Mi romolhat el a szappankészítés során – a szappanragasztó nem sűrűsödik be

Mit tegyünk, ha a nyers szappan a hosszas keverés ellenére is folyékony marad?

Seifenleim dickt nicht an
Néha vesz egy, míg a szappan keverék vastagságára. Itt türelemre van szükség.

Mindig előfordulhat, hogy valami nem működik, amikor szappant készítesz magadnak – gyakori probléma: a szappanragasztó nem sűrűsödik be! Tudd meg, miért történhet ez meg, és mit kell tenned, hogy elkerüld ezt a problémát.

Szappankészítési probléma: Nem sűrűsödik a szappanragasztó

Mindenki, aki saját maga készít szappant, valamikor szembesül ezzel a helyzettel: Kevered és kevered, de a szappanragasztó vagy a nyers szappan a fazékban egyszerűen nem sűrűsödik. A probléma ezzel az, hogy a nyers szappannak a lehető legszilárdabbnak kell lennie, mielőtt a szappanformába öntjük. Így könnyebb gélfázist létrehozni, és minimálisra csökken a szappanragasztó szétválásának kockázata.

Mit tegyünk tehát? Ha kizárható, hogy hiba történt (mérési hiba? NaOH helytelenül kiszámítva?…), akkor a szappanreceptet alaposabban meg kell vizsgálni. Egyes növényi olajok késleltethetik a nyers szappan sűrűsödését; ez gyakran előfordul az olívaolajos szappanok esetében. Ha tehát nagy arányban tartalmazott olívaolajat a szappanreceptjében, ez lehet az oka annak, hogy a szappanragasztó nem akar sűrűsödni.

Az olívaolajon kívül a sűrűsödést késleltető olajok közé tartozik a napraforgó- és a sáfránymagolaj, amelyek szintén nagyon puhává teszik a szappant, ezért amúgy is csak takarékosan szabad használni őket. A túl sok víz azonban szintén ellensúlyozza a gyors sűrűsödést. Természetesen előfordulhat, hogy számítási hibát követtek el, vagy egyszerűen csak véletlenül túl sok vizet adtak hozzá.

Ha biztos benne, hogy helyesen számolta ki a NaOH mennyiségét (ha kétségei vannak, számolja újra), egyszerűen csak keverje tovább szorgalmasan a botmixerrel, amíg a szappanragasztó be nem sűrűsödik. A nagy nyíróerő itt a leghatékonyabb. Egyszerűen hagyhatja állni a kevert szappanragasztót egy ideig, majd öt perc múlva ismét keverje meg. Ha van otthon olyan illóolaj, amelyről tudja, hogy gyorsan besűríti a nyers szappant, akkor ezt is hozzáadhatja a szappanragasztóhoz.

Nem sűrűsödik a szappanragasztó – Mik a lehetséges okok?

  • Kiegyensúlyozatlan szappanrecept (túl sok olaj és túl kevés szilárd zsír, magas olívaolaj, sáfrány- vagy napraforgóolaj aránya)
  • Mérési hiba: túl sok folyadékot mértek ki, vagy a NaOH mennyiségét rosszul mérték ki (túl kevés NaOH)
  • Számítási hiba: a NaOH vagy a víz mennyiségét rosszul számították ki

A szappanragasztó nem sűrűsödik – a kiegyensúlyozott recept ellenére? Ha minden keverés nem segít, és a nyers szappan folyékony marad, sőt, szétválik, a keveréket ki kell dobni. Néha már nem lehet pontosan nyomon követni a mérési hibát. Mindenesetre nem valószínűtlen, hogy a NaOH-t túl kis mennyiségben mértük le. Ha ez a helyzet, akkor a későbbiekben nem lesz sok öröme a szappanban.

Az ilyen hibák elkerülése érdekében, amikor a jövőben saját szappant készít, mindig tartsa készenlétben a kétszer kiszámolt szappanreceptet, és mérés után pipálja ki az összes összetevőt. Ebben a lépésben mindig pontosan hasonlítsa össze, hogy a kiegyensúlyozott mennyiség megfelel-e a szappanreceptben szereplő adatoknak. Elvégre bosszantó, ha egy egész adagnak a kukába kell kerülnie.

Tippek és trükkök a saját szappankészítéshez

A természetes szappanok és kozmetikumok e-könyvekben tippeket és segítséget, recepteket, szappankészítés leírásokat stb. is találhat:

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Comment

  1. Hallo,

    gestern quoll die Seife nach bewährtem Rezept plötzlich aus der Form. Was war bitte falsch und kann ich sie noch verwenden?
    GLG Gila

1 Trackback / Pingback

  1. Was bei der Seifenherstellung schief gehen kann – Die Rohseife dickt zu schnell an | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.