Borágómagolaj – a gyógyító gyógynövény

Borágóolaj a kozmetikumokban

Borretschöl Naturkosmetik
© monamakela.com - stock.adobe.com

A borágó más néven uborkafű vagy uborkafű, a széleslevelűek családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. A növényt Közép-Európában a késő középkor óta termesztik. A borágó a vidámságot és a tisztaságot szimbolizálja, és az életkedvet ébresztő hírében áll. A borágómagolajat a borágónövény magjainak hidegsajtolásával állítják elő.

Borágómagolaj INCI: Borago Officinalis (Borage) Seed Oil (Borágómagolaj)

A borágómagolaj értékes összetevői

A borágó magolaj számos különböző összetevőt tartalmaz, amelyek a natúrkozmetikumokban nagy hasznot hoznak. A nyálka vízben oldódó formában helyileg nyugtató hatással van a nyálkahártyákra. Vízben nem oldódó formában pozitív hatással vannak a gyomor-bélrendszer működésére. A tanninok segíthetnek a bőr szövetének tömörítésében, összehúzó hatásuk pedig megfoszthatja a baktériumokat a bőrön megtelepedett táptalajtól.

A borágóban szintén található kovasav, más néven szilícium, részt vesz a bőr sejtstruktúrájában és a sejtanyagcsere aktiválásában, valamint gátolja az emberi szövetek öregedési folyamatát. A szintén a borágóban található gamma-linolénsav (röviden GLS) kedvezően befolyásolhatja a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és nélkülözhetetlen az agyban az idegek stimulálásához.

Az olaj alkalmazása

Az alkalmazási területek változatosak: a borágómagolajat bőrpanaszok, például kicserepesedett, száraz bőr, akne, neurodermitisz vagy égési sérülések esetén ajánlják. Az olajat klimaxos tünetek és premenstruációs szindróma esetén is használhatjuk. A borágómagolaj hatékony az ízületi gyulladások és a reuma kezelésében is, valamint a vér áramlási tulajdonságaival kapcsolatos problémák esetén. Ha a borágóolajat étrend-kiegészítőként szedjük, az ajánlott adagolást szigorúan be kell tartani, mivel a borágó kis mennyiségben pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, amelyek túlzott adagolásban májkárosító hatásúak lehetnek.

Borágómagolaj a természetes szappanokban?

Mint sok más olaj esetében, itt is fontos mérlegelni, hogy érdemes-e az olajat természetes szappanokban használni. Az olyan gyakori alapolajokhoz képest, mint az olívaolaj, a repceolaj, a kókuszolaj stb. a borágóolaj természetesen valamivel drágább, és nem feltétlenül működik jobban a szappanokban, mint más olajok. Kétségtelenül hatékonyabb, ha a bóracukorolajat házi készítésű bőrkrémben használjuk, mintha szappanba keverjük. A nem egészen olcsó olaj összetevőihez kíméletesebb, ha a bóracukorolajat adalékanyagként használjuk egy OHP szappanban, vagy ha a szappan felolvasztása után adjuk hozzá.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API