Kókuszolaj hajra, bőrre és testre – mit tud valójában?

Egzotikus kókuszolaj vagy helyi növényi olajok?

Kókuszolaj hajra, bőrre és testre

Kókuszolaj a hajra, a bőrápolásra és a karcsú vonalra? Az elmúlt években a kókuszolaj igazi trendtermékké vált. Sőt, szuperélelmiszerként hirdetik, és táplálkozásra és testápolásra egyaránt ajánlják. Mindenki a kókuszolajról beszél. Azt már eddig is tudtuk, hogy a kókuszolaj számos kozmetikai termék kiváló összetevője, különösen a házi szappanokban. Most azonban a kókuszolajat még a táplálkozásban is ajánlják, és mint ideális tiszta kozmetikai terméket a haj és a test számára. De mi az igazság ezen állítások mögött?

Kókuszolaj hajra, bőrre és testre – hasznos vagy sem?

Hogy a kókuszolajjal kapcsolatban sok minden változott, az abból is látszik, hogy ma már szinte minden diszkontban bio minőségben vásárolhatjuk meg a kókuszdióból készült illatos olajat. Néhány évvel ezelőtt még más volt a helyzet. Főleg azok ismerik ezt, akik már néhány éve szappanokat készítenek. Néhány évvel ezelőtt a kókuszolaj vagy kókuszzsír főként szagtalanított, szagtalanított és keményített formában volt kapható a szupermarketekben. Ezek a kemény zsírok általában erősen feldolgozottak, ami természetesen tápanyagveszteséggel jár.

Ma már azonban a legtöbb diszkontban jó áron találhatunk akár jó minőségű bio kókuszolajat is. Ez a kókuszolaj még mindig rendelkezik a jellegzetes aromával, és az íze is teljesen más. És hogy miért kaphatóak ma már mindenhol ezek a kiváló minőségű bio kókuszolajok? Mert a kereslet az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt. Ennek oka, hogy a kókuszolajnak ma már sok rajongója és követője van, akik a kókuszpálma zsírját hajápolásra és testápolásra használják. A kókuszolajnak a táplálkozásban is többnyire jó híre volt, sőt, állítólag még a kívánt testsúly elérésében is segített. Gyakran még azt is ajánlották, hogy a kókuszolajat tisztán fogyasszuk. És mint sok minden másnál, itt is valóságos hype alakult ki az interneten, és sokan gyorsan rákaptak és felugrottak a szekérre. A gyártók és különösen a gyártók természetesen kihasználják az ilyen trendeket. Ügyes marketinggel a korábban meglehetősen kevéssé értékelt hiánypótló termékből igazi szuperélelmiszer lesz, amely állítólag mindenkinek egészséget, szépséget és karcsúságot hozhat.

2018-ban azonban Prof. Dr. Dr. Karin Michels előadásában a Freiburgi Egyetemi Orvosi Központból. Ő azon a véleményen van, hogy a kókuszzsír a kókuszzsír több mint megkérdőjelezhető a táplálkozás szempontjából, mivel nagyon magas a megkérdőjelezhető. És mindannyian tudjuk, hogy a telített zsírsavak nem feltétlenül az egészség szempontjából a legmegfelelőbb zsírsavak nem feltétlenül a zsírsavak első számú választása. Mivel azonban a kókuszzsír kókuszzsír több mint 90 százalékban ilyen zsírsavakból áll, nyilvánvaló, hogy prof. dr. Dr. Karin Michelshier. És valóban, nincs tudományos tudományosan bizonyított, hogy a kókuszzsírnak bármiféle óriási egészségügyi előnye lenne az egészségre vagy a karcsú alakra.

Mi több, egzotikus trópusi olajként a kókuszolajat ökológiai szempontból csak mértékkel szabad használni. Az egzotikus olaj importja ugyanis hosszú szállítási útvonalakat vesz igénybe. Ráadásul a kókuszolaj körüli új hype előbb-utóbb esetleg hasonló problémához vezethet, mint ami a pálmaolaj esetében már bekövetkezett. A pálmaolaj-ipar felelős az esőerdők irtásáért, az élőhelyek elpusztításáért és a földek elrablásáért. A kókuszpálmák pedig, akárcsak az olajpálmák, amelyekből a pálmaolajat nyerik, meleg és párás trópusi régiókban nőnek. És mivel a kókuszpálmák főként azokban az országokban virágoznak, ahol az esőerdőket irtják, szinte hanyagság lenne ilyen kókuszolaj-boomot előidézni ebben az országban. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a pálmaolaj-probléma mostanában mindenki ajkán van, és próbálnak megoldást találni rá. Másrészről viszont egy ugyancsak egzotikus trópusi zsiradékot kezdünk el reklámozni, és jelentősen növelni a keresletét.

A kókuszolaj trendjétől a hazai növényi olajok irányába mutató tendencia

Jó vagy rossz a kókuszzsír táplálkozási szempontból? rossz? Nem tudjuk. Mert nincsenek valódi tudományos tanulmányok és azok, akik ma a kókuszolajra esküsznek, nem tudnak a jövőbe nézni és azt mondani, hogy a jövőbe, és megmondani, hogy a zsírban lévő telített zsírsavak ártottak vagy sem. De ez sok termékkel is így van: először is nagyon dicsérik őket, aztán meg elnézik őket. Az azonban világos, hogy mi is a kiváló minőségű zsírok és olajok széles választékát kínáljuk ebben az országban és egész Európában és hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet élhetünk velük.

A telítetlen zsírsavak még mindig fontosnak számítanak az egészség szempontjából, ha a táplálkozásról van szó. Ezeket pedig nagy mennyiségben tartalmazzák európai növényi olajaink. Ezért jó ötlet lehet, ha egyszerűen a helyi repceolajat használjuk, és ezt egészítjük ki az étrendünkben olívaolajjal, kukoricaolajjal, dióolajjal, pórsáfrányolajjal és hasonlókkal. A lenmagolaj szintén nagyon jó olaj az egészséges táplálkozáshoz. Így máris nagy a választék az egészséges olajokból. Mérsékelten fogyaszthatunk vajat, sertészsírt és természetesen kókuszolajat is, hiszen a változatos étrend is jót tesz, és semmi baj nincs azzal, ha időnként kókuszolajat fogyasztunk. De talán nem az étrendünk egyik fő alkotóelemeként, főleg nem evőkanálnyi mennyiségben, tisztán fogyasztva – mind ökológiai, mind táplálkozási szempontból.

Kókuszolaj haj-, bőr- és testápolásra?

A kókuszolajat nemcsak az étrendünkben használjuk, hanem házi kozmetikai termékeinkben, szappanokban és természetesen tisztán bőrápolásra is. Nem kellene ezt még többet tennünk? Mivel a kókuszolajnak számos nagyon pozitív tulajdonsága van a kozmetikumokban, sokszor nehéz nélkülözni. Egy példa a szappankészítésből: a kókuszolaj az egyik legjobb zsiradék ahhoz, hogy a házi készítésű szappan jól és dúsan habozzon. A kókuszolaj ezért szinte nélkülözhetetlen a szappanok készítéséhez. Más habzó olajok , mint a pálmamagolaj és a babassuolaj itt nem jelentenek alternatívát, mivel egzotikus olajokról van szó. A hazai olajok azonban nem nyújtják azokat a tulajdonságokat, amelyeket a házi szappanokban a kókuszolajban értékelünk. Talán megoldás, vagy legalábbis kompromisszumos megoldás lehet, ha tudatosabbá tesszük a szappanreceptet. Ez azt jelenti, hogy habosítószerként egzotikus olajokat használunk (amelyeket általában 10-40%-os mennyiségben használunk), a többi szappanösszetevőként pedig regionális növényi olajokat és zsírokat.

A kókuszolaj hajra és bőrre történő használata esetén más Kozmetikai termékekben, érdemes odafigyelni a felhasznált mennyiségre. És és természetesen arra is, hogy a kókuszdióból és olajpálmából származó egzotikus olajok vajon jobban helyettesíthetők európai vagy regionális növényi olajokkal és zsírokkal növényi zsírok.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*