A legismertebb natúrkozmetikai pecsétek

NaTrue, BDIH és társai - különbségek

Naturkosmetik Siegel

A natúrkozmetikai címkék célja – az élelmiszerek biocímkéjéhez hasonlóan – a fogyasztók bizalmának és biztonságának megteremtése. A „natúrkozmetikum” kifejezés jogilag nem védett, többek között ezért is hozták létre a natúrkozmetikai pecséteket, hogy a fogyasztók eligazodhassanak a sok termék és összetevő között. A natúrkozmetikumok azonban már régen nem a bioboltok hiánypótló termékei, és eltávolodtak az egykor meglehetősen unalmas kialakításuktól. Ma már a natúrkozmetikumok széles választékban kaphatók, és gyakorlatilag nincs olyan cikk a testápolás vagy a kozmetika területén, amely ne lenne elérhető „bio” formában is. De mit is jelent pontosan a „natúrkozmetikum” kifejezés, és mire kell figyelni vásárláskor?

A natúrkozmetikumok pecsétjei és azok különbségei

A natúrkozmetikai pecsétek nagy száma nemcsak széles termékválasztékot, hanem zavart is okoz. A pecsétek közül csak néhányat hoztak létre egyesületek, és csak néhánynak vannak egyértelmű irányelvei, amelyeket szigorúan be kell tartani. Például a natúrkozmetikai termékeknek:

 • Nem tartalmaznak szintetikus adalékanyagokat (paraffinokat)
 • Nem tartalmaznak szilikonokat
 • Tartósítószerek nélkül

tartalmaznia kell. Ezen kívül a natúrkozmetikumok nem tartalmazhatnak tisztán szintetikus színezékeket vagy illatanyagokat, és természetesen nem kezelhették őket radioaktív sugárzással sterilizálás céljából.

Sok gyártó saját szabályokat dolgoz ki, és maga találta ki a megfelelő pecsétet, mivel, mint már említettük, a natúrkozmetikum kifejezés jogilag nem védett. De vajon a „tisztán növényi eredetű” vagy „tisztán természetes” címke elegendő-e ahhoz, hogy a lehető legkevesebb egyéb anyagot tartalmazza? Semmiképpen ne hagyja magát elcsábítani a csomagolás, még akkor sem, ha az nagyon tetszetős és jó minőségű.

Vigyázat: Sok termék a „zöldmosás” marketingstratégiájára épül, amely elhiteti a fogyasztóval, hogy a termék természetes vagy környezetbarát!

Az állatjólét egyre fontosabb szerepet játszik

Egyre több fogyasztó nemcsak a saját bőrét szeretné megvédeni a káros hatásoktól, hanem az állatok életét is. Az állatok közvetlenül kapcsolódnak a natúrkozmetikumokhoz, ezért a testápolás és a kozmetikai termékek területén is egyre nagyobb szerepet kap a vegán kifejezés. Ha vegán szeretnél lenni vagy vegánul élni, akkor ezt a témát sem kerülheted meg. Itt is léteznek különböző minősítések, amelyek célja, hogy a fogyasztók számára tájékoztatást és biztonságot nyújtsanak.

Az állatbarát kozmetikumok jóváhagyó pecsétjeit például az ún:

 • fair
 • a Német Állatvédő Egyesület és az IHTK pozitív listája
 • Leaping Bunny
 • Veganblume
 • PETA pozitív lista

A natúrkozmetikumokra, biokozmetikumokra és az állatmentes kozmetikumokra vonatkozó követelményeket nem lehet pontosan elkülöníteni. Még a natúrkozmetikum címke sem véd meg automatikusan attól, hogy a termékben más kontinensekről származó lanolint használtak fel. Ha biztosra akarsz menni, át kell olvasnod a vonatkozó irányelveket, és ideális esetben olyan termékeket vásárolj, amelyeken egyszerre több pecsét is szerepel.

A vezető német natúrkozmetikum-gyártók pecsétje a NaTrue nevet viseli

natrue_labelAki valaha is foglalkozott már a natúrkozmetikumok témakörével, az gyorsan rájön, hogy több olyan cég van, mint a Lavera, Primavera, Dr. Hauschka, WALA, Logona stb. amelyek piacvezetőnek számítanak. Mindenesetre ezek mind olyan cégek, amelyek a NaTrue pecsét alatt szerveződnek. A NaTrue 2008 májusában egy kötelező érvényű követelménykatalógust tett közzé, amely három minőségi szintet tartalmaz a természetes és biokozmetikumok számára.

Mindegyik szint meghatározza a természetes anyagok minimális és a természetes nyersanyagok maximális tartalmát, beleértve a biotartalmat is. Mielőtt egy termék a II. szintre kerülne, meg kell felelnie az I. szint kritériumainak:

 • I. kategória: Természetes kozmetikumok
 • II. kategória: Természetes kozmetikumok biotartalommal
 • III. kategória: Biokozmetikumok

ANaTrue egy nonprofit szervezet. A vállalatok által a címke használatáért fizetett díj segíti a NaTrue-t a tanúsított termékek színvonalának és minőségének népszerűsítésében.

BDIH – ellenőrzött természetes kozmetikumok

bdih_Siegel_naturkosmetikA BDIH pecsét az egyik legismertebb ökocímke Németországban, amelyet 2001-ben a Német Gyógyszeripari és Kereskedelmi Vállalkozások Szövetségi Szövetsége (Federal Association of German Industrial and Trading Companies for Pharmaceuticals, Health Products, Food Supplements and Personal Care Products) adott ki. Ha ezzel a pecséttel ellátott natúrkozmetikumokat vásárolunk, akkor azok tiszta natúrkozmetikumok, amelyek nyersanyagai a lehető legnagyobb mértékben ökológiai termesztésből vagy ellenőrzött vadon termesztésből származnak. A NaTrue után a tesztjelzés az egyik olyan pecsét, amelyben a fogyasztók megbíznak. A BDIH jóváhagyási pecsétet használó gyártók közé tartoznak a következők

 • Alvito
 • SPEICK natúrkozmetikumok
 • Sante natúrkozmetikumok
 • Logona kozmetikumok
 • és még sok más

EcoCert

ecocert_siegel_naturkosmetikAz EcoCert Európa legnagyobb ellenőrző és tanúsító szervezete, amely 80 országban működik. A szervezet két ökocímkét ítél oda. Az egyik az „ökológiai és biotermékekre” vonatkozik, amely 95%-ban természetes eredetű összetevőket és 95%-ban biotermesztésből származó növényi anyagokat garantál. Az „ökológiai garanciális védjegy” esetében a terméknek szintén 95%-ban természetes összetevőket kell tartalmaznia, de ezeknek csak a fele származhat ökológiai termesztésből.

Demeter

Demeter_naturkosmetikA Demeter biogazdálkodási szövetséget 1954-ben alapították, és már a kezdetektől fogva nagyon szigorú irányelvekkel rendelkezik. Akár élelmiszer, akár kozmetikum, a Demeter-pecsétet viselő termékek több mint 90%-ban Demeter-minőségű összetevőket tartalmaznak. A Tautropfen volt az egyik első gyártó, amely 100%-ban biodinamikusan ellenőrzött alapanyagokból állított elő testápolási termékeket, és ma már a Martina Gebhardt natúrkozmetikumok is viselik a pecsétet.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API