Vendégcikk: Miért érdemes télen is természetes fényvédelmet használni

Készítsen saját napkrémet - természetes összetevőkkel

naturkosmetik selber machen
© Heike Rau - stock.adobe.com

Csak azért, mert csökken a hőmérséklet és egyre kevesebb a napsütéses nap, még nem jelenti azt, hogy le kell mondania a napvédelemről. Amint azt bármelyik bőrgyógyász megerősíti, nem feltétlenül csak nyáron jelentkezik minden UV-károsodás. A bőr télen is ki van téve az UV-sugárzásnak. Óvatosságra int, különösen a napsütéses őszi napokon vagy havazáskor. A bőr naptól való védelme tehát egész évben fontos.

Persze a hűvösebb hónapokban alacsonyabb az UV-szint, de az is igaz, hogy a napsugárzás okozta károsodás a legnagyobb oka az öregedés látható jeleinek, például a finom vonalaknak, a pigmentfoltoknak és az öregségi foltoknak – és részben felelős a bőrrák kialakulásáért is.

Három ok, amiért télen is érdemes napvédőt viselni

 1. Az UVA-sugarak egész évben ugyanolyan erősek – Bár télen talán nem érezzük olyan erősnek a napot, télen is ugyanannyi UVA-sugárzás éri, mint nyáron a strandon. Az UVA-sugarak hosszabb hullámhosszúak, mint az UVB-sugarak, és mélyebben hatolnak a bőrbe. Bár az UVA sugárzás nem okoz leégést, kedvez a bőr korai öregedésének és a bőrkárosodásnak.
 2. A hó visszaveri az UV-sugarakat – A hó a napsugarak akár 80 százalékát is visszaveri. (A homok csak körülbelül 17 százalékot ver vissza.) Ha egy napos napon a hóban játszunk vagy sportolunk, az dupla adag UV-sugárzást eredményezhet.
 3. Fogyasszon naptejet – Nem ez a legfőbb oka annak, hogy télen naptejet viseljen, de ettől még fontos. Hiszen a naptej nyitott tubusát 12 hónap után ajánlott kidobni. A legtöbben tehát egy évig tartják meg a nyári napkrémet, majd a következő nyáron kidobják. Miért pazarolnánk tehát a jó naptejet? Tartsa jól látható helyen a krémet, és használja következetesen, mielőtt kimegy a szabadba.

De mi is valójában a legjobb naptej az év minden egyes napjára?

Mi a természetes fényvédelem?

A hagyományos fényvédők olyan vegyi anyagokra támaszkodnak, mint az oktil-akrilát, az avobenzon, az oktinoxát, az oktiszalát, az oxibenzon, a homosalát és a helioplex, hogy elnyeljék a bőrön a nap káros sugarait. Az utóbbi években egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy ezek a kémiai szűrők szabadgyökös károkat okozhatnak, és néha megzavarhatják a hormonrendszert.

A természetes fényvédők teljesen másképp működnek. Olyan aktív ásványi összetevőket használnak, mint a cink-oxid és/vagy titán-dioxid, hogy széles spektrumú védelmet nyújtsanak, amely tükörként viselkedik, visszaveri az UV-sugarakat – ahelyett, hogy elnyelné azokat a bőr.

Mi a jó a természetes fényvédőkben?

 • Tudod, hogy széles spektrumú védelmet kapsz anélkül, hogy olyan összetevőket juttatnál a szervezetedbe, amelyek szabad gyököket hozhatnak létre.
 • A bőröd a tested legnagyobb szerve, ezért mindig olyan termékeket részesítek előnyben, amelyek csökkentik a felesleges vegyi anyagoknak való kitettséget.
 • Ezek kíméletesebb megoldást jelentenek, amelyek valószínűleg nem okoznak irritációt, és tökéletesek, ha érzékeny a bőröd.

Készítsd el a saját naptejed – Természetes házi naptej receptje

A recept Kathrin Lestrange-tólszármazik a begrazia.com oldalról

Ebben a házi napkrém receptben számos összetevő természetes SPF (fényvédő faktor). Ez egy természetes recept, és nem vizsgálták meg a pontos SPF-értékeket szabályozó szervekkel. Emiatt nem tudok és nem is szabad állításokat vagy akár feltételezéseket tenni a kombinált SPF-ről.

Az egyes összetevők alacsony SPF-nek számítanak, és általában ezeken a szinteken szerepelnek:

A végső változat sokoldalú fényvédő hatással rendelkezik majd a felhasznált összetevők mennyiségétől függően. Egy egyszerűbb változathoz csak kókuszolajat és shea vajat használj egy kis málnamag- és sárgarépamagolajjal, illetve mérsékelt expozíció esetén egy kis cink-oxiddal.

Házi készítésű napkrém – az összetevők

 • ½ csésze mandulaolaj
 • ¼ csésze kókuszolaj
 • ¼ csésze méhviasz
 • 2 evőkanál cink-oxid (Ez a nem nano változat, amely nem szívódik fel a bőrbe. Vigyázzunk, hogy ne lélegezzük be a port).
 • Legfeljebb 1 teáskanál vörös málnamagolaj – opcionális
 • Legfeljebb 1 teáskanál sárgarépaolaj – opcionális
 • 2 evőkanál sheavaj – nem kötelező

Készítsd el a saját napkrémedet – íme hogyan

 1. Keverd össze a hozzávalókat, kivéve a cink-oxidot, egy tégelyben. Nekem van egy befőttesüvegem, amit csak krémek és testápolók készítéséhez használok.
 2. Tölts meg egy közepes méretű lábast néhány centiméternyi vízzel, és tedd az üveget a vízfürdőbe.
 3. Ahogy a víz felmelegszik, az üvegben lévő összetevők elkezdenek olvadni. Időnként keverje meg őket, hogy összekeveredjenek. Amikor az összes összetevő teljesen felolvadt, adja hozzá a cink-oxidot, keverje jól össze, és öntse egy olyan üvegbe vagy dobozba, amelyet tárolásra szeretne használni.
 4. Keverje meg néhányszor, amíg a krém kihűl, hogy a cink-oxid biztosan beépüljön.
 5. Tárolja szobahőmérsékleten

Ez egy vendégposzt Kathrin Lestrange-tól a begrazia.com oldalról. Ahogy Kathrin nagyon helyesen mondja, az otthon készített házi napkrémeket nem lehet tesztelni a tényleges fényvédelem szempontjából (legalábbis ez jelentős költségekkel járna). Ezért csak akkor ajánlom a házi készítésű napkrémek használatát, ha a bőrünk csak tipikus hétköznapi helyzetekben van kitéve az UV-sugaraknak. Őszre és télre, egyszerűen csak egy kis bőrvédelemként az ilyen természetes alapú napkrémek biztosan alkalmasak és elegendőek. Ha nyári vakációra, tengerparti nyaralásra megy, vagy a telet a sípályákon tölti, mindig a kereskedelmi forgalomban kapható termékekre kell hagyatkoznia. Csak ezek a termékek garantálják, hogy a bőr megfelelő fényvédelemben részesüljön. Az üzletekben természetes napkrémeket és krémeket is találhat. Többek között nagyon jóminőségű natúrkozmetikumokattalál a
oldalon a najoba.de oldalon

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API