Készítsen saját szappant: Gyógynövényes szappan receptje

Készíts saját szappant gyógynövényekkel

seife selber machen, Kräuterseife

Minden szappankészítőnek ki kellene próbálnia a gyógynövényes szappankészítést. Az én gyógynövényes szappan receptemet könnyű elkészíteni, ha már van némi tapasztalatod a szappankészítésben. Az így kapott szappan szép és szilárd, kellemes tapintású, habzó és friss, fűszeres illatú és tápláló lesz a bőr számára.

Gyógynövényes szappan recept

Aki azon tűnődik, hogy miért használnak egyáltalán gyógynövényeket a szappankészítés során, sokféle válasszal találkozhat. A finomra őrölt, szárított gyógynövények hozzáadása dekoratív és nagyon természetes hatást kölcsönöz a kész natúr szappannak. De van egy enyhe hámlasztó hatása is. A gyógynövénykivonatok és -olajok kifejezetten bizonyos panaszokra is használhatók.

Ha azonban olajkivonatot szeretnénk használni a szappanban, akkor a forró szappanosítás a jobb gyártási módszer. Ennek oka, hogy az olajat a gyártási folyamat végén tiszta szuperzsírosító olajként használhatja fel. Így nem szappanosítják, és az olajkivonat értékes összetevői megmaradnak.

Ideális esetben a hidegszappanosításhoz megfelelő illóolajokat is használjon, mivel ezeknek bizonyított tulajdonságai vannak az emberi pszichére és testre. Emellett természetes és kellemes illatot kölcsönöznek a szappannak. Készítsen saját szappant gyógynövényekkel? Próbálja ki, és győződjön meg róla saját maga!

A gyógynövényes szappan receptje

Mint minden szappanreceptnél, itt is bátran variálhatsz és helyettesítheted az összetevőket mással.

Szappanrecept: Zsálya és kakukkfű szappan

A szappanrecept kb. 1000 g természetes szappant készít.

A kiválasztott olajoknak, zsíroknak, gyógynövényeknek és illóolajoknak köszönhetően a házi készítésű gyógynövényszappan természetesen predesztinált a zsíros, foltos és gyulladt bőrre. Azonban minden más bőrtípus is használhatja a natúr szappant, csak a nagyon érzékeny bőrtípusoknál lennék óvatos. Különösen a kakukkfűolajat szokták irritációt kiváltó olajaként emlegetni, de én eddig nem tapasztaltam ilyet. A kakukkfűolajat azonban csak nagyon takarékosan használtam ebben a szappanreceptben.

Készítsd el a saját szappanodat – íme, így csináld!

Aki ezt a szappanreceptet szeretné elkészíteni, az biztosan tudja, hogyan kell szappant készíteni saját maga. Ha még nem tudod, ajánlom, hogy olvasd el a „Saját szappankészítés” című e-könyvemet, vagy szerezz be minden szükséges tudást itt a blogomon.

Még egyszer szeretném felhívni a figyelmet a biztonsági szabályokra, amelyek a saját szappankészítés során érvényesek, és arra kérlek, hogy ezeket mindenkor tartsd be. A lúg készítéséről itt találsz további információkat is.

A gyógynövényes szappant egy rész hideg zsályateával és egy rész jégkockával készítettem. Ennek az az előnye, hogy a lúg készítésekor nem keletkezik gőz, és gyorsabban is hűl. A gyógynövényeket finomra kell őrölni, mielőtt a lúghoz adjuk, és csak szárított formában használjuk fel. Többet megtudhatsz ebben a cikkben: Készítsen saját szappant gyógynövényekkel.

Érlelési idő: kb. 6 hét, ekkor jól megkeményedik és kellemesen szilárd.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

4 Comments

 1. Hat direkt beim ersten mal sehr gut funktioniert. Vielen Dank für das tolle Rezept :-).

 2. Hallo Steffi,
  deine Rezepte sind sehr schön, machen Lust zum basteln, wunderschöne Fotos.
  Lob Lob Lob
  Liebe Grüße Martina

 3. Die Bücher sehen sehr interessant aus und ich hätte sie gerne als Buch. Die Sache mit dem E-book ist zwar schön, aber ich blättere lieber in einem Buch. Kann ich die drei Bücher – kreative Seifen, Milchseifen und Seife marmorieren u. gestalten- auch als Buch erhalten und wenn ja wo und wie. Ich wäre für eine zügige Antwort sehr dankbar. Es steht ja Weihnachten vor der Tür und alle fragen, was sie mir schenken können. Da kamen mir diese drei Bücher unter und ich dachte, ich könnte sie sehr gut gebrauchen.
  Vielen Dank für eine schnelle Antwort.
  Heide Weber-F.

1 Trackback / Pingback

 1. Das ätherische Öl vom Dill | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.