A szappannak a lehető legjobban kell habzania. Különösen kellemes, ha a szappan habja krémes, gazdag és egyenletes. Valójában a szappanrecept gondos összeállításával befolyásolhatjuk a természetes szappan habzási minőségét.
Nem minden szappan egyforma, ezt mindenki tudja, aki már több szappant is főzött. A szappan habképző tulajdonságai különösen fontosak a mosásnál, és sok szappanhasználó krémes, gazdag és stabil habot szeretne. Azonban itt is vannak különbségek, hiszen lehet olyan szappanokat főzni, amelyek nagyon kevés habot vagy buja, de inkább nagypórusú habot fejlesztenek.
Ha krémes, stabil habot szeretnénk, akkor általában azsírokoptimálisösszetételéből indulunk ki. Nyersanyagportréinkban kitértünk arra, hogy egy olaj vagy zsír milyen tulajdonságokkal rendelkezik a szappanban, és azt is feltártuk, hogy ez hogyan befolyásolja a natúr szappan habzását. További információkat talál az 1-olajos szappanok című cikkben is. A zsír és olaj jól megválasztott kombinációja mellett más adalékanyagok is biztosíthatják a különösen kellemes habzást.
Krémes habzás a szappanban lévő tejnek köszönhetően
Atejes szappanok általában különösen krémesek. A tej a habot habosabbá, sokkal krémesebbé és krémesebbé teszi. Ha igazán gazdag krémes habot szeretne, próbálja ki a mandulatejes szappant. A mandulatej az egyik olyan tejfajta, amely igazán gazdag habot eredményez. És a legjobb az egészben, hogy könnyen elkészítheted a saját mandulatejedet . Ajánljuk még a zabtejet is, amelyet szintén könnyen elkészíthetsz magadnak.
Termékek hirdetési partnere**
Selyem és alternatívák
A selyem a szappanok adalékanyagaként is ismert. A selyemszálakat egyszerűen feloldják a forró lúgban. A hatás a szappanban elképesztő: a természetes szappan habja nagyszerű puha tapintású és kellemes krémességet kap. De itt a lényeg: a hagyományos selyem előállítása során a selyemhernyót megölik, amint megszőtte a számunkra oly értékes gubóját. Ennek a folyamatnak az a célja, hogy megőrizzék a gubót, amelyet a hernyó pillangóvá kikelve esetleg elpusztítana. Ezért sokan nem gondolnak arra, hogy selymet viseljenek, vagy akár természetes szappanokban használják.
Értelmes alternatíva mindenkinek, akinek fontos a természet, ezért a tussah selyem vagy tussah vadselyem. A tussah selyem esetében a gubót csak akkor szedik le, amikor a pillangó már kikelt. Az ipar számára ennek az a hátránya, hogy a gubó megsemmisül, és a selyem így már nem tekerhető le egyszerűen. Ezért a tussah selymet az ún. fésűsfonal eljárással nyerik ki, majd fonalakká fonják. A tussah selyem szerkezete ezért általában szabálytalanabb, mint a hagyományos selyemé. Ez azonban a szappankészítésnél természetesen nem lényeges, ezért van értelme a tussah vadselyem használatának.
A birkagyapjú mint természetes haberősítő a szappanban
Talán furcsán hangzik, de működik: juhgyapjú a szappanban. Ugyanúgy kell feldolgozni, mint a selymet. A gyapjút közvetlenül a forró lúghoz adjuk, és feloldódik benne. A juhgyapjúban lévő fehérjék és esetleg a gyapjúban lévő hozzáadott lanolin nagyszerű habot ad a természetes szappannak. Ha tehát van a sarkon egy farmer, akinek birkái vannak, kérhet egy maréknyi birkagyapjút. De akkor ne felejtse el alaposan kimosni a gyapjút forró vízzel. A juhgyapjúval készült szappan főzése után kissé kellemetlen, de jellegzetes szag alakulhat ki. Ez néhány nap múlva eltűnik. Alkalmazási koncentráció: 0,2-1,00 %.
Természetes szappan talkummal a kellemes habzásért
A talkum, a gyógyföld, az agyag stb. nem feltétlenül eredményez hegyekben álló habot. Az adalékanyagok azonban krémesebbé teszik a habot, és kellemes érzetet hagynak a bőrön. Ezek az adalékanyagok a természetes szappan színesítésére is alkalmasak.
Milyen egyéb habfokozók állnak rendelkezésre a természetes szappanhoz:
- Sztearinsav
- Lecitin
- Cukor
- Méz
- Ricinusolaj
1 Trackback / Pingback
Comments are closed.