Sertészsír mint szappanösszetevő

Hogyan használjunk zsírt természetes szappanban

Saját kecsketejes szappan készítése Saját kancatejes szappan készítése

Sertészsír a szappanban – Ez sokak számára elsőre megkérdőjelezhetőnek tűnhet, mivel a legtöbb ember növényi olajokat és zsírokat használ szappanösszetevőként. Ha azonban nem vagy vegetáriánus vagy vegán, érdemes tájékozódnod a sertészsír szappanban való felhasználásának hatásairól. A disznózsír helyettesítheti például a kritikával illetett pálmaolajat, és szilárd, jól habzó és hosszan tartó szappant biztosít.

Zsír a szappanban

A sertészsír egy fehér zsír, amelyet sertészsír kiolvasztásával nyernek. A legtöbb ember a főzésből ismeri. A disznózsírnak erős szaga van, ezért a krémek és hasonlók összetevőjeként biztosan nem a disznózsír az első választás, még akkor sem, ha a disznózsír régebben a kenőcsök kedvelt összetevője volt.

Sokak számára elképzelhetetlen, hogy természetes szappanban disznózsírt használjanak. Azonban egyáltalán nem baj, ha a zsiradékot a zsírfázis részeként használjuk. A kereskedelemben kapható ipari szappanokban gyakran találhatók állati zsírok. A tusfürdők és samponok gyakran tartalmaznak állati zsírokon alapuló felületaktív anyagokat. Miért ne használhatnánk tehát a szappanban disznózsírt? Ha nem vegetáriánus vagy vegán, akkor is érdemes kipróbálni a zsírt, mert a disznózsírt tartalmazó szappanok különösen szilárdak, és kellemes habot is képeznek. A sertészsír ideális alternatívája a kritikával illetett pálmaolajnak is.

Mennyi disznózsírt kell használni a természetes szappanban

A sertészsír szinte bármilyen koncentrációban használható. Már kis mennyiség hozzáadása is különbséget jelent. Bevált, hogy legalább 25 %-ot érdemes használni. Ha a zsírfázisnak összesen 50 % szilárd zsiradékból kell állnia, ideális kombináció a 25 % sertészsír és a 25 % kókuszolaj. A babassu olaj is használható a kókuszolaj helyett, a bőrtípustól függően. Azonban a szilárd zsírok nagyobb mennyisége is lehetséges. A sertészsír akár 75 %-os mennyiségben is gond nélkül feldolgozható, ezért ideális alapanyag szilárd és különösen olcsó természetes szappanok készítéséhez. Az egyetlen hátránya, hogy könnyen érezhető az állati zsiradék szaga. Ez az egyetlen oka annak, hogy a szappanokban általában kisebb mennyiségű sertészsírt használnak (legfeljebb kb. 30 %). A könnyű feldolgozás és a szappan tulajdonságai miatt azonban a szalonna nagyobb mennyiségben is könnyen felhasználható.

Recept szappan zsiradékkal: Pálmaolaj nélküli szappan zsiradékkal

——————————————-

Tipp: A sertészsír is szerepel a szappankalkulátoromban. A szappankalkulátor segítségével néhány másodperc alatt kiszámolhatja, hogy mennyi lúgra van szüksége a szappanjához disznózsírral:

 

——————————————-

A disznózsír előnyei a természetes szappanban

A disznózsírt tartalmazó szappanok különösen szilárdak és többszöri mosás után is megőrzik alakjukat. Ezzel a nagyszerű tulajdonsággal a pálmaolaj is rendelkezik. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a zsírt tartalmazó szappanok még jobban habzanak is. Feltételezhető tehát, hogy a zsiradék nemcsak szilárd szappanokat biztosít, hanem támogatja a habképződést is.

A legalább 2% zsírt tartalmazó szappanok fő előnyei a következők

  • A természetes szappan gyorsan megszilárdul
  • A szappanok általában eléggé szilárdak
  • Kellemes, krémes, gazdag habzás jön létre
  • A szappanok hosszú eltarthatósága (nem avasodnak el gyorsan) – feltéve, hogy nem használnak más, közismerten gyorsan avasodó olajokat (pl. napraforgóolaj)
  • A szappannak semleges illata van még magas koncentrációban is
  • A zsír magas koncentrációban szép fehérré teszi a szappant
  • A sertészsír nem sűríti be gyorsan a szappanragasztót: könnyű feldolgozhatóság

Ez a sok pozitív tulajdonság amellett szól, hogy természetes szappant készítsünk zsírral. Az állati zsírok a természetes szappanok és kozmetikumok szappankalkulátorában szerepelnek, ahogyan sok más állati zsiradék is. A NaOH szappanosítási értéke a következő: 0,1397.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API