Aleppói szappan a háborúból? Mi lesz a klasszikus szappanból?

Aleppói szappan a háború idején

Aleppo Seife

Az aleppói szappant hagyományosan a szíriai Aleppó városában állítják elő. Hogyan befolyásolja a szíriai háború a gyártást és a forgalmazást? Lehet-e még mindig gyártani a szappant?

Egyesek számára talán jelentéktelennek tűnhet egy ilyen kérdés feltevése, tekintettel az országban zajló humanitárius katasztrófára. De ami több mint ezer éve hagyomány, az sok más dologhoz hasonlóan áldozatul eshet az eseményeknek.

A változó helyzet Aleppóban

Mind magában Aleppo városában, mind a régióban vannak családi vállalkozások és nagyobb gyárak, amelyek aleppói szappant gyártanak vagy gyártottak. Ezek eddig fontos bevételi forrást jelentettek a családok számára, vagy – a vállalkozás méretétől függően – még alkalmazottakat is tudtak foglalkoztatni. A szíriai polgárháború azonban Aleppót, a milliós várost is szorosan a markában tartja. A közélet már nem olyan, mint régen, sok lakos elmenekült, és akik még kitartanak, azoknak valahogy túl kell élniük. Az , hogy még vannak ott emberek, szinte csoda, ahogy az is, hogy még mindig készül ott aleppói szappan.

Persze az eredeti üzleti kapcsolatok már régen megváltoztak. A szerződéses és kereskedelmi partnerek közül sokan már nem tartják egymással a kapcsolatot, ami a helyzet ismeretében aligha meglepő. Nemcsak a köztük lévő kapcsolat, hanem a termékszállítás lehetősége is rendkívül nehézzé vált.

Az aleppói szappan mint a remény jelzőfénye

Néhány Aleppóban élő család, akik az aleppói szappan gyártásából élnek, egyszerűen nem adja fel. Még mindig gyártják a kiváló minőségű szappant, és megpróbálják azt továbbra is értékesíteni a – túlnyomórészt német – piacon. Ez nem csak a mindennapi életükhöz szükséges jövedelem megteremtéséhez szükséges. Azért is fontos, hogy megőrizzék a mindennapi élet talán utolsó darabkáját a normalitásnak.

Az aleppói szappan gyártásának hosszú ideje alatt bizonyára sok olyan esemény történt, amely hatással volt a gyártásra és az értékesítésre. A helyi gyártók szerint a termelés jelenleg 15%-ra csökkent (*). Mint ismeretes, a szappan mindig az év végén készül el, amikor az olívaolajat frissen préselik. Még ha a szokásos mennyiség nem is érkezik Németországba a megszokott módon konténerhajókon, és néhányat csak repülővel, nagyon kis mennyiségben lehet behozni, a szíriai Aleppo szappan több mint egy darab szappan, ez egy darab remény és egyfajta kis mentőöv, amelyhez minden remény kötődik, hogy a dolgok hamarosan visszatérnek a normális kerékvágásba.

*Megjegyzés: Ez a cikk 2016 tavaszán íródott, így lehet, hogy már nem aktuális.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API