Kukoricaolaj – jó olaj a kozmetikumokhoz?

Kukoricaolaj szappanokban és krémekben

Maiskeimöl in Naturkosmetik

A kukoricacsíraolaj a kukoricanövény zsíros csíráiból nyert étolaj. A kukorica az édes fűfélék családjába tartozik, és eredetileg Mexikóból származik. A kukorica egy erős, lombhullató, egyéves, lágyszárú növény, amely akár három méter magasra is megnőhet. A kukoricát gyógynövényként használják, ha kukoricakeményítővé vagy kukoricacsíraolajjá dolgozzák fel. INCI: Zea mays olaj

A kukoricacsíraolaj előállítása és hatása

A kukoricacsíraolajat hideg vagy meleg sajtolással, illetve oldószerekkel történő kémiai extrakcióval nyerik. A kivont vagy finomított kukoricacsíraolaj színtelen, szagtalan és íztelen. A hidegen sajtolt kukoricacsíraolaj enyhén vöröses színéről ismerhető fel. A növényi olaj több mint 50%-ban linolsavból és kb. 30%-ban olajsavból áll, és nagy arányban tartalmaz E-vitamint is. A linolsav magas aránya azonban különösen értékessé teszi a növényi olajat, mivel a linolsav külsőleg alkalmazva képes enyhíteni a bőrirritációt, és az érzékeny bőr is jól tolerálja.

A kukoricaolaj felhasználása a kozmetikumokban

Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően az olaj különösen hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, még akkor is, ha nem finomított. A finomított kukoricacsíraolaj nagyon alkalmas főzésre és sütésre, mivel füstpontja 200 °C körül van, ezért hevítéskor nem keletkeznek káros anyagok. A növényi olaj koleszterinmentes, és magas linolsav- és E-vitamin-tartalma miatt értékes étolajnak számít. Kevés omega-3 zsírsavat tartalmaz azonban, ezért más növényi olajoknak is az egészséges étrend részét kell képezniük.

A kukoricaolajat azonban ritkán használják krémekben és más kozmetikai termékekben. Szappanokban sem ajánlatos használni, mivel a kukoricaolajnak nincs jelentős habképző tulajdonsága, lágyítja a szappant, és nem szappanosít egyenletesen. A kukoricaolaj tehát olyan növényi olaj, amely inkább alkalmas az élelmiszerekben, mint a kozmetikumokban való felhasználásra.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API