Algaolaj – hidratálószer a tengerből

Mit tehet az algaolaj a krémekben

© Daniel Poloha - stock.adobe.com

Az algaolaj egy hatóanyagot tartalmazó olaj egy hordozóolajban. Szappankészítéshez kevésbé használják, de krémek és testápolók kiváló összetevője, és tiszta alkalmazásra is alkalmas.

Algaolaj – mi az?

INCI: Fucus vesiculosus (az alapolaj INCI-je)

Az algákat általában a fürdőtavakban való úszás nem kedvelt mellékhatásaként érzékelik, de tévesen ítélik meg igazi mindenesnek a természetüket: A tengeri algák fontos szerepet játszanak a légkörből származó szén-dioxid megkötésében. Ezenkívül a mélytengerbe süllyedő elhalt algák a számunkra oly fontos olajat és gázt termelik. Az algák emellett értékes tápanyagokkal is ellátnak minket, embereket – akár élelmiszerként, akár kozmetikumokban.

Az algaolaj összetevői

Az algaolajat általában barna algák szezámolajban vagy szójaolajban történő macerálásával nyerik. Az algaolaj gazdag ásványi sókban, B1- és B12-vitaminokban és aminosavakban. Az ásványi sók összetételüktől függően közvetlen hatást gyakorolnak a szervezet különböző területeire, például az oxigénszállításra és az anyagcserére. A B1-vitamin serkenti a szervezet idegsejtjeit, a B12-vitamin a szervezetben zajló összes növekedési folyamathoz szükséges, és szabályozza az energiatárolást, a sejtnövekedést és a sejtosztódást. Az aminosavak létfontosságú szerepet játszanak a szervezetben, és számos funkcióért felelősek, például az izomépítésért, valamint a bőr és a haj szerkezetéért.

Az algaolaj alkalmazása és hatása a kozmetikumokban

Az algaolaj hidratálja a bőrt, szabályozza a faggyúmirigyek működését, feszesíti a bőrt és elősegítheti a vérkeringést és a sejtek megújulását. Ezért kiválóan alkalmazható a hibás és zsíros bőrön, valamint az érett és gyulladt bőrön.

Közvetlenül a bőrre kenve és bemasszírozva a gyenge kötőszövet és a cellulit kezelésére is alkalmazható – méregtelenítő hatása rendszeres használatával látható eredményeket érhet el.

Az algaolajat krémek, olajfürdők vagy masszázsolajok összetevőjeként használják. Elég, ha az olajból legfeljebb 3%-ot keverünk egy krémbe vagy testápolóba. Meg kell jegyezni, hogy az olajat nem szabad 60 °C fölé melegíteni, ezért közvetlenül a lehűtött krémhez kell hozzáadni, vagy olyan olajokkal és zsírokkal kell feldolgozni, amelyeknek alacsony az olvadási tartománya, és ezért nem kell magas hőmérsékletre melegíteni. Az is előfordulhat, hogy az emulziók nem sűrűsödnek be jól, vagy folyékonyabbak maradnak az olajban lévő ásványi sók magas aránya miatt. Ez kevésbé jelent problémát egy testápoló esetében. Krémek készítésekor viszont nagyobb arányban kell állagmegadó anyagokat használni.

Az olaj saját szappankészítéskor

Az algaolaj érzékenysége miatt kevésbé alkalmas szappanösszetevőnek. Ha mégis használni szeretné, az algaolajat csak olvasztott szappanokban szabad használni. A hatóanyagokban gazdag olaj túlzott melegítését kerülni kell. Az algaolaj ezért inkább masszázsolajokban vagy krémekben használható.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API