Híres és hagyományos – Aleppói szappan

Klasszikus szappan: Aleppo szappan olívaolajjal és babérolajjal

Aleppo Seife

Az aleppói szappan már régóta ismert. A szappan nem csak hazájában nagyon népszerű, hiszen az Aleppo szappant Németországban is nagyra értékelik. De mi is ez pontosan, és mitől olyan különleges a szíriai szappan?

(Az aleppói szappan hazájában jelenleg uralkodó helyzet miatt kérjük, olvassa el ezt a cikket is: Szappan a háborúból )

Érdekességek az aleppói szappan hazájáról

A történelemmel átszőtt Aleppó Szíria északi részén található. A várost először az i. e. 19. század végén említik. Változatos történelme során arámi, asszír és perzsa királyság volt, amíg a várost Kr. e. 64-ben a rómaiak meg nem hódították. Ezután hosszú ideig a Bizánci és az Oszmán Birodalomhoz tartozott.

A város csak akkor lett szíriai, amikor 1946-ban megalakult a szíriai állam. A középkorban Aleppó fontos kereskedelmi központ volt, mivel a város fontos kereskedelmi útvonalak kereszteződésében feküdt. A kézzel készített aleppói szappan már akkoriban is kapható volt. az UNESCO 1986-ban a várost történelme és épületei miatt a világörökség részévé nyilvánította.

Az aleppói szappan ismét kapható

Az aleppói háború megszakította a Németországba irányuló ellátási láncot is. A mintegy 100 egykori szappangyárból csak néhány maradt meg. Néhányat a környező területekre, részben Aleppótól északra, Afrin városába menekítettek. Ott 10 000 olajfa termel most újra olajat, amely a babérolajjal együtt az aleppói szappan alapját képezi. Azóta az aleppói szappan ismét megvásárolható a jislaine.de oldalon.

Az aleppói szappan története

A híres aleppói szappant már több mint 1000 éve hagyományos szappanreceptek alapján állítják elő. Különleges természetes szappannak számít, és a receptúra és a gyártás titkos tudását az aleppói szappankészítők évszázadokon át szigorúan őrizték. Ezt a tudást és szakértelmet ma is szinte változatlanul hasznosítják a hagyományos szappangyárakban, amelyek többsége régi családi vállalkozás.

Olvassa el ezt az újabb cikket is –>
Szappan a háborúból

A hagyományos aleppói szappangyártás

Az aleppói szappan hagyományos előállításához kizárólag olíva- és babérolajat, valamint szódabikarbónát használnak. Az olívaolajat a vízben feloldott szódabikarbónával keverik össze nagy forrásban lévő edényekben, és körülbelül 200 fokra hevítik.

A keveréket állandóan kevergetve addig forralják, amíg glicerinre és nátriumsóra nem válik szét. Ennek az úgynevezett kisózásnak az idejét a főzőmester határozza meg. A babérleveles olajat röviddel előtte adják hozzá. Ezután a szódaoldatot kipumpálják, és a visszamaradt szappanos keveréket vízzel lúgmentesítésig mossák.

Miután a víz kihűlt és elpárolgott, a zöld szappankeveréket sima felületre terítik és elsimítják. Ezáltal a szappan megkeményedik, és tovább lehet dolgozni. Ehhez a szappankészítők kézzel vágják ki a szappanrudakat, és a gyártó bélyegzőjével ellátják azokat. A natúr szappant ezután egymásra rakják és jól szellőző helyiségekben 6-9 hónapig szárítják. E folyamat során a felület eredeti zöld színe okkersárgára változik.

Olíva- és babérolaj a legfinomabb természetes szappanokhoz

Régebben csak a helyi olajbogyótermesztésből származó olajokat használták az aleppói szappan készítéséhez. Ezek már régóta nem elegendőek, és ma már a Földközi-tenger egész területéről származó olívaolajat használnak a szappangyárakban.

A kisebb olajmalmokban az olajat még mindig hagyományos módon állítják elő, míg a nagy gyárakban már régóta modern eljárásokat alkalmaznak. Az olaj előállításának azonban mindkettőben négy fázisa van.

Fontos, hogy az olajbogyó a szüret után minél hamarabb eljusson az olajsajtolóba, mivel a szedés után megindul az oxidáció, ami negatív hatással van a zsírsavakra. Ott az olajbogyót először megszabadítják a levelektől és egyéb szennyeződésektől, majd megmossák. Ezután gránittömbök között őrlik, hogy homogén pépet kapjanak. Ezt préselik, majd szétválasztják, azaz a vizes összetevőket elválasztják az olajtól. Az eredmény a tiszta olívaolaj.

A valódi babérbokor szintén a mediterrán térségben őshonos. A babérolajat szintén sajtolással nyerik. Az eljárás ugyanaz, mint az olívaolaj előállításánál. A préseléshez a cserje leveleit és terméseit használják. Az olívaolaj sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyek védik a bőrt. Emellett magas az E-vitamin-tartalma is. A babérolaj viszont fertőtlenítő hatású.

Hatás és felhasználás

Az olívaolajat a déli országokban mindig is használták bőrápolásra. Táplálja a bőrt, simává és rugalmassá teszi, és természetes védőréteget ad neki. A babérolaj állítólag segít a zsíros bőrön, és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A babérolaj azonban irritálhatja a bőrt, ezért ha érzékeny a bőre, először óvatosan próbálja ki a természetes szappant. Használható az egész test tisztítására és hajmosásra is. Az Aleppo természetes szappan illatosítónak is ideális a szekrényben.

Készítse el saját Aleppo szappanját

Ha saját szappant szeretne készíteni, akkor az aleppói szappanhoz hasonló olívaolajos szappan főzését ajánljuk. A klasszikus aleppói szappan készítéséhez olívaolajat és kis mennyiségű babérolajat használnak. A természetes szappan nem illatosított és nem színezett. Nagyon ügyelni kell arra, hogy a házilag készített természetes szappan sokáig száradjon és érjen. A minimális érlelési időnek 6 hónapnak kell lennie.

Tipp**: A zsírokat és olajokat, valamint egyéb kiegészítőket beszerezheti a
Dragonspice.de természetes termékek boltjában!

Próbálja ki az Aleppo szappant

Ha most kíváncsi lettél, és nem szeretnéd megvárni, amíg a házilag készített természetes szappanod megérik, akkor kipróbálhatod az eredeti Aleppo szappant. Különböző fajtákban vásárolható meg. Itt pedig az Aleppo szappant** szerezheted be:

[amazon box=”B002GH5LLI,B01N3BIFXU,B0036QL860″ grid=”3″]

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API