Készítse el saját arctisztító szeletét

Műanyagmentes kozmetikumok - szilárd kozmetikumokat készíthetsz magadnak

Készítse el saját arctisztító szeletét
Határozott arctisztítás láva agyaggal

Egy ilyen arctisztító szeletet magad is elkészíthetsz, különösebb erőfeszítés és műanyag csomagolás nélkül. Egy szilárd arctisztító praktikus utazáskor és még gazdaságos is. Még a kezdők is elkészíthetik saját arctisztító rudat néhány összetevőből. A szilárd arctisztító rúd receptjét és használati utasítását itt találja.

Készítsen saját arctisztító szeletet – zsíros és kombinált bőrre

Aszilárd kozmetikumok igazi trenddé váltak. Ma már minden drogéria és parfüméria nagy választékban kínál szilárd tisztítószereket. Legyen szó szilárd samponról, tusfürdőrúdról vagy szilárd testvajról – a testápolás szinte minden területére van választék szilárd termékekből. Ennek oka, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, és egyre többen próbálják csökkenteni a műanyaghulladékot. Ezért a naturseife-und-kosmetik.de oldalon rengeteg receptet és ötletet talál a szilárd kozmetikai termékekhez. Nézze meg ezeket is:

Készítsen saját színes fürdőbombát a gyerekeknek

Készítsen saját masszázsolajat

Egyszerűen készítsen saját szilárd sampont

Az arctisztító szelet ökológiai szempontból is jó dolog. Ugyanis ezt a szilárd arctisztítót újrafelhasználható szappantartóban vagy más edényben tárolhatod.

A hagyományos, felületaktív anyagokat tartalmazó tisztítószerek általában folyékonyak, és kidobásra szánt flakonokban árulják őket. Egy ilyen arctisztító rúddal hónapok alatt rengeteg csomagolási hulladékot spórolhatsz meg, és a környezetért is teszel valamit. A termék utazáshoz is remekül használható. Az arctisztító ugyanis nem tud kifolyni. Nézd meg itt, hogyan készíthetsz magadnak arctisztító rudat:

DIY arctisztító szelet – ezekre az összetevőkre van szükséged

Az SCI (Sodium Cocoyl Isethionate) egy nagyon enyhe, de hatékony tenzid. A por állagú anionos tenzid kókuszolajból készül, természetes, tisztán növényi alapú és pálmaolajmentes is. Kiválóan habzik, a bőrt puhává, simává és táplálttá teszi – anélkül, hogy túlzottan kiszárítaná.

Hogyan készítsd el saját arctisztító szeleted

 • Mérje a kakaóvajat és a shea vajat egy kis tálba, és nagyon alacsony hőfokon olvassa fel a főzőlapon vagy egy bain-marie-ban. Adja hozzá a mandulaolajat, és keverje össze. A két vajat nem szabad túlságosan felmelegíteni. Egy enyhe felmelegítés elegendő. Ez megőrzi az összetevők értékes összetevőit.
 • Mérje ki a ghassoul agyagot és a SCI felületaktív anyagot egy külön tálba. Mivel a felületaktív anyag sok port képez, kérjük, hogy lassan dolgozzon, és ne tartsa az arcát közvetlenül a tál fölé.
 • Most adjuk hozzá a zsír-olaj keveréket a tálban lévő porokhoz, keverjünk össze mindent jól, majd gyúrjuk össze. Ehhez használhatja a kezét is. Én általában eldobható kesztyűt húzok, majd alaposan összegyúrom a keveréket. Ez biztosítja, hogy minden összetevő egyenletesen eloszlik.
 • A megszilárdult keveréket most nyomjuk bele egy tetszés szerinti formába. A legjobb, ha kézreálló formákat használunk, azaz olyanokat, amelyek jól illeszkednek a kezünkbe. Ez megkönnyíti a tisztítórúd későbbi használatát.
 • Hagyja néhány órán át hűlni a hűtőben, majd vegye ki a tisztítórudat a formából.

Az eredmény:

Igaz, a Ghassoul mosó rúd valószínűleg nem nyerne szépségdíjat szépségdíjat nyerni. Az arctisztító rúd azonban valóban hatékony tetején. Felhabosítod egy kicsit a nedves kezedben, hasonlóan a szappanhoz és a habot a szokásos módon használja az arctisztításhoz. A bőr nagyon jól megtisztul nagyon jól megtisztul, és a benne lévő zsíroknak és olajnak köszönhetően a tisztítás mégis nagyon gyengéd és ápoló.

Használat után a szilárd arctisztítót hagyni kell, hogy jól megszáradni. Ehhez a legjobb, ha szappantartót használ.

Készítsen saját arctisztítót normál bőrre

 • 15 g SCI felületaktív anyag
 • 50 g kaolin
 • 20 g sheavaj
 • 10 g kakaóvaj
 • 5 g mandulaolaj

Normál bőrre és száraz bőrre egy kicsit több sheavajat adhat a recepthez. A kaolin szintén ajánlott ezeknél a bőrtípusoknál. A kaolin szemcsemérete sokkal finomabb, mint a ghassoulé és más agyagoké. Ezért a normál és érzékeny bőrűek számára ez a legmegfelelőbb agyag.

A normál és érzékeny bőrre való arctisztító szelet előállítása

 1. Elvileg ugyanúgy készül, mint ahogyan azt fentebb leírtam. Először a kakaóvajat és a sheavajat kell felolvasztani. Olvassza fel a kakaóvajat, és melegítse fel a mandulaolajat, mielőtt hozzáadná a sheavajat. Most egy kis hőt kell hozzáadni, hogy a vajak megolvadjanak. Kerüld el, hogy túlságosan felmelegítsd az összetevőket.
 2. Ezután keverje össze a SCI-t (egy enyhe felületaktív anyag) és a kaolint. Ismét vegye figyelembe, hogy az SCI felületaktív anyag nagyon porszerű, és irritálhatja a légutakat.
 3. Most keverje össze a zsírokat a por összetevőivel. Az egész keveréket alaposan gyúrja össze, majd nyomja bele a mellékelt formákba.
 4. Miután a tisztító rudak teljesen megszilárdultak, használhatja őket bőre tisztítására.

Mi az a ghassoul?

A ghassoul, más néven Rhassoul egy természetes agyag. Ez a vörösesbarna színű agyag Észak-Afrikából származik, és ott nagy hagyománya van a mosakodó agyagnak. A marokkói lávaagyag számos kozmetikai célra használható. A szappankészítők az agyagot a szappanok színezésére szolgáló szappanadalékként és az arc- vagy hajszappanok tisztító összetevőjeként ismerik. Ha nem szeretne saját szappanokat készíteni, akkor készíthet saját arctisztító szappant.

A ghassoul agyag tisztán is használható, csak egy kevés vízzel összekeverve. A természetes agyagból például tisztán természetes testtisztítót készíthetsz magadnak. Ehhez egyszerűen keverjen össze egy kis tál ghassoul agyagot vízzel, hogy híg keveréket kapjon. Ezzel a keverékkel az egész testét megtisztíthatja. Ehhez a házi készítésű ghassoul keveréket zuhanyzás közben vigye fel a bőrére, és dörzsölje át vele a testét.

A föld képes a zsírt és a szennyeződéseket szivacsként magába szívni. Ezáltal megtisztítja a testet. Miután bedörzsölte a keverékkel, egyszerűen öblítse le a földet vízzel.

Ez DIY arcmaszkként is működik. Különösen a zsíros és a foltos bőr kezelhető házi készítésű ghassoul arcmaszkkal. Keverjen össze körülbelül két kanál ghassoul agyagot egy kevés vízzel, hogy pasztát kapjon. Ezután ezt a pasztát vigye fel az előzőleg megtisztított arcra. Miután 10 percig rajta hagyta, vízzel eltávolíthatja a pasztát.

Ha a házi készítésű arcmaszkot csak vízzel kevered, akkor az felszívja az olajat és a nedvességet. Ez a zsíros bőr számára előnyös. Ha hajlamos a száraz bőrre, akkor keverhet a maszkba egy kis növényi olajat. Ez megakadályozza a bőr túlzott zsírtalanítását, de így is élvezheti a ghassoul agyag erős tisztító hatását.

Ghassoul a hajra

A ghassoul agyag zsírtalanító és erős tisztító hatása miatt a haj és a fejbőr tisztítására is használható. Megmoshatja vele a haját, sőt a tiszta agyagot a száraz sampon helyettesítésére is használhatja.

Hajmosáshoz egyszerűen keverjen össze egy kis tálkában az agyagot vízzel, hogy lágy pasztát kapjon. Ezután a zuhany alatt vízzel masszírozd be a hajad tövébe. Ez a hajmosási módszer népszerű a no-poo módszer rajongói körében. Én azonban mindig javaslom, hogy utána használj savas öblítést , mert különben a hajad gyorsan kiszáradhat és szalmaszerűvé válhat.

Ha pedig elfogyott a szárazsampon, de nincs időd hajat mosni, akkor készíthetsz magadnak szárazsampont. Egyszerűen szórj egy kis ghassoul agyagot a zsíros hajtövekre, és masszírozd be az agyagot. Rövid hatóidő – néhány perc elég – után kifésülheted az agyagot a hajadból.

Vigyázat: A ghassoul agyag sötét színű. Ezért az agyagot csak közép- és sötétbarna hajra használja.

Ghassoul és agyagok

Az agyagföldek olyan kőzetek, amelyek évezredekkel ezelőtt keletkeztek, és finomra őrölt agyagként használják őket. A kereskedelemben különböző típusú agyagok kaphatók, amelyeket mi is szívesen használunk a kozmetikumokban. A ghassoul agyag mellett létezik fehér, vörös, rózsaszín és zöld agyag is. Különböző színük az agyagokban található vas-, réz- és magnézium-oxidok mennyiségének köszönhető. A fehér agyag például vas-oxidoktól mentes, és nagyon finom szemcséjű. Érzékeny bőrűek számára előnyösen használható. A zöld agyag viszont valamivel durvább, és a ghassoul agyaghoz hasonlóan a zsíros bőrre ajánlott.

Mi az SCI?

Az SCI rövidítés a Sodium Cocoyl Isethionate (nátrium-kokil-izetionát) rövidítése, amely egy enyhe és jól tolerálható felületaktív anyag a barkácskozmetikumokhoz. A gyengéd felületaktív anyagot kókuszolajból állítják elő. Biológiailag lebomló, és nem tartalmaz adalékanyagokat vagy tartósítószereket. Az SCI hozzáadásával sok habot képez a kozmetikai termékekben, és alaposan megtisztítja a bőrt. A felületaktív anyag azonban rendkívül enyhe és jól tolerálható.

A Sodium Cocoyl Isethionate-t nem csak arctisztító rudakban használják, hanem nagyon népszerű a sampon rudakban, fürdőbombákban és szilárd tusfürdőkben is. Folyékony tisztítószerekben, samponokban és borotvahabokban is használható.

Ha szilárd termékekben szeretné használni a por állagú felületaktív anyagot, akkor óvatosnak kell lennie a feldolgozásakor. A por rendkívül poros, és ez a por nagyon kellemetlen, ha a légutakba kerül. Egészségügyi problémáktól nem kell tartania, mivel a por nem káros. Azonban irritálja a légutakat, és biztosan sokat kell majd köhögnie. Ezért mindig az arcától távolabb dolgozzon, és a por mérlegelésekor fordítsa a fejét kissé oldalra.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

3 Comments

 1. Hallo,
  kann man das SCI-Tensid auch durch Cocoglucosid ersetzen (Mengenverhältnis?)?
  Vielen Dank.
  Christiane

 2. Hallo Ina,
  Komedogene Öle sind ja nicht für jeden ungeeignet. Wenn jemand zu Unreinheiten neigt und fettige Haut hat, dann sind komedogene Öle natürlich zu meiden. Wer trockene Haut oder auch normale Haut hat, kommt oft auch mit komedogenen Ölen gut zurecht. Hier muss jeder für sich ausprobieren, was seiner Haut gut tut.
  LG

 3. Ich werde das sicherlich probieren. Aber mit anderen Ölen, denn die Kakaobutter werde ich mit einer anderen Butter ersetzen. Und das Mandelöl ebenso. In einem anderen Artikel zeigt ihr Kommodore Öle. Die beiden Stoffe sind in den Kommodoren Ölen,Fette angezeigt. Das ist für ein Reinigungsrezept doch ein Widerspruch, oder gibt es dafür eine Begründung.?
  Aromatische Grüße Ina DC

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*