Réteges szappan – készítsd el a saját szappanodat több rétegben

Könnyű szappanfőzés

Schichtseife selber machen
Házi szappan több rétegben

A réteges szappan remekül néz ki, és a szappannak különböző hatást kölcsönözhet. Egy ilyen szappannak lehet egy mosó és egy hámlasztó rétege, vagy a rétegeket különbözőképpen illatosíthatja. Mindenekelőtt azonban egy réteges szappan jól néz ki, akár két, akár több rétegből áll.

Csak egy kis szappankészítési tapasztalatra van szükséged ahhoz, hogy elkészíthesd a saját réteges szappanodat. A réteges szappankészítésnek még különböző módszerei is vannak. Ez azt jelenti, hogy mind a kezdők, mind a tapasztalt szappankészítők nagyszerű réteges szappant készíthetnek maguk is, különösebb erőfeszítés nélkül. Itt bemutatjuk a különböző módszereket, és megmutatjuk, hogyan készítheti el saját szappanját egy recept alapján.

Saját szappankészítés – miért érdemes egyáltalán?

Ha a réteges szappan kifejezés még nem mond neked semmit, akkor olvass tovább figyelmesen. A rétegszappanok olyan házi készítésű szappanok, amelyeket több rétegben formáznak. Remekül néznek ki, és még különböző illatanyagokat vagy összetevőket is adhatsz a különböző szappanrétegekhez.

A hámlasztó szappanok különösen népszerűek. A szappan egyik rétegéhez hámlasztó részecskéket, például zabpelyhet, kávézaccot vagy iszapot adnak. A réteges szappan másik oldala hámlasztó adalékanyagok nélkül marad. Így eldöntheti, hogy csak mosni vagy hámlasztani is szeretne. Ez például a kertészszappanoknál jó dolog. Durva hámlasztó részecskéket adsz hozzájuk, de nem akarod minden kézmosáskor használni őket. A két oldal ezért nagyon praktikus.

Egy másik lehetőség a szappan megjelenésének fokozása. Ehhez használjon különböző színeket a különböző rétegekhez. Legyen az fekete és fehér, rózsaszín és fehér, zöld és sárga, vagy minden színt vegyesen, a fantáziádnak nincsenek határai. A szappant készítheti két réteggel vagy három vagy négy réteggel is. Ahogyan csak tetszik!

Készítsd el a saját réteges szappanodat – tippek és trükkök

A több rétegű szappan remekül mutat. És ami a legjobb, a réteges szappant nagyon könnyű elkészíteni. Mindössze egy kis kézügyességre van szükséged – és persze némi szappankészítési tapasztalatra. Ha ez még hiányzik, akkor érdemes gyorsan letölteni a„Kreative Seifen selbst machen” című ebookot, és minden szükséges információt megkapni a saját szappankészítésről.

De térjünk vissza a réteges szappankészítéshez. Elvileg ennek a szappantípusnak az elkészítése egyszerű. Csak néhány dolgot kell szem előtt tartani:

 1. A réteges szappankészítésnél különösen fontos, hogy az első rész már kissé megszilárdult vagy besűrűsödött, mielőtt a szappan második részét ráadjuk.
 2. A gélfázisnak azért van értelme, hogy a két réteg jól össze tudjon kötődni.

Többféle módon is biztosítható, hogy a szappan alsó része gyorsan besűrűsödjön:

 • Két szappankeveréket egymás után megkeverhetünk
 • Alternatívaként az első részhez adhat parfümolajat, ami gyorsan besűríti a szappanragasztót
 • Magas alkoholtartalmú alkoholt is használhatunk egy kis szilárdság érdekében

Készítsen két adag szappant egymás után

Ez a módszer különösen kezdőknek ajánlott. Először készítse el a réteges szappan alsó részét, színezze azt tetszés szerint, és illatosítja. A teljes szappankeveréket összekeverjük, majd a szappanformába öntjük.

Fontos megjegyezni, hogy a teljes szappanreceptnek csak a felét keverjük össze.

Amint a szappannak ez a része a szappanformában van, máris elkészíthető a szappan második (felső) része. Ezért a két szappankeveréket külön-külön keverjük össze. Amikor készen áll arra, hogy a második részt a formába öntse, az első rész már jól megkeményedett. A felső részt ezután gond nélkül rá lehet önteni.

Előny: Pontos eredmény érhető el, mivel az alsó réteg már megszilárdult.

Hátránya: Ez a változat nagyon időigényes.

Dolgozás sűrítő parfümolajjal

A második lehetőségnél a szappankeveréket megkeverjük, majd két nagyjából egyenlő részre osztjuk.

Most mindkét részt a kívánt színezzük be, és adjuk hozzá a többi összetevőt (hámlasztó részecskék stb.). A szappanformába először önteni kívánt részt most egy trükkel gyorsan besűríthetjük. Az illóolajok jól alkalmazhatók erre, mivel gyorsan besűrítik a szappanragasztót. Ezek gyakran virág- és virágillatok. Különösen a rózsaillatok sűrítik be nagyon gyorsan a szappanragasztót.

Ezért a legjobb, ha olyan parfümolajat használ, amelyet már „gyors sűrítőnek” ismer. Vagy kifejezetten ilyen illóolajat is választhat. A legtöbb nyersanyagboltban megmondják, hogy egy parfümolaj gyorsan sűríti-e a ragasztót. Adja tehát ezt a szappanragasztóhoz, keverje újra erőteljesen össze, majd öntse a szappanragasztót a formába. A szappanragasztó általában pillanatok alatt annyira megszilárdul, hogy a második réteg gond nélkül ráönthető.

Előnye: Nem kell két adagot keverni. Ez időt takarít meg.

Hátránya: Néha a szappanragasztó az illóolajok hozzáadása miatt gyorsan nagyon szilárddá válik. Ilyenkor már csak a formába kenhető. Ez nem eredményez sima felületet, és ezért nincs egyenes vonal a rétegek között.

Dolgozás magas alkoholtartalmú alkohollal

A magas alkoholt nem a várakozási idő eltöltésére kell használni a szappankészítés során, hanem arra, hogy a szappanragasztó felületét szilárdabbá tegye. Használhat például a keverőboltban kapható izopropanolt. És így kell eljárni:

 1. Készítsd el és oszd el a szappanragasztót
 2. Az alsó részt illatosítsd, színezd be, és hagyd, hogy kissé besűrűsödjön
 3. Öntsd az alsó részt a szappanformába (a szappanragasztónak munkaképesnek kell lennie)
 4. Most nedvesítsük meg vékonyan izopropanollal

Az alkohol biztosítja, hogy a szappanréteg felülete gyorsan megszilárduljon. Ezután olyan szilárd lesz, hogy könnyen meg tudja tölteni a formát egy újabb szappanréteggel. Ezzel nagy erőfeszítés nélkül jó eredményt érhetünk el.

Előnye: Gyors munka lehetséges jó eredménnyel.

Hátránya: Az izopropanolt szórófejes flakonban is meg kell vásárolni.

Réteges szappan – szappanrecept és keverő tartozékok

A réteges szappan készítésének többféle módja van. Hogy melyik lehetőség a megfelelő az Ön számára, az némileg a tapasztalatától is függ. Ha már készítettél néhány szappant magadnak, akkor a 2. és 3. változattal biztosan jól elboldogulsz. A magas alkoholtartalmú alkohollal készült változat különösen egyszerű, ha sokrétegű réteges szappant szeretne maga készíteni. Így gyorsan dolgozhat, és rétegenként készítheti el a szappanformát.

Recept és keverőfelszerelés az egyszerű réteges szappanhoz

Nehézségi szint: könnyű

Szappanforma: Szappanformák: Egyszerű tömbforma

Keverőeszközök: 1 további edény a szín keveréséhez

Recept: 175 g rizscsíraolaj, 150 g babassu olaj, 150 g olívaolaj, 50 g kókuszolaj, 25 g ricinusolaj, 25 g shea vaj, 25 g kakaóvaj, 83 g NaOH, 180 g desztillált víz

Színezőanyag: 1 teáskanál titán-dioxid a lúgban, 1 csipet sötétrózsaszín színezék kevés vízben feloldva

Illatanyag: angol rózsa a Gracefruitból és szükség esetén egy másik illatanyag a második réteghez

A növényi olajokat és mindenféle illóolajat nagyon olcsón megvásárolhatja a Dragonspice Naturwaren – Kräuter, Reszen, Öle hochwertig!

Mindig a biztonsági előírásoknak megfelelően készítsen!

Készítsen saját szappant – így kell ezt csinálni

Kaffeeseife mit MilchA réteges szappanok készítése tényleg nagyon egyszerű. Ennek többféle módja van, a fent leírtak szerint. Vagy egy lépésben készíted el az alapot, vagy két részre osztod a szappanreceptet , és minden réteget külön-külön kevered. Ez azt jelenti, hogy a fenti receptet kettéosztod, és először az alsó részt készíted el, ebben az esetben a fehér szappant. Ezt öntöd a szappanformába, majd elkezded keverni a második (rózsaszín vagy barna) részt. Ez idő alatt az 1. résznek elég ideje van arra, hogy megkeményedjen a formában. Ezután egyszerűen hozzáadjuk a rózsaszín részt a tetejére. Mivel azonban ez az eljárás meglehetősen sokáig tart, általában nem ez a módszer a legmegfelelőbb.

Egy másik lehetőség a réteges szappankészítésre, hogy az összes szappanragasztót egy lépésben készítjük el, amit itt szeretnék leírni:

Vigyázat: Kérjük, mindig a biztonsági szabályok betartásával dolgozzon. Ugyanis a lúg összekeverését és a szappanragasztó előállítását mindig a szükséges óvatossággal kell végezni. Ezért kérjük, soha ne mellőzzék a biztonsági felszereléseket, és minden alkalommal, amikor szappant készítenek, óvatosan és körültekintően járjanak el.

 1. Készítsen szappanragasztót. Vegye fel a védőszemüveget és a kesztyűt, és a szokásos módon készítsen lúgoldatot.
 2. Olvasszuk fel a babassuolajat, a kókuszolajat és a kakaóvajat egy serpenyőben. Ezután add hozzá a sheavajat, és keverd bele az olajokat.
 3. Hagyja a lúgot és a zsírokat kihűlni.
 4. Keverje össze a lúgot és a zsírokat a szokásos módon a szappanragasztóhoz. Ügyeljen arra, hogy a szappanragasztó ne sűrűsödjön be túlságosan. Ezért a legjobb, ha csak rövid ideig keverjük, és nem adunk hozzá illatanyagot.
 5. A kissé besűrűsödött szappanragasztót ossza két részre, és színezze be a szappan első részét (azt a részt, amelynek a formába kell kerülnie). Ezt a részt eldolgozhatja botmixerrel, mert így gyorsabban szilárdul meg. Egy másik trükk, hogy az egyik rész gyorsabban sűrűsödjön, ha parfümolajat adunk hozzá, ami biztosítja a gyors megkötést. Az alábbi szappanhoz angol rózsa illóolajat használtam. A nagyszerű rózsaillat miatt a ragasztó nagyon gyorsan besűrűsödik.
 6. Öntsd a szappanragasztó első részét a formába, kopogtasd meg néhányszor az asztalon (hogy sima felületet kapj), és csak ezután fordítsd a figyelmedet a második részre. Most már színezheted és keverheted a spatulával. Az első szappanrétegnek most már eléggé meg kell keményednie ahhoz, hogy óvatosan hozzáadhassa a második réteget.

Tipp: Ahhoz, hogy az első szappanréteg gyorsabban megkeményedjen a formában, fújjon egy kis magas alkoholtartalmú alkoholt a felületre. A márványozásról szóló ebookunkban még sok remek receptet, márványozási és szappankialakítási technikát találsz.

Salzseifen

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API