Alumínium a dezodorban – készítsünk magunknak alumíniummentes dezodort vagy vásároljunk?

Nem kell, hogy alumíniumot tartalmazó dezodor legyen.

Aluminium im Deo

Az alumíniumsók az utóbbi években rossz hírbe kerültek, mivel felmerült a gyanú, hogy az alumíniumvegyületek növelik a rák kialakulásának kockázatát. Bár még mindig nincs egyetértés abban, hogy ez valóban így van-e, egyre többen szeretnék elővigyázatosságból elkerülni az alumíniumot a dezodorokban (és más termékekben). De aki állt már a szupermarketben vagy a drogériában a dezodorok polca mellett, az tudja, milyen nehéz valóban alumíniummentes terméket találni. Ezért itt tippeket találsz arra, hogyan tudod könnyedén elkészíteni a saját light dezodorodat, illetve hol találsz nagyon jó alumíniummentes dezodorokat. Mert: alumíniumnak a dezodorban nem kell lennie!

Dezodorok vagy izzadásgátlók

Először is el kell mondani, hogy a dezodorok nem tartalmaznak alumíniumot. Ez azért van, mert jelentős különbség van a dezodor és az izzadásgátló között. A kellemetlen izzadságszag, amit dezodorral szeretnénk megelőzni, nem magából az izzadásból származik, hanem a nedves izzadság által kialakuló baktériumokból. A dezodorok olyan hatóanyagokat (pl. triklozánt) tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az ilyen baktériumok szaporodását, és így fellépnek a kellemetlen szag ellen. Egyes dezodorok nem is tartalmaznak triklozánt és hasonlókat, hanem csak illatanyagokat, amelyek elfedik a szagot. Függetlenül attól, hogy bakteriosztatikus hatóanyagokat vagy csak illatanyagokat tartalmaznak, a dezodorok általában nem akadályozzák meg magát az izzadást, hanem csak az izzadtság jellegzetes szagát hivatottak gátolni.

Más a helyzet az izzadásgátlókkal. Ezekben a termékekben alumíniumsókat használnak. Izzadásgátlóként például alumínium-hidroxikloridot vagy alumínium-cirkónium-tetraklór-hidroxid-glicint használnak – olyan vegyületeket, amelyek számos dezodorban megtalálhatók. A vegyületek összehúzzák a pórusokat, így csökkentik az izzadást, és segítenek az erősen izzadó embereknek leküzdeni a kellemetlen izzadságszagot. Mivel azonban az alumíniumvegyületek a gyanú szerint részben felelősek a rák kialakulásáért, és az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozhatók, jelenleg azt javasolják, hogy csak alumíniummentes dezodorokat/izzadásgátlókat használjunk. A szakértők a problémát elsősorban a naponta bevitt alumíniumvegyületek teljes mennyiségében látják. Ennek oka, hogy az alumíniumot a csomagoláson, például az alufólián keresztül is felvesszük.

Mivel a köznyelvben a „dezodor” kifejezés általánosan elterjedt, és ezért az „izzadásgátló” kifejezés kevésbé elterjedt, a cikk további részében is a „dezodor” kifejezést fogom használni.

Miért van egyáltalán alumínium a dezodorokban?

Az alumíniumvegyületek és az olyan anyagok, mint az alumínium-klorid, a verejtékmirigyek csatornáit hivatottak összeszűkíteni, és így megakadályozni a túlzott izzadást. Pontosabban a sóknak az izzadsággal együtt egyfajta gélréteget kell képezniük, amely lezárja a pórusokat, azaz a csatornákat. Ez megakadályozza, hogy az izzadság elszökjön. Ahol nem folyik izzadság, ott nem tudnak szagképző baktériumok kifejlődni. Ezért van értelme alumíniumot használni a dezodorokban.

És mi van akkor, ha nem akarja nélkülözni az alumíniumot tartalmazó dezodorokat (izzadásgátlók)?

Aluminium im DeoAz alumíniumsókat tartalmazó izzadásgátlók azonban ma már a gyanú szerint rákot okoznak. Különösen nagy a kockázat, ha az ilyen vegyületeket tartalmazó dezodorokat a borotvált hónaljra alkalmazzák. Az apró sérülések megkönnyíthetik az alumíniumvegyületek bejutását a szervezetbe. A szakértők úgy vélik, hogy a dezodorokban lévő alumínium különösen a mellrák kialakulásával van összefüggésben. Ezért tanácsos, ha nem akarunk lemondani az alumíniumsókat tartalmazó dezodorokról, legalább ne használjuk közvetlenül a hónalj borotválása után.

Elvileg mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy akarja-e és tudja-e nélkülözni az alumíniumtartalmú dezodorokat. Az ilyen termékek negatív hatásait eddig még nem sikerült egyértelműen bizonyítani, csupán feltételezésekről van szó. Ezért a dezodorokban lévő alumíniummal kapcsolatos további tanulmányokat kell megvárni, mielőtt valóban egyértelművé válna a helyzet. Az eredmények megjelenéséig azonban tanácsos legalábbis korlátozni az ilyen dezodorok fogyasztását, és csak ép bőrre használni őket.

A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium részletes ajánlásokat ad az alumíniumtartalmú termékek használatára vonatkozóan.

Vásároljon alumíniummentes dezodorokat

Ha a saját készítés helyett inkább hatékony dezodort szeretne vásárolni, győződjön meg arról, hogy egyik dezodor összetevőinek listáján sem szerepel alumínium. Ezért nem dezodorokat, hanem izzadásgátlókat kell nélkülöznie. Mivel sok fogyasztó számára fontossá vált az alumíniummentes dezodorok használata, egyre több gyártó reagált erre, és alumíniummentes termékek széles választékát dobta piacra. Mielőtt azonban a Nivea és társai termékeihez nyúlnál, nézz szét a natúrkozmetikum-gyártók között is. Itt ugyanis rengeteg remek, természetes termék található. Nézze meg a
najoba.de webáruházat, amely egy nagyon jó online áruház, ahol valóban nagy választékban talál alumíniummentes dezodorokat ismert, minősített natúrkozmetikum-gyártóktól. Ott például az alumíniummentes
Speick Thermal Sensitive dezodor stick-etis megvásárolhatod.

Készítsen saját alumíniummentes dezodort

Van néhány ajánlott alumíniummentes dezodor különböző natúrkozmetikum-gyártóktól. Ha azonban inkább saját magad szeretnéd elkészíteni a saját dezodorodat, többféle lehetőség is van. A legtöbb recept, beleértve a mi dezodor krémünket is, szódabikarbónát (nátrium-hidrogén-karbonát) használ. A port mindenki ismeri, minden szupermarket sütőipari részlegén megtalálható. A szódabikarbóna lúgos hatású, semlegesíti a bőrben lévő zsírsavakat, így gátolja az izzadságszagot okozó baktériumok kialakulását. A por emellett „felszívja” és semlegesíti a kellemetlen szagokat. A szódabikarbóna ezért ideális dezodor-összetevő, és sok felhasználó még önmagában is használja a port a hónalja alatt. Ehhez egyszerűen egy kefét lehet használni. Kényelmesebbek azonban a dezodoráló krémek vagy a permetezésre szánt folyékony dezodorok.

Egyszerű citromos dezodor szódabikarbónával vagy alkohollal

  • 100 ml desztillált víz
  • 1-2 teáskanál szódabikarbóna
  • 5-6 csepp citrom illóolaj

Öntse a vizet, a szódabikarbónát és az illóolajat egy szórófejes flakonba, és alaposan rázza össze, amíg a szódabikarbóna feloldódik. Minden használat előtt keverje jól össze, hogy az illóolajok jól eloszoljanak a vízben.

Az egész egyébként szódabikarbóna nélkül is működik. Helyette az alkohol képezi a baktériumok elleni hatóanyagot.

  • 50 ml magas alkoholtartalmú alkohol
  • 50 ml desztillált víz
  • az Ön által választott illóolaj

Készítsen saját egyszerű dezodoráló krémet

A szódabikarbónából és kókuszolajból készült egyszerű dezodorkrémek különösen minimalista, mégis gyorsan elkészíthetőek. A kókuszolaj remek dezodor-összetevő, mivel az olaj nagy arányban tartalmaz laurinsavat, amely antibakteriális hatású, és enyhén dezodorál. Az Ölmühle Solling bio kókuszolajat tudom ajánlani. Ha nagyon keveset izzadsz, gyakran elég lehet csak a kókuszolaj is dezodorként. Ha egy kicsit nagyobb hatást szeretne elérni, egyszerűen adjon hozzá szódabikarbónát és keményítőt:

  • 4 teáskanál kókuszolaj
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • Az Ön által választott illóolaj

Tipp**: A zsírokat és olajokat, valamint egyéb kiegészítőket a Dragonspice.de természetgyógyászati boltbanszerezheted be!

Vagy követheti nagyszerű dezodor receptünket kókuszolajjal, jojobaolajjal és shea vajjal. A dezodoros dobozokhoz illő címkéket is kinyomtathat.

Deocreme selber machen zutaten

Készítsd el a saját dezodorodat – mit vegyél figyelembe?

Ha először készítesz saját dezodort, akkor csak kis mennyiséget készíts, és először egy kis bőrfelületen próbáld ki a barkácsdezodort. Ugyanis még a házi készítésű termékek is okozhatnak néha bőrirritációt. Különösen a szódabikarbóna van irritáló hatással nagy mennyiségben. Ha érzékeny a bőre, kezdje kevesebb szódabikarbónával, majd lassan növelje a mennyiséget. Ha azonban érzékeny a bőre és erősen izzadásra hajlamos, akkor ez a fajta dezodor már nem biztos, hogy elegendő lesz. Ebben az esetben néha érdemes a minősített natúrkozmetikum-gyártóktól megvásárolható dezodorokat használni. Természetesen nem kell aggódnod az alumínium miatt a dezodorodban. Vásároljon a
kiváló minőségű natúrkozmetikumokat a najoba.de oldalon.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API