DIY: Parfüm balzsam – házi készítésű illatos parfüm balzsam

DIY kozmetikumok ajándékba vagy saját használatra

Parfumbalsam selbst gemacht
Készítse el saját parfüm balzsamját és használja a címkéket versehen

„Illatos balzsam – balzsam a léleknek” – Van egy illatos tippünk mindenkinek, aki a stresszes hétköznapokban apró kényeztető pillanatokra vágyik: vonaton, ebédszünetben vagy a buszmegállóban várakozva egyszerűen vegyen elő a táskájából egy tégely házi készítésű illatos balzsamot, kenjen egy kis illatot a csuklójára vagy a nyakára – és máris újra frissnek és energikusnak érzi magát! De hogyan is készíthetsz valójában saját parfümbalzsamot? Egyszerűbb, mint gondolnád. A DIY parfümbalzsamhoz ugyanis csak néhány zsiradékra, viaszra és persze a kedvenc illatunkra van szükségünk – és máris kész a parfümbalzsam házilag.

Házi készítésű parfümbalzsam – illóolajok széles választéka

A parfümbalzsam elkészítéséhez nem kell sok minden. Az alapvető összetevők, a zsírok és olajok mellett különösen fontos a megfelelő illatanyag. Az összetevőket összekeverjük, és máris kész a parfümbalzsam. Ha a saját kezébe veszi a dolgokat, meg lesz jutalmazva: az illatolajok választéka óriási, így garantáltan minden ízlésnek találunk valamit! Mit szólnál például a jázminvirághoz, a gyöngyvirághoz, a rózsához, a vaníliához, a kókuszhoz vagy a levendulához?

Illóolajok vagy illóolajok, melyik a jobb?

Ön döntheti el, hogy illóolajokkal vagy parfümolajokkal kívánja-e illatosítani a parfümbalzsamot. Azillóolajok jelentik a természetes megoldást. A parfümbalzsamban lévő növényi illatok azonban nem mindenki ízlésének megfelelőek.

Azillóolajok szintetikusan előállítottak, de gyakran jobban tolerálhatók, mint a természetes illóolajok. Ennek oka, hogy sok kozmetikumhoz és szappanhoz használt parfümolaj allergénmentes, és az érzékeny bőr igényeihez igazodik. Az illóolajok esetében ez nem így van, és sok tisztán természetes illóolaj is irritálhatja a bőrt. Ezért az illóolajok használata előtt tájékozódjon az adott olajról.

Megjegyzés: Egyes illóolajok irritálják a bőrt, és sok fajta nem alkalmas terhes nők, magas vérnyomásban vagy más betegségben szenvedők számára .

Azillóolajok kis mennyiségben könnyen és olcsón megrendelhetők az interneten. Az illóolajok házi készítésű parfümbalzsamokhoz is kiválóan alkalmasak. Az illóolajok keverékei éppúgy használhatók, mint az egyes árnyalatok. Illóolajok, parfümolajok és egyéb házi kozmetikumokhoz szükséges összetevők olcsón beszerezhetők a Dragonspice (reklámpartner**) webáruházban.

Tippünk: Van egy bizonyos illat, ami a legutóbbi nyaralásodra emlékeztet? Vagy különösen különleges pillanatokra vagy helyekre? Mivel az agyunk bizonyos illatokat emlékekkel társít, bizonyos illatok illatát érezve felszínre törnek a boldogság érzései! Lásd még az Aromaterápia című cikket.

DIY-kozmetika – készítsen saját parfümbalzsamot!

Parfumbalsam DIY-KosmetikA saját illatos parfümbalzsam elkészítése nagyon egyszerű. A balzsam tárolására kis tégelyek alkalmasak – ezeket ma már bármelyik drogériában meg lehet vásárolni (utazószettként). Nyomtatható címkéinkkel az üvegek pillanatok alatt megszépülhetnek, és újra és újra felhasználhatók!

A parfümös balzsam összes hozzávalója megtalálható gyógyszertárakban, bioboltokban vagy az interneten. Mivel ezek „szabványos” összetevők (amelyeket ezen a weboldalon számos receptünkben használunk), a vásárlás duplán megéri..

A házi parfümbalzsam hozzávalói

  • 5 g méhviasz vagy jojoba viasz
  • 20 g shea vaj
  • 10 g kakaóvaj
  • 4 g parfümolaj vagy illóolajok
  • Címke (elérhető a letöltési területen)

Tipp: Méhviasz, shea vaj és kakaóvaj, valamint mindenféle illóolajkiváló minőségben kapható a Dragonspice Naturwaren – Kräuter, Reszen, Öle webáruházban!

Házi készítésű parfüm balzsam – használati utasítás

① Szüksége van egy kis rozsdamentes acél tálra, amelyet vízfürdőbe helyezhet. A zsírokat ebben a tálban felolvasztjuk, és az összetevőket összekeverjük. Ezért először egyszerűen állítson fel egy vízforralót.

olvassza fel a méhviaszt és a kakaóvajat a bain-marie-ban. A sheavajat még ne adja hozzá. Csak akkor adja hozzá a sheavajat az olvasztott zsírokhoz, ha már kivette a bain-marie-ból. Ennek oka, hogy a sheavaj érzékeny a hőre, és a túl sok hő elpusztítaná ennek a nagyszerű vajnak az értékes összetevőit. A shea vaj is repedezetté válik, ha túlságosan felmelegítjük. Ezért a sheavajat lassan olvaszd fel a meleg zsírokban.

③ Amikor az összes zsiradékot jól összekeverte, adja hozzá az illóolajat. Ügyeljen arra, hogy a zsírok ne legyenek túl forróak, lehetőleg ne legyenek 40 °C-nál melegebbek, különben az illékony illatanyagok elpárolognak. Ideális esetben általában a lehető leghidegebben dolgozzon. A méhviasz olvadási tartománya 62 és 65 °C között van.

④ Amint a zsírok kihűltek, és hozzáadta a parfümolajat vagy az illóolajokat, folytathatja a keverést. Csak akkor lehet palackozni, ha a zsír kissé besűrűsödött. Vigyázat: A keveréknek szilárdabbnak, de még folyósnak kell lennie. Most öntsön mindent kis üvegekbe.

⑤ Hagyd a hűtőben egy-két órán át dermedni – ilyen gyorsan elkészítheted a saját parfümbalzsamodat!

A DIY parfümbalzsamhoz készült címkéinket a letöltési területen találod! Figyelem újdonság: Mostantól a címkéket itt közvetlenül a cikk végén tudod letölteni.

A házi készítésű parfümbalzsam ideális utazáshoz és persze remek ajándékötlet.

Parfum selber machen

selbst gemachter Parfumbalsam

Címkék a házi készítésű parfüm balzsamhoz

És ahogyan azt már bejelentettük, itt vannak a parfüm balzsamhoz tartozó címkék, amelyeket ingyenesen letölthetsz. Ha magáncélra használja a címkéket, akkor ingyenesen letöltheti és kinyomtathatja a szükséges mennyiséget. Továbbadni nem szabad őket, helyette osszátok meg az oldalra mutató linket!

A nyomtatás után a címkéket kétoldalas ragasztószalaggal rögzítheti az üveg fedelére.

[wpfilebase tag=file id=42 /]

Kérdések a parfümbalzsammal kapcsolatban

A DIY parfümbalzsammal kapcsolatos kérdések időről időre felmerülnek. Ezért a leggyakrabban feltett kérdésekre szeretnék itt röviden válaszolni:

Hogyan is használjuk tulajdonképpen a házilag készített parfümbalzsamot?

A parfümbalzsam krémes állagú, hasonló az ajakápolóhoz, csak egy kicsit szilárdabb. A házi parfümbalzsamot tehát úgy alkalmazza, mint egy ajakbalzsamot. Vegyen egy kis mennyiséget a krémes balzsamból az ujjaival, és dörzsölje ezt a mennyiséget a testének azon részeire, amelyeket illatosítani szeretne. Ez lehet a nyakad, egy pont a füled mögött vagy a csuklód. Adagoljon tetszés szerint. Ha több illatot szeretne, egyszerűen használjon nagyobb mennyiségű parfümbalzsamot.

Magammal vihetem a barkácsolt parfümbalzsamot?

A házilag készített parfümbalzsamot könnyen magaddal viheted, mivel kis, praktikus tégelyekbe van csomagolva. Ha utazás közben is szüksége van egy kis friss illatra, akkor a balzsam ideális erre a célra.

A DIY parfümbalzsam azonban tényleg csak az év hűvösebb hónapjaira alkalmas. Mivel nyáron az autóban és a táskában hamar felmelegedhet, ezért a meleg napokon jobb, ha nem viszed magaddal. Ha ugyanis a zsírok folyékonnyá válnak, a parfümbalzsam szivároghat.

Abszolút kezdő vagyok, ha barkácskozmetikumokról van szó. Elkészíthetem mégis magam a parfümbalzsamot?

Mindenképpen megteheted. Mert a DIY parfümbalzsam remek termék kezdőknek. A recept csak néhány összetevőt tartalmaz, amelyeket alapvetően csak össze kell olvasztani és összekeverni. Ez azt jelenti, hogy nem kell annyi hozzávalót vásárolnod, és a receptet maximum 25 perc alatt magad is elkészítheted. Ez teszi a parfümbalzsamot ideális termékké a kezdők számára, hogy saját maguk készítsék el.

A parfümbalzsam elkészíthető vegán változatban is?

Igen, ez mindenképpen lehetséges. A sheavaj és a kakaóvaj amúgy is vegán, így csak a méhviaszt kell helyettesíteni. Létezik néhány vegán viasz alternatíva. Azt kell azonban mondanom, hogy az alternatívával az eredmény nem 1:1 arányban hasonlítható a méhviasszal készült parfümbalzsamhoz.

A viaszt a legtöbb receptben azért használják, hogy állagot és szilárdságot adjon. Az, hogy végül mennyire lesz szilárd a termék, többek között a viasz olvadáspontjától függ. A méhviasznak 62 °C körüli hőmérsékleten meglehetősen magas az olvadáspontja, ezért jól szilárdul. A vegán alternatívák nem mindig tudnak ezzel lépést tartani.

A méhviasz vegán alternatívái:

  1. Bogyóviasz: Vegán alternatíva, de nem mindig helyettesíthető 1:1 arányban. Ennek oka, hogy a bogyóviasz olvadáspontja alacsonyabb, mint a méhviaszé, és nem egészen olyan állékony. Ha tehát bogyóviaszt szeretnél használni, akkor a méhviasz megadott mennyiségénél kb. 25%-kal többet használj.
  2. Candelilla viasz: A candelilla viasszal az a probléma, hogy olvadáspontja magasabb, mint a méhviaszé, így a termékek nagyon szilárdak lesznek. Ezért kiválóan használható ajakbalzsamokban. Balzsamban azonban nem olyan szép. Az optimális eredmény érdekében a kandelillaviaszt és a bogyóviaszt kombinálva használhatja. A receptben szereplő 5 g méhviasz helyett használjon például 2 g bogyóviaszt és 3 g kandelillaviaszt.
  3. Napraforgóviasz: A napraforgóviasz olvadáspontja magasabb, körülbelül 78-80 °C. Ezért a termékeket szilárdabbá teszi, mint a méhviasz. Ezért a termékeket szilárdabbá teszi, mint a méhviasz. A napraforgóviasz azonban kellemes állagot biztosít, ezért ideális vegán alternatívaként a balzsamtermékekhez. Kérjük azonban, hogy mindig egy kicsit kevesebb napraforgóviaszt használjon, mint méhviaszt. Általában a méhviasz megadott mennyiségének 80%-a elegendő. A barkács parfümös balzsamhoz tehát 4 g napraforgóviaszt használhat.
  4. Carnaubaviasz: Ennek a vegán viasznak az olvadáspontja 82 °C, tehát a legmagasabb olvadáspontú az alternatívák közül. A parfümbalzsamhoz természetesen használhatja, de akkor alacsony koncentrációban és a többi vegán viasz valamelyikével kombinálva. A 60-70 %-os bogyósgyümölcsviasz karnaubaviasszal együtt jól alkalmazható.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API