Sheavaj természetes szappanokban és kozmetikumokban

Shea vaj - értékes a bőrápolásban

Sheabutter in Kosmetik und Seifen
Sheabutter - ein beliebtes Fett für die Hautpflege

A sheavaj számos házi testápoló termék és szappan értékes összetevője. A tápláló vajat krémek, fürdőbombák, masszázstermékek és sok más kozmetikum előállításához használhatjuk. Tudja meg, miért olyan népszerű a sheavaj a kozmetikumokban és szappanokban.

Sheavaj – értékes növényi zsír

INCI: Butyrospermum Parkii (Shea) vaj

A shea vajat az afrikai shea fa diójának olajából nyerik. A sheafa egy nagyon hosszú életű fa, de csak körülbelül harminc év után kezdi termőre fordítani bogyószerű termését. Egészséges összetevői mellett ez is nagyon értékessé teszi a shea diót.

A sheafa a sheavaj köznapi nevének forrása is. A fa diójából nyert gazdag vajat azonban shibutter vagy galambutter néven is ismerik. De mindig ugyanazt jelenti. A nyert terméket azonban általában sheavajként ismerik.

Hogyan nyerik a sheavajat

A shea vajat hagyományos módon és finomítással is előállíthatják. Mivel ebben az eljárásban gyakran használnak vegyi anyagokat, és az erős hevítés miatt sok hatóanyag elvész, az így nyert vaj kevésbé ajánlott. A finomított sheavajnak azonban van egy kis előnye a finomítatlan vajjal szemben: szép fehér és alig van szaga. A finomítatlan minőség inkább sárgás színű és jellegzetes szaga van.

Afinomítatlan shea vajat hagyományosan a magok összezúzásával és összepréselésévelnyerik. Az így kapott masszát vízzel keverik össze és felverik. Az olaj leülepszik, és könnyen lehabozható.

A sheavaj még a trópusi melegben is akár négy évig is eltartható más anyagok hozzáadása nélkül. A finomítatlan vaj fehéres-sárgás színű és fűszeres, diós illatú. A sheavaj szagát – különösen a finomítatlan változatét – azonban gyakran kissé kellemetlennek érzékelik.

A sheavaj használata kozmetikumokban és szappanokban? Finomított és finomítatlan sheavaj az Amazonon (naturseife-und-kosmetik.de hirdetési partner)**:

[amazon box=”B01EHLPTHQ” template=”horizontal”]

[amazon box=”B06VW5CRPD” template=”horizontal”]

[amazon box=”B00X28XJNC” template=”horizontal”]

A sheavaj a kozmetikumokban és szappanokban – A sheavaj legfontosabb összetevői a bőr számára

A sheavaj különösen jól felszívódik a bőrbe a szappanosíthatatlan összetevők magas aránya miatt (8-10%, míg például az olívaolajban ez az arány alig több mint 1%). Főleg hosszú láncú, telítetlen zsírsavakból áll. Az olajsav például a sheavaj mintegy 50%-át teszi ki. Többek között ez adja a shea vajnak azt a képességét, hogy simává és puhává teszi a bőrt.

E-vitamin- és karotintartalma is különösen értékes. Az E-vitamin szabadgyökfogó, és megvédi bőrünket a külső hatásoktól. A karotinok az UV-sugárzás ellen védenek, a tiszta sheavaj a 4-es fényvédő faktornak felel meg. Mivel azonban a sheavaj is természetes termék, összetétele nagymértékben változhat.

A sheavaj felhasználása kozmetikumokban és szappanokban

Számos bőrápoló tulajdonsága miatt a sheavajat testvaj formájában használják, de számos más krém, testápoló krém, tusfürdőolaj és kenőcs összetevője is. Ennek egyik oka, hogy enyhén emulgeáló hatású. Jó állagjavító, olvadási tartománya 35-41°C. Ha a korábban szilárd vajat kézzel felmelegítjük, puha, sima és könnyen használható lesz. Ezáltal a sheavaj könnyen felhasználható kozmetikumokban és szappanokban is.

A sheavaj nyugtató és simító hatással van a bőrre, és megőrzi annak rugalmasságát. Hidratál és segít a bőr természetes védőrétegének kiépítésében. Ezen tulajdonságai és jó tolerálhatósága miatt a sheavaj a rendkívül érzékeny, nagyon száraz bőrű emberek számára is alkalmas. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jó eredményeket lehet elérni e zsír használatával neurodermitisz vagy pikkelysömör esetén is. A sheavaj népszerű a striák kezelésére és megelőzésére is.

Sheavaj – felhasználás a kozmetikumokban

Egyetlen krém sem lehet shea vaj nélkül. Támogatja az emulgeálódást, krémes állagot biztosít, és különösen a száraz, normál és érzékeny bőrt táplálja, simává és puhává teszi. A 3-10%-os arány elegendő. A sheavaj feldolgozásakor azonban ügyelni kell arra, hogy ne melegítsük túlságosan. Ideális esetben ezért a zsírfázisban lévő olvasztott zsírokkal kíméletesen, további hő hozzáadása nélkül kell felolvasztani.

A sheavaj mellékhatásai

Mivel a sheavaj természetes termék, amely nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, gyakorlatilag nincsenek mellékhatásai. Csak akkor nem tanácsos használni a vajat, ha intoleráns vagy magának a diónak az összetevőire. Fontos, hogy csak finomítatlan, hagyományosan előállított sheavajat vásároljunk. Csak ebben a formában van jelen az összes hatóanyag, és csak ebben lehet teljes mértékben hasznosítani.

Sheavaj atermészetes szappanokban

Saját szappant készítenél sheavajjal? Határozottan! Szinte minden házi készítésű szappanomban sheavajat használok. A sheavaj szép és feszessé teszi a természetes szappant, és ideális a száraz bőr számára. Ha nagyobb mennyiségű vajat használsz, a szappanmassza sűrűsödése felgyorsítható. Ez előnyös és hátrányos is lehet.

A sheavaj különösen enyhe a házi szappanokban, de nem habzó zsír. Ha szereted a buja szappanhabot, ezért mindig használj kókuszolajat, babassuolajat vagy szükség esetén egy adag ricinusolajat. A használandó koncentrációra vonatkozóan nem tudok ajánlást tenni. A shea vajat nagy mennyiségben használhatja, ha maga készíti a szappant. Bárcsak ne lenne olyan drága…….

Tiszta sheavaj szappan

Abszolút rajongója vagyok a tiszta sheavaj szappannak! Afrikában ezt a fajta természetes szappant még hagyományosan is készítik. A tiszta sheavaj szappanok és a magas sheavaj tartalmú természetes szappanok meglehetősen drágák a boltokban. Ez persze érthető, hiszen a nyersanyag nem olcsó. Azonban otthon is könnyedén elkészítheti saját sheavajas szappanját. Én télen szívesen használom ezt a természetes szappant. Azóta sosem volt olyan száraz a bőröm, mint régen. A tiszta sheavaj szappan igazán szilárd és mosáskor is megtartja a formáját. A keverés is nagyon gyors, mivel a szappanmassza gyorsan besűrűsödik. Az ilyen szappan habzásának minősége nem mondható pazarnak, de ez számomra nem számít, tekintve a sheavajas szappanom sok pozitív tulajdonságát.

Ha nagyon száraz a bőröd, vagy pikkelysömörben szenvedsz, akkor jól jöhet a 100% sheavajat tartalmazó házi készítésű natúr szappan. Keverhetsz shea krémet vagy felvert shea vajat is. A receptet és az elkészítési útmutatót itt találod.

Zsírtulajdonságok

nem száradó

Vásároljon shea vajat

Nagyon jó minőséget találhat a Dragonspice Naturwaren-nél , ahol bio shea vajat is vásárolhat.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

30 Trackbacks / Pingbacks

 1. Seifenrezept für die Naturseife Lavendel Rosmarin | Naturseife und Kosmetik selber machen
 2. Gärtnerseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 3. Seife selber machen mit Birnenduft | Naturseife und Kosmetik selber machen
 4. Seifenrezept natürliche Lavendelseife | Naturseife und Kosmetik selber machen
 5. Naturseife bei Neurodermitis | Naturseife und Kosmetik selber machen
 6. Seifenrezept für eine pflegende Gurkenseife mit Basilikum | Naturseife und Kosmetik selber machen
 7. Seife selber machen - Seifenrezept Naturseife Früchtetraum | Naturseife und Kosmetik selber machen
 8. Badeherzen selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 9. Baderiegel selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 10. Badezusätze selber machen - Baderiegel Rose | Naturseife und Kosmetik selber machen
 11. Badewürfel mit Milch selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 12. Massagekerze selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 13. Bodymelts oder Massagebutter selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 14. Seifenrezept: Kastanienseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 15. Kürbisseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 16. Lippenpflege selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 17. Avocadoseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 18. Badezusatz selber machen - fruchtiger Baderiegel | Naturseife und Kosmetik selber machen
 19. Lippenbalsam mit Schokolade selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 20. Seifenrezept - Stutenmilchseife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 21. Seife selber machen - Seifenrezept pflegende Rosenseife | Naturseife und Kosmetik selber machen
 22. Seife selber machen mit dem Spoon Swirl | Naturseife und Kosmetik selber machen
 23. Fette und Öle beim Seife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 24. Lippenbalsam selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 25. Whipped Sheabutter oder Sheasahne selber machen - Tutorial | Naturseife und Kosmetik selber machen
 26. Seife selber machen - Seifenrezept einer Kräuterseife | Naturseife und Kosmetik selber machen
 27. Seifenrezept für eine Honigseife - Seife selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 28. Deo selber machen - Aluminiumfreies Deo herstellen | Naturseife und Kosmetik selber machen
 29. Die besten Schönmacher aus der Küche – der wirklich harte Test | Naturseife und Kosmetik selber machen
 30. Pflegende Seife für den Winter selber machen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.