappanok eladásának témája nem igazán illik ide. De ez nem így van, mert sokan, akik maguk készítik a szappanjaikat vagy más kozmetikai termékeiket, valamikor fontolóra veszik termékeik értékesítését. Elvégre minden kézműves- és karácsonyi vásáron láthatsz legalább egy standot, ahol házi készítésű szappanokat és kézzel készített fürdő- vagy testápolási termékeket árulnak.

Gyorsan felmerül a gondolat, hogy eladásra kínálja saját termékeit, és hobbijával egy kis pénzt kereshet.

Egy piaci standot gyorsan fel lehet állítani, és az internet ma már számtalan lehetőséget kínál a saját termékek értékesítésére. Ám ez végül is nem is olyan egyszerű. Még ha nehéz is elhinni, a kozmetikai termékek árusítására számos szabály és előírás vonatkozik, amelyekkel természetesen tisztában kell lennie és be kell tartania őket. Tehát nem adhatod el csak úgy a házi készítésű szappanjaidat.

Ha tehát komolyan gondolkodsz a „szappanok és kozmetikumok eladása” témakörén, akkor érdemes figyelmesen elolvasnod a következő pontokat, és – ha még mindig szeretnéd – átrágnod magad rajtuk:

Keresés a kozmetikai rendeletben

Elsőként a kozmetikai rendeletet és a német élelmiszer- és takarmánykódexet kell átolvasnia. Ezek egyértelműen meghatározzák, hogy mit kell betartani a kozmetikai termékek forgalomba hozatalakor. A kozmetikai termékek közé nemcsak a krémek, samponok, tusfürdők stb. tartoznak, hanem a szappanok, fürdőgolyók, fürdőcsokoládék, masszázskrémek stb. is.

Szappanok értékesítése? A kipróbált és bevált receptek az első alapkövetelmény

Aki saját kozmetikai termékeit szeretné értékesíteni, annak nagy tapasztalattal kell rendelkeznie a saját szappanok és egyéb kozmetikumok készítésében. Nem elég, ha egyszer vagy kétszer készített egy szép szappant. Mindenképpen szüksége van néhány olyan receptre, amelyek valóban jók, és amelyeket már sokan használtak és jóváhagytak. Csak ezután érdemes egyáltalán elgondolkodni a szappanok értékesítésén. Hiszen nem csak egyszer akarja eladni a termékeket, hanem ideális esetben rendszeres vásárlókat szeretne szerezni, akik újra és újra visszatérnek, és szívesen ajánlják a termékeket másoknak is.

———————————————————————————————————————————

Tipp: A szappankészítés egyszerű

A naturseife-und-kozmetik ebook segítségével megtudhatja, hogyan készítheti el könnyedén saját szappanjait:

Tekintse meg az ebook tartalmát a képre kattintva:

 

Vagy lépjen közvetlenül az értékesítési űrlapra: Vásárolja meg az ebookot Kreatív szappanok – könnyen elkészítheti saját maga!

——————————————————————————————————————————–

Fontos tudni a szappan vagy más kozmetikai termék eltarthatósági idejét is. Ugyanis előfordulhat, hogy a termék csomagolásán fel kell tüntetni a minőségmegőrzési időt. Ezzel egyenesen a következő ponthoz érkeztünk:

A termékek megfelelő csomagolása

Legyen szó szappanokról vagy más kozmetikai termékekről, kötelezően fel kell tüntetni a csomagoláson az összetevőket és egyéb információkat.

Ha a csomagoláson nincs elég hely, akkor ezeket az információkat egy betétlapon is meg lehet adni. Ez gyakran előfordul a nagyon kis kiszerelésű kozmetikumoknál, például a szemránckrémeknél. Ott a külső csomagolásban gyakran talál egy összehajtogatott címkét, amelyen fel vannak tüntetve az összetevők.

Az összetevőket mindenképpen fel kell tüntetni, ezt nem lehet megkerülni. Nem elég azonban az összetevőket „kókuszolaj, repceolaj, olívaolaj ” stb. formában felsorolni, hanem a teljes és helyes összetevőket kell feltüntetni. Ehelyett a teljes és helyes INCI-neveket kell feltüntetni.

1999 óta a kozmetikai termékek összetevőit a szabványosított INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients – Kozmetikai összetevők nemzetközi nómenklatúrája) szerint kell feltüntetni. Ez azt is előírja, hogy a nyilatkozatot a végtermékben lévő koncentráció csökkenő sorrendjében kell megtenni. Például, ha egy recept 100 g sheavajból, 80 g kakaóvajból és 30 g olívaolajból áll, a nyilatkozat így néz ki:

 • Butyrospermum Parkii (shea) vaj
 • Theobroma Cacao (kakaómagvaj)
 • Olea Europaea (olíva) gyümölcsolaj

Az összes, 1%-nál kevesebbet tartalmazó összetevő felsorolható az INCI-lista végén, különösebb sorrend nélkül. A színezékeket a lista végén a CI-számuk szerint sorolják fel.

Az allergének helyes jelölése különösen fontos a nyilatkozatban. Ezek olyan anyagok, amelyek erősen allergénnek minősülnek, és szinte minden parfümolajban és illóolajban megtalálhatóak. A beszállítóktól származó összes termékadatlapot be kell nyújtani, és ezen információk alapján megfelelő nyilatkozatot kell tenni.

De ez még nem minden, mert a kozmetikai termék csomagolásán a következőket is fel kell tüntetni:

 • A szavatossági idő
 • A tételszámot
 • A forgalmazó neve és címe
 • A termék pontos súlya
 • Rendeltetésszerű használat és figyelmeztetések, ha van ilyen

A rendeltetésszerű használatot fel kell tüntetni, különösen az összetéveszthető termékek esetében. Fürdőcsokoládék, fürdőcsokoládék stb. esetében mindig fel kell tüntetni, hogy a termék fogyasztásra nem alkalmas.

Szappan és kozmetikumok készítése: Nem a saját konyhája a megfelelő hely

Ha csak hobbiból készítesz szappanokat és egyéb kozmetikumokat, természetesen használhatod a saját konyhádat. Ha azonban kereskedelmi céllal kívánja értékesíteni őket, akkor ott nem készítheti el őket. Ha szappanokat szeretne értékesíteni, ezért megfelelő gyártóhelyet kell keresnie.

A gyártásra elvileg a helyes gyártási gyakorlat (GMP) követelményei vonatkoznak. Ez a gyártási környezetre, magára a gyártásra és a minőségbiztosításra vonatkozó előírásokra és követelményekre vonatkozik. A gyártóhelyiségeknek például könnyen tisztíthatónak és fertőtleníthetőnek kell lenniük. Ezenkívül minden egyes terméktétel gyártását gondosan dokumentálni kell. Ez biztosítja a gyártási folyamat nyomon követhetőségét későbbi panaszok, reklamációk vagy megkeresések esetén. A minőségbiztosítás szintén fontos, és gondos dokumentációhoz kötött.

A pontos előírások és követelmények államonként és településenként eltérőek. Ezzel elérkeztünk a következő ponthoz:

Szappanok értékesítése – hatóságok és hivatalok

Elképesztő, hogy mit lehet olvasni az interneten. Elterjedt a hír, különösen a kereskedelmi szappanfőzők körében, hogy a gyártóhelyiségeket úgynevezett „GMP-tanúsítvánnyal ” kell engedélyeztetni. Ez azonban nem így van. Több évig dolgoztam egy kozmetikai gyártó termékfejlesztési osztályán, ezért egy kicsit ismerem ezt a területet. Ezért biztosíthatom Önt arról, hogy a GMP-tanúsítvány nem kötelező. Inkább egy új módszer arra, hogy pénzt vegyenek ki az induló vállalkozások zsebéből. A GMP-előírások csupán ajánlások, amelyek alapján Ön felállíthatja és megszervezheti gyártási folyamatát. Ez nem követelmény vagy előírás. Emiatt nem lehet GMP-tanúsítvány. Erről többet megtudhat az IKW-nél.

A hatósági felügyeletért felelős hatóságnál azonban regisztráltatnia kell magát:

1. az illetékes alsó közigazgatási hatóság (járási hivatal, adott esetben polgármesteri hivatal)
2. az illetékes vegyi- és állategészségügyi vizsgálóhivatal
3. a Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal a Mérgezési Információs Központ tájékoztatására
Méreginformációs Központ. (Átállás a CPNP-re)

Ez néha sok telefonhívást igényel, amíg valóban eléri a megfelelő kapcsolattartót. Ideális esetben azonban ezt a gyártóhelyiség felállítása ELŐTT kell megtenni. Ez lehetővé teszi, hogy megbeszélje az illetékes személlyel, hogy valójában mire van szükség. Mivel nincsenek egységes előírások, ez általában a hatóság belátása szerint történik. Csak e megbeszélés után kezdenék hozzá a szappankonyha vagy a gyártóhelyiségek felállításához. A tényleges regisztrációra ezután kerülhet sor.

A regisztrációt követően valószínűleg hamarosan a hatóság képviselője fog állni az ajtónál, hogy ellenőrizze a helyiségeket.

A megfelelő dokumentáció

Mint már említettem, a termékhez tételszámot kell rendelni. Minden gyártási tételnek külön tétel van, amelyet külön és helyesen kell dokumentálni. A gyártási tételeknek ezért mindig a lehető legnagyobbnak kell lenniük, hogy a munka ne legyen túl nagy.

A felhasznált nyersanyagok tételszámát is fel kell jegyeznie, és pontosan dokumentálnia kell, hogy mit használt fel. Ha ugyanis később valami baj van a termékkel, vagy akár problémák vagy bajok merülnek fel, akkor pontosan nyomon követheti, hogy mi romolhatott el a gyártás során.

És most már minden a pénzről szól: a biztonsági minősítések

A biztonsági értékelések” témája a legtöbb induló vállalkozás számára valószínűleg nagyobb visszatartó erővel bír, mint a regisztrációkkal, dokumentációval stb. járó idő és erőfeszítés. Ennek oka, hogy a biztonsági értékelések pénzbe kerülnek. Mert a biztonsági értékelések pénzbe kerülnek. És ezt a pénzt még azelőtt el kell költeni, hogy egyáltalán elkezdhetnénk szappanokat árulni!

A biztonsági értékelés célja a termék ellenőrzése és biztonságosságának megerősítése. Ahhoz, hogy egy ilyen biztonsági értékelést el lehessen végezni, nem csak a termék pontos összetevőiről kell információt szolgáltatni, hanem be kell nyújtani a termék adatlapját, meg kell adni a minőségi és mennyiségi INCIS-t, be kell szerezni az illóolajok biztonsági értékelését, és néha még mikrobiológiai vizsgálatokat is el kell végezni.

Természetesen mindez rengeteg munkát jelent. A biztonsági értékelés természetesen pénzbe is kerül, hiszen az adott laboratóriumnak részletesen elemeznie kell a kozmetikai terméket, és ellenőriznie kell a dokumentációt. A jó dolog azonban az, hogy bizonyos fokú biztonságot kap, és segítséget kap egy szakértőtől, aki rá tud mutatni az esetleges hibákra. Ez biztonságot teremt Önnek és természetesen a leendő vásárlóinak is. Ezért a szappanok eladása előtti biztonsági értékelés lépése valójában jó szabályozás, de némi pénzt kell fizetnie érte.

Itt felsoroltam néhány olyan laboratóriumot, amelyek kifejezetten a kis gyártókra szakosodtak, és szívesen adnak Önnek tájékoztatást:

Ami még fontos

Sok mindent figyelembe kell vennie, ha valóban el akarja adni a házi készítésű szappanjait. A legfontosabb, hogy ezt a lépést nagyon alaposan átgondolja és gondosan megtervezze. Hiszen kár és bosszantó lenne, ha sok időt, energiát és pénzt fektetne a szappanok értékesítésébe, és aztán – bármilyen okból kifolyólag – az üzlet nem jönne létre.

1. Mielőtt elkezdené a szappanok értékesítését, be kell jegyeztetnie vállalkozását. Erre mindig szükség van, még akkor is, ha csak egy kis mellékes jövedelemre vágyik. Ha nyereséget kíván termelni, akkor a vállalkozásának bejegyeztetésével értesítenie kell az adóhivatalt. Itt kezdődik a következő feladat, mert mindig tájékozódnia kell az adókról, a kisvállalkozói szabályokról (igen vagy nem?), a helyes számlázásról stb. Maga a vállalkozás bejegyzése viszont gyors és egyszerű. A legtöbb esetben azonban a vállalkozás bejegyzéséért is díjat kell fizetni.

2. A súlyokról és mértékekről szóló törvényt is be kell tartani. Ehhez kalibrált mérlegekre van szükség, amelyek nem éppen olcsók.

3. Ha saját termékeket állít elő, és szappanokat szeretne árusítani, érdemes megfontolni a speciális biztosítási kötvényeket is. Magánfelelősségbiztosítás természetesen nem jöhet szóba.

4. Termékárak és nyereség: Ha figyelembe veszi az összes költséget és erőfeszítést, akkor be kell látnia, hogy a kézzel készített szappanok és más kozmetikai termékek eladásával nem fog meggazdagodni. Az előállítási költségeken kívül a csomagolás, a dokumentálás, az értékesítés, a megrendelés (alapanyagok) stb. időigénye is felmerül. Most azt kell átgondolnia, hogy hogyan és hol szeretné kínálni a termékeit, és mennyit tud ténylegesen eladni. Egy online bolt például nem indul be azonnal, az olyan értékesítési platformokon, mint a Dawanda stb. rengeteg más eladó van, akikkel versenyeznie kell, a piacterek pedig pénzbe kerülnek. Tehát tényleg megéri felajánlani a termékeidet, és például 5 eurót kapni egy darab szappanért? Ez az 5 euró nem tiszta profit. Lehet, hogy le kell vonni az áfát, az adót, a gyártási és nyersanyagköltségeket, a csomagolási költségeket stb. Ezeket a megfontolásokat mindenkinek magának kell elvégeznie. Csak fontos, hogy alaposan átgondoljuk ezt, mielőtt szappanokat árulunk.

Tipp: A Dragonspice-tól nagy mennyiségben vásárolhat zsírokat, olajokat, viaszokat, illóolajokat stb. A kereskedelmi eladóknak is előnyös a kedvezményes skála és a termékadatlapok. Tehát ha szappanokat szeretne eladni, akkor a legjobb helyen jár?

Dragonspice Naturwaren

Fontos információk:

Ez a jelentés kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül tanácsadásnak vagy hasonlónak. A hatóságokkal, laboratóriumokkal stb. mindenkinek magának kell foglalkoznia. Ezért nem vállalok felelősséget, és nem garantálom, hogy az információk teljesek vagy naprakészek. További információkért forduljon a helyi hatóságokhoz, biztonsági értékelőkhöz vagy az IKW-hez.

Minden helyzet más és más, és az előírások is nagyon eltérőek. Ami Berlinben bevett gyakorlat, az nem feltétlenül kell, hogy ugyanaz legyen egy Hamburg melletti kis faluban. Ezért ne hagyatkozzon 100%-ban csak az én kijelentéseimre, hanem váljon aktívvá, és szerezze be a szükséges információkat az Ön településének hatóságaitól.

Kiegészítés: Rendhagyó időközönként e-maileket kapok leendő kozmetikai eladók részéről, akik tanácsot kérnek tőlem. Olyan kérdéseket tesznek fel, mint például: „Mennyibe kerül nekem egy biztonsági értékelés? „Hogyan fogják ellenőrizni a telephelyemet, és mennyibe fog ez kerülni?” stb. Én magam nem árulok szappanokat, csak a kozmetikumgyártásban szerzett gyakorlati tapasztalataim miatt tudom az említett dolgokat. Nem akarok és nem is tudok tanácsot adni a leendő kereskedelmi eladóknak, illetve költségbecsléseket beszerezni az Ön számára. Ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalók nagyjából összefoglalva találod. Ha bármilyen kérdése van az árakkal stb. kapcsolatban, kérjük, forduljon az általam már felsorolt laboratóriumok valamelyikéhez. A függetlenség azt is jelenti, hogy önmaga képes ilyen dolgokról gondoskodni, és a szükséges információkat az illetékes hatóságoktól önállóan (vagy mondjuk inkább azt, hogy „függetlenül”) beszerezni. Köszönöm szépen és sok sikert mindenkinek, aki bele akar vágni az önállóságba!

Egyébkéntitt egy interjú, amit egy kereskedelmi szappankészítővel készítettem.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

11 Comments

 1. Das ist sehr hilfreiche Informationen! Vielen Dank! Wüsste auch jemand, was man bei Pflegeprodukten für Tiere beachten muss? Also z.B. bei dem Verkauf von Tiershampoo?

 2. Das sehe ich anders. Ich siede nicht für den Verkauf, bin daher von den ganzen Vorschriften und Gesetzen auch nicht betroffen. Aber ich finde die Auflagen sinnvoll, einfach des Schutzes der Verbaucher wegen. Außerdem, wenn es diese ganzen Auflagen nicht geben würde, gäbe es noch viel, viel mehr Menschen, die Ihre Seifen und andere Kosemtika verkaufen würden. Und es wirklich gut ist, wenn einfach jeder, der mal eine Seife gesiedet hat, diese auch nach Lust und Laune verkaufen darf?! Ich denke nicht! Und die Großkonzerne müssen sich genau so an Gesetze halten wie die kleinen Manufakturen. Dort wird sogar noch genauer hingesehen. Der Vergleich hinkt also. Die Gesetze sind der Sicherhheit wegen da und sicher nicht, um große Unternehmen zu unterstützen. Und wer das ganze Drumherum nicht akzeptieren kann oder will, der muss es eben lassen.
  Und: von welchen in Asien gefertigten Kosmetika sprechen Sie denn? Jeder deutsche Kosmetikhersteller fertigt seine Produkte in Deutschland, sicher nicht in Asien. „Normale” Drogeriekosmetik aus Asien kenne ich zum Beispiel nicht……

 3. „Das Problem ist eben auch, dass diese ganzen Auflagen – sicher teilweise übertrieben und nervig – auch sinnvoll sind, um den Verbraucher zu schützen. Ich meine, es kann ja auch nicht angehen, dass einfach jeder kosmetische Produkte anbietet. Es hat eben nicht jeder das nötige Wissen, um wirklich gute und unbedenkliche Produkte herzustellen.”

  Da kann ich nur fragen: Was ist denn besser an den meist in Asien gefertigten Kosmetika? Wer überprüft hier die Inhaltsstoffe und die Produktion? Einige TV-Berichte über wirklich gefährliche Inhaltsstoffe gabs es ja schon dazu… Wir als Seifensieder, oder Kosmetikrührerinnen sollten nicht auch noch Beifall klatschen für diese Gesetze, die nur dazu dienen die Großkonzerne zu stützen und die Müllberge zu vergrößern!

 4. Vielen Dank für die ausführliche Aufklärung. Gelten die Richtlinien auch bei Tierkosmetik? Darüber konnte ich noch nichts finden oder ich hab irgendwas überlesen.Konnte im Internet auch nichts finden…..

  LG

  Steffi

 5. Hallo Kristin,
  dazu kann ich leider nichts sagen, denke aber, dass dies sehr viel einfacher zu realisieren ist. Zumindest diese ganzen Sicherheitsbewertungen, Zetrifizierungen, etc. brauchst du dafür nicht. Vor allem ist eben wichtig, dass man sich wirklich auskennt, eine geeignete Räumlichkeit hat, ein Gewerbe anmeldet, etc. Mehr kann ich dir da jetzt leider auch nicht zu sagen. Ist aber eine schöne Idee 😉 LG Stefanie

 6. Hallo Stefanie, das ist mal ein interessanter und informativer Bericht. Eine Frage hab ich, die Du vielleicht auch beantworten kannst? Wie sieht es mit Workshops aus? Also Kurse in denen man das Seifesieden oder Kosmetikrühren lehrt. Unterliegen diese auch irgendwelchen Richtlinien? Abendlichen Gruss Kristin

 7. Danke Stefanie für Deine ausführliche Antwort. Nein, ich streue meine Seifen nicht sehr weit, denn nicht jeder weiß diese auch zu schätzen!
  Herzlichen Gruß
  Tina

 8. Hallo Tina,

  also erstmal: was diese Verkäufer da behaupten, ist absoluter Blödsinn und nur eine faule Ausrede, weil sie eben keine Lust haben, sich an gesetzliche Bestimmungen zu halten. Aber so lange sie damit durchkommen…… Das Problem ist eben auch, dass diese ganzen Auflagen – sicher teilweise übertrieben und nervig – auch sinnvoll sind, um den Verbraucher zu schützen. Ich meine, es kann ja auch nicht angehen, dass einfach jeder kosmetische Produkte anbietet. Es hat eben nicht jeder das nötige Wissen, um wirklich gute und unbedenkliche Produkte herzustellen. Und man weiß ja auch nie, wie wirklich gearbeitet wird (Hygiene, etc.). Von daher sind Kontrollen, Sicherheitsbewertungen und Co. aus Verbrauchersicht absolut sinnvoll, so nervig das für die „kleine” Seifenmanufaktur auch sein mag.

  Schwarze Schafe gibt es aber leider immer. Hier hilft wirklich nur, konsequent nachzufragen bevor man ein Stück Seife oder ein anderes Produkt auf einem Markt kauft. Denn auch auf Weihnachtsbasaren dürfen nicht einfach kosmetische Produkte verkauft werden, die eben nicht geprüft wurden. Wirklich frech, das zu behaupten. Aber Dreistigkeit siegt ja leider oft 😉 Es ist eben nur unfair gegenüber denjenigen, die den aufwendigen, kostspieligen und zeitraubenden Weg gehen, den das Gesetz nunmal vorsieht.

  Was das Verschenken von Seifen und anderen Produkten angeht: Ich wüsste nicht, was dagegen sprechen sollte, selbst gemachte Sachen privat an Freunde und Verwandte zu verschenken. Aber gehört habe ich davon auch schon….. Wenn du deine Produkte mit gutem Gewissen und viel Sorgfalt hergestellt hast, spricht sicher nichts dagegen, diese auch weiterzugeben. Vielleicht sollte man nur darauf verzichten, die Sachen im weiten Bekanntenkreis, etc. zu verteilen. Aber ich kann dir auch nicht genau sagen, wie die Rechtslage da ist…. Vielleicht kann ja jemand anderes weiterhelfen.
  LG Stefanie

 9. Toller Post, den werde ich allen zeigen, die nicht verstehen warum ich meine Seifen nicht verkaufe 🙂 Interessant finde ich die Aussagen von Verkäufern warum sie all das von Dir Beschriebene nicht brauchen. Zum Beispiel auf einem Weihnachtsbasar gelten diese Gesetze nicht oder sie verkaufe keine Seife, sondern Waschstücke. Tja, solange kein Kläger, da kein Richter. Was mich noch verunsichert ist, dass ich mal gelesen habe, dass man die Seife sogar nicht verschenken dürfte, denn das wäre ja auch in den Umlauf gebracht. Hast Du dazu vielleicht auch eine Aussage?
  Besten Dank
  Tina

 10. Hallo Luis,
  vielen Dank für den aktuellen Link!
  Genaugenommen darfst du da gar nichts privat verkaufen, denn hinter einem solchen Verkauf steht ja eigentlich immer eine Gewinnerzielungsabsicht. Sobald du Gewinne machst, musst du deine Tätigkeit anmelden und bist somit ohnehin gewerblich tätig. Um die ganzen Regeln kommt man also leider nicht herum.
  LG Stefanie

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Seife selber machen und verkaufen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Seife selber machen - warum eigentlich | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.