Vegán kozmetikumok – miben különböznek a hagyományos termékektől?

Hogyan ismerjük fel a vegán kozmetikumokat

Vegán kozmetikumok aloe vera a természetes kozmetikumokban
Szerző: joannawnuk / 123RF Stockfoto

A vegán kozmetikumok ma különösen keresettek, mivel egyre többen tartják fontosnak a tudatos természetközeliséget. Bár azt hihetnénk, hogy a kozmetikumok többnyire vegánok, ez gyakran nem így van. Ennek oka, hogy a kozmetikumokban számos állati eredetű összetevőt is használnak.

Vegán kozmetikumok és állatkísérletek

A vegán kozmetikai termékek egyre népszerűbbek, ahogyan azok a kozmetikumok is, amelyeket nem teszteltek állatokon. 2013 márciusa óta már nem szabad olyan kozmetikumokat árusítani, amelyeket állatokon teszteltek. Egyes, a „vegyi anyagokról szóló irányelv” hatálya alá tartozó összetevők esetében azonban továbbra is kötelező. A vegán kozmetikumok csak olyan anyagokból állnak, amelyek nem állati eredetűek. Ha állatmentes kozmetikumokat szeretne vásárolni, ezért mindkét címkére figyelnie kell: a vegán nem jelent állatmenteset és fordítva.

Mi van a vegán kozmetikumokban – vagy inkább: mi nincs bennük?

Ha már eldöntötted, hogy vegán életmódra váltasz, nem kerülheted meg, hogy kozmetikumaidat és testápolási termékeidet ne e szempont szerint válaszd ki. A legtöbb nő számára az állatok iránti együttérzés kerül a középpontba, amikor ezentúl csak olyan krémeket & társait vásárol, amelyek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. Aki utánanéz a témának, meglepődik, mennyi állati eredetű összetevő található a testápolási termékekben. A legtöbb nő tudja, hogy a rúzsok szarvasmarhafaggyút tartalmazhatnak, és hogy a piros színt gyakran pikkelyes rovarokból nyerik. De ki gondolná, hogy a hajápolási termékekben lévő keratin nem kémiai laboratóriumból, hanem állati tollból vagy szarvból származik?

Keresse meg a vegán kozmetikumokat

Ahhoz, hogy valóban vegán kozmetikumokat találj, a különböző pecsétekre összpontosíthatsz, amelyekkel a termékeket ellátják. Ezek közé tartozik például a Vegán Társaság „Vegán pecsétje”, amelyet „Vegán virág” néven is fel lehet ismerni. A brit társaság olyan termékeket ismer el, amelyeket nem teszteltek állatokon, és nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. A jól ismert natúrkozmetikum-gyártók kínálatában is egyre több vegán kozmetikum vagy testápoló termék található. Csak a Lavera cég 250 termékéből már csaknem 180 olyan van a kínálatban, amely nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.

Még ha a hagyományos termékekben található összetevők, például a tollból, szarvból és más anyagokból származó összetevők ártalmatlanok is az emberre, azoknak, akik már nem szeretik az állati eredetű termékeket a bőrápolásban, át kell térniük a növényekre:

  • A csontokból származó zselatint algákból vagy almapektinből származó zselatint használnak
  • Marhafaggyút lehet használni például olívaolajban, a szappanokat szódabikarbónával állítják elő
  • A pikkelyes rovarfestéket vegán céklakozmetikumokhoz használják
  • A tusfürdőben lévő tejsavat citromsavval helyettesítik
  • Az inakból nyert kollagént szójababkivonattal lehet helyettesíteni

Még a vegán kozmetikumok sem mindig boldogulnak szintetikus adalékanyagok nélkül

Ha állati eredetű összetevők nélküli kozmetikumokat szeretnél használni, választhatsz olyan termékeket, amelyek a fent említett helyettesítő összetevőket tartalmazzák. Mivel még nincs olyan sok kijelölt vegán kozmetikai termék, a hagyományos gyártók termékei jó alternatívát jelenthetnek. Egyes gyártók olyan szintetikus összetevőket használnak, amelyeket a vegánok is elfogadnak.

A parfümök is lehetnek állatbarátok, amennyiben nem tartalmaznak pézsmaszarvas vagy ámbráscet váladékot. Ezek az összetevők szintetikusan is előállíthatók. Sajnos azonban nem mindent helyettesítenek mesterséges anyagokkal, mert ez egyszerűen kényelmetlen a gyártóknak és valószínűleg drágább is. Ha biztonságosan szeretnél vegán kozmetikumokat vásárolni, akkor maradj a jól ismert natúrkozmetikum-gyártóknál , és akkor figyelj a címkén a vegán összetevőkre.

Kapcsolódó cikkek a témában:

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API