Sárgarépaolaj / karotinolaj

Sárgarépaolaj a ráncok ellen és a száraz bőr kezelésére

Karottenöl in Naturkosmetik
Szerző: lenyvavsha / 123RF Standard-Bild

INCI: Daucus carota (főleg napraforgóolajban: Helianthus annuus olaj)

Sárgarépaolaj / karotinolaj a natúrkozmetikumokban

A sárgarépa egész Európában elterjedt, de eredetileg Afganisztánból származik. A narancssárga színű gyökérzöldséget már a 16. században májpanaszok ellen használták. Akkoriban a sárgarépának vértisztító hatást is tulajdonítottak. A sárgarépa ropogós, friss, édes ízével különösen népszerű ételként, de a natúrkozmetikumokban is széles körben használják.

A sárgarépaolaj előállítása és hatása

A karotinolaj néven is kapható sárgarépaolaj a sárgarépamagok alapolajba kevert kivonatát tartalmazza. Színe a sárgától a narancssárgáig terjed, viszonylag híg, és erős, fűszeres illatú. A sárgarépaolaj igazi mindenes, ha bőrápolásról van szó, hiszen száraz, hámló és ráncos bőrre is használható. Belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható, és állítólag segít a szabad gyökök elpusztításában is.

A sárgarépaolaj használata

Az általában napraforgó- vagy szójaolajon alapuló olaj különösen gazdag béta-karotinban és A-vitaminban. A sárgarépaolajat elsősorban ráncok, száraz, irritált és hámló bőr elleni krémekben használják. Ha rendszeresen használunk sárgarépaolajat tartalmazó krémet vagy bőrolajat, az bizonyos mértékig ellensúlyozhatja a bőr természetes öregedését, mivel a sárgarépaolaj állítólag serkenti a sejtosztódást, szabályozza a keratinképződést és fokozza a bőr anyagcseréjét, főként magas A-vitamin-tartalmának köszönhetően. A sárgarépaolajjal kapcsolatban még nem végeztek klinikai vizsgálatokat, ezért a használati utasítások kizárólag a tapasztalatokon alapulnak.

A sárgarépaolajat gyakran használják a bőr természetes színezésére is, ami az olaj magas béta-karotin tartalmának köszönhető. A sárgarépaolajat azonban soha nem szabad tisztán bőrszínezésre használni, mivel színező tulajdonságai nagyon erősek. A sárgarépaolaj és egy alapolaj (pl. mandulaolaj) vagy különböző olajok keverékének körülbelül 1:10 arányú aránya hatásosnak bizonyult. A sárgarépaolaj aránya könnyű krémekben szintén kellemes. Ez nemcsak a krémnek ad sárgás színt, hanem a krém felvitele után a bőr természetes színét is. A napvédő termékekben és napozás utáni krémekben való használata szintén bevált.

  • Krémekben való felhasználás: A sárgarépaolaj közvetlenül a zsírfázisba dolgozható vagy a végtermékbe keverhető. A 0,1-1%-os mennyiség általában elegendő.
  • Vigyázat: A sárgarépaolajat mindig takarékosan kell használni, mivel magas karotintartalma miatt elszínezi a ruhákat és a textíliákat.
  • A sárgarépaolaj érzékeny a fényre és az oxigénre, ezért sötét és jól zárható helyen kell tárolni.
  • Rendelje meg a sárgarépaolajat:
    Dragonspice Naturwaren – kiváló minőségű gyógynövények, gyanták és olajok!

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API