Vegán szappanok készítése – semmi sem lehetne egyszerűbb!

Készítsen saját szappanokat állati termékek nélkül

vegane Seifen herstellen
Készítsen saját szappanokat vegán összetevőkből

A vegán trend nyilvánvalóan egyre szélesebb körben terjed, és most már a kozmetikai iparra is hatással van. Egyre több vegán termék – azaz állati eredetű összetevőket nem tartalmazó kozmetikum – kerül a piacra. Sok kozmetikai öngyártó most azt kérdezi magától: „Hogyan tudok vegán kozmetikumokat készíteni anélkül, hogy le kellene mondanom az állati összetevők pozitív tulajdonságairól?”. Ez valójában könnyebb, mint gondolnánk. Vegán szappanokat is készíthetsz különösebb erőfeszítés és tudás nélkül.

Vegán szappanok – A szappanok nem mindig vegánok?

Meglepő módon nemrég került piacra egy könyv, amely azzal foglalkozik, hogyan készíthetsz magadnak vegán szappanokat ([amazon link=”3990251872″ title=”Mit allen Sinnen gewaschen – Vegane Naturseifen” /]). Ez érdekesnek hangozhat a szappankészítéssel kezdők számára. De akinek már van tapasztalata a szappankészítésben, az fel fogja tenni magának a jogos kérdést: „a szappanok amúgy sem vegánok?”, és ezért nem lehet vegán szappankészítést végezni könyv nélkül is?

Elvileg a vegán szappanok készítése egyáltalán nem nagy dolog. Hiszen a hidegen kevert természetes szappan fő összetevői a lúgoldat (általában NaOH-ból és vízből készül), valamint növényi vagy állati eredetű zsírok és olajok.

Azállati zsírokat azonban valóban felesleges a szappanhoz adni – a legtöbb szappankészítő amúgy is csak növényi zsírokat használ, például kókuszolajat, repceolajat, mandulaolajat stb. Ezeken a nélkülözhetetlen alapanyagokon kívül egyéb adalékanyagokat is keverhetsz a házi készítésű szappanodba. Sok szappanfőző esküszik a tejtermékek használatára, mivel ezek csodálatosan krémes habot adnak a szappannak, és még táplálóbbá teszik azt. A méz, a selyem és más, nem vegán adalékanyagok szintén népszerűek szappanösszetevőként.

Vegán szappanokat készít? Ha a szappanhoz nem adnak állati eredetű adalékanyagokat, akkor a szappan vegán!

A tej- és tejtermékek, a méz, a selyem stb. feldobják a szappant – és persze szórakoztató kísérletezni a különböző szappanösszetevőkkel. De: elvileg ezek nem igazán szükségesek egy tápláló, jól habzó, kellemes tapintású szappan előállításához. Ha csak különböző értékes növényi olajokból és zsírokból, valamint a szükséges lúgból készíted a szappanodat, mindig vegán szappant fogsz készíteni. A szappan csak akkor válik nem vegánná, ha önként állati eredetű összetevőket kever bele.

Ez azt jelenti, hogy a vegánok számára is lehetséges, hogy gond nélkül és gondosságvesztés nélkül készítsenek maguknak vegán szappant. A vegán szappankészítéshez nincs szükség külön útmutatásra, ezért egy könyv vagy egyéb vegán szappanokra vonatkozó útmutató alapvetően felesleges.

Más vegán kozmetikumok készítése azonban valamivel bonyolultabb.

A „Mit allen Sinnen gewaschen – Vegane Naturseifen” – vegán szappankészítési útmutató című könyv

Miért teszem közzé ezt a cikket? Mert felfedeztem a „[amazon link=”3990251872″ title=”Mit allen Sinnen gewaschen – Vegane Naturseifen” /] című könyvet. Az Amazonon néhány véleményezőhöz hasonlóan én is csodálkoztam a vegán szappanok címén, hiszen a szappanok tulajdonképpen mindig vegánok, ha hagyjuk, hogy vegánok legyenek. A könyvre azonban főleg az olykor igen negatív kritikák miatt lettem kíváncsi. Igaz, egy-két hibát mindenképpen rejt a könyv. Pigmentek feloldása? Ez nem működik, a pigmenteket csak diszpergálni lehet, de a festékeket feloldhatjuk. Lúg és nyers szappanfröccsenések eltávolítása a bőrön ecettel? Biztosan nem jó ötlet ez sem. Ennek ellenére kissé erőltetettnek és egyszerűen helytelennek tartom a „[amazon link=”3990251872″ title=”Mit allen Sinnen gewaschen – Vegane Naturseifen” /]” című könyvről szóló kritikákat. A könyv szépen kivitelezett, tartalmaz néhány érdekes szappanreceptet, tippeket, trükköket és csomagolási ötleteket. Ezért nem igazán értem a számos, szinte szakító értékelést az Amazonon. A „vegán természetes szappanok” címet minden bizonnyal azért választották, mert a veganizmus igazi trenddé vált. Ez a könyv azonban elsősorban nem a vegán szappanokról szól, hanem magáról a szappankészítésről. És erre a könyv alkalmas is, még ha van is benne néhány apró hiba, és bizonyára vannak jobb könyvek kezdőknek!

Lehet, hogy még nem ismered a „Kreatív szappanok, könnyen magadnak” című ebookunkat sem! Az ebook lépésről lépésre és nagyon részletesen leírja, hogy mi minden fontos a szappankészítésnél. És itt közvetlenül a naturseife-und-kosmetik.de e-könyvekhez juthat el!

Most pedig arra lennék kíváncsi, hogy mi a véleményed a „Minden érzékszerveddel mosakodva – vegán natúr szappanok” című könyvről? Ti is ennyire negatívnak találjátok a könyv tartalmát, vagy tudtatok valamit nyerni a szappankönyvből, és tudtatok vegán szappanokat készíteni vele?

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API