Saját szappan készítése – fehér réteg a kész szappanon (szódabikarbóna)

Mi az a szódabikarbóna?

Seife selber machen Sodaasche

Szinte mindenki ismeri azt a problémát, hogy a friss szappanon finom fehér réteg képződik a saját készítésű szappan után. A réteg némileg a lisztre emlékeztet, de nem lehet egyszerűen letörölni. Ezt a csúnya réteget általában szódabikarbónának nevezik. Bár ez a kifejezés bizonyára nem teljesen helytálló, itt is az általánosan ismert kifejezést fogom használni.

Aki először fedezi fel a szódabikarbónát a házi készítésű szappanjain, megnyugodhat, hiszen a fehér réteg ártalmatlan, és szinte minden szappankészítő előbb-utóbb találkozik vele. A réteget egyszerűen eltávolíthatjuk egy hámozóval.

Szódabikarbóna a szappanon – A kialakulás lehetséges okai

A fehér réteg főként akkor keletkezik, ha a frissen kevert szappan túl korán érintkezik a szén-dioxiddal a formában. Ez akkor fordulhat elő, ha a szappanformát nem fedjük le megfelelően, vagy ha a kíváncsiság eluralkodik rajtunk, és túl korán formázzuk a szappant. Az is észrevehető, hogy a gélfázison átesett szappanokat kevésbé érinti a réteg kialakulása. Ez magyarázat lehet arra is, hogy a kis formájú szappanokat miért érinti szinte mindig a szódabikarbóna. Ez azért van, mert a kis szappanformákba öntött szappanok nem lépnek olyan könnyen a gélfázisba.

Készítsen saját szappant és kerülje el a szódabikarbóna képződését

Először is: nincs 100%-os garancia arra, hogy a fehér réteg nem fog többé kialakulni. Van azonban néhány módszer, amellyel megelőzheti a szódabikarbóna kialakulását.

Először is, mindig ügyeljen arra, hogy a szappan zselésedjen. Mindig gondosan szigetelje a szappanformát. Az is fontos, hogy a szappanformában lévő szappant fóliával vagy fagyasztózacskóval takarja le, hogy a lehető legkevésbé érintkezzen a levegővel. Ezért azt is tanácsolom, hogy kíváncsiságból ne próbáljon túl korán belekukkantani a formába.

Azegyes formák nem tudnak elég hőt kifejleszteni, ezért a kis szappanok általában nagyon nehezen jutnak el a gél fázisba. Segíthet, ha a szappanformákat a töltés után a sütőbe tesszük. Helyezze a formákat a sütőbe 50 °C-on 1-2 órára, majd csökkentse a hőmérsékletet, és egyszerűen hagyja a formákat a sütőben.

Az is segít, ha a szappant közvetlenül a formák megtöltése után 96%-os alkohollal finom pára permetezi be. Gyakran ajánlott a szappanhoz méhviaszt is adni. A viasz állítólag ellensúlyozza a szódabikarbóna képződését is. Én nem szeretem a méhviaszt a natúr szappanokban, ezért jojobaolajat [amazon link=”B06X9L6G3X” title=”Jojobaolaj” /] használtam , mivel az nem olaj, hanem valójában folyékony viasz. Következtetés: Még az egyedi formákban lévő szappanok, amelyek nem léptek a gél fázisba, megkímélték a fehér szódabikarbónaréteget.

És még néhány tipp a saját tapasztalataimból

Minél jobban besűrűsödik a szappanragasztó a gyártási folyamat során, annál valószínűbb, hogy a szappan gélfázisba kerül. Ezért nagyon fontos, hogy keverés közben türelmesek legyünk, és várjuk meg, amíg a szappanragasztó besűrűsödik. Mint már említettük, a szódabikarbóna kialakulásának valószínűsége kisebb, ha a természetes szappan már átment a gélfázison.

Azt is észrevettem, hogy a magas víztartalmú szappanoknál nagyobb a valószínűsége a szódabikarbóna kialakulásának. Ez megmagyarázza azt is, hogy a színes és márványozott szappanok felületén miért van gyakran fehér réteg. A márványozáshoz általában egy kicsit több vizet adunk.

Készítsen saját szappant és kerülje el a szódabikarbónát – összefoglaló tippek

  • Gondoskodjon arról, hogy a szappan zselés fázison menjen keresztül
  • A formába öntött szappant közvetlenül a formázás után fedje le fóliával
  • Hagyja a fóliát a szappanon legalább 24 órán át
  • A szappan összekeveréséhez mindig a lehető legkevesebb vizet használja
  • Méhviasz, jojoba viasz és
    [amazon link=”B004RG7CTU” title=”Ricinusolaj” /] és kakaóvajat
  • Keverje a szappankeveréket, amíg jelentősen besűrűsödik

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

1 Comment

  1. ich muss auch immer die Schickt abschälen …. obwohl die Seifen in der Blockform eine wirklich gute Gelphase ausbilden und ich sie sehr gut mit Frischhaltrefolie bedecke … einzig die Alepposeife, die nicht wirklich in die Gelphase gekommen ist, blieb davon verschont …. aber danke für den Tip mit dem Jojobaöl … werde ich nächstens versuchen 😉

1 Trackback / Pingback

  1. Die Naturseife ausformen | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.