Készítsd el saját szappanos süteményedet

Gyönyörű DIY szappan a fürdőszobába

Készítsd el a saját szappan cupcakes

Akár a fürdőszobában, akár ajándékba, a saját szappanos sütemény elkészítése egyáltalán nem nehéz. Gyönyörűen néznek ki, díszítik a fürdőszobát és tiszták is: a szappanos sütemények úgy néznek ki, mint a hagyományos sütemények, de 100%-ban szappanból készülnek. A szappanos cupcake-ek különösen népszerűek ajándékként és a fürdőszobák, vendégvécék dekorációjaként. Szeretne saját szappanos cupcake-et készíteni? Csak egy megfelelő receptre és biztos kézre van szüksége.

Kreatív szappankészítés

A saját szappankészítésben az a nagyszerű, hogy annyi mindent csinálhatsz. A szappanokat kiválóan lehet márványozni, nagyszerű összetevőkkel ellátni és gyönyörű formákba önteni. Ez néha igazi műalkotásokat eredményez. A szappantartók körében nagyon népszerűek a szappanos sütemények is, amelyek némelyike úgy néz ki, mint egy „igazi” sütemény.

A szappanból készült kis sütemények vagy cupcake-ek szintén népszerűek. Remekül néznek ki, igazán mutatósak a fürdőszobában, és népszerű ajándékok. De először persze felmerül a kérdés, hogyan készítsünk magunknak szappanos süteményeket. Ezért itt a Naturseife und Kosmetik oldalon találsz útmutatást a szappanos sütemények elkészítéséhez.

Hogyan készíthetsz magadnak szappanos süteményt?

A szappan cupcake-eket alapvetően könnyű elkészíteni. Mindössze annyit kell tennie, hogy felveri a szappankeveréket a feltéthez. A felvert levegővel egy habos keveréket hoz létre, hasonlóan a sütemények sütéséhez. Ezt a keveréket ezután egy pipettás zacskóba töltjük, és az előkészített cupcake-alapokra pipettázzuk, amelyek természetesen szintén szappanból készülnek. A feltétet kívánság szerint cukorgyöngyökkel, kivágott szappannal vagy színes glicerines szappanból készült mázzal díszíthetjük. A képzeletnek nincsenek határai.

Készítsen saját szappanos süteményt – DIY szappan

Az első lépés, hogy kitaláljuk a receptet. A cupcake-ek alapja tetszés szerint készülhet szilárd zsírokból és folyékony olajokból. Előnyös, ha a szappan gyorsan besűrűsödik és megszilárdul, mert így rögtön elkezdheti a feltét elkészítését, és gond nélkül ráfújhatja az alapra.

A feltétnél azonban a következőket kell betartani: a szappannak legalább 70 %-ban szilárd zsírokból kell állnia. Ellenkező esetben nem lehet szilárd masszává verni. A feltét túl folyékony lenne, és összeesne. A feltétet ugyanúgy kell összeállítani, mint a lebegő szappant. A lebegő szappanba levegőt is verünk, hogy a szappan ússzon a kádban lévő vízen, és ne süllyedjen el.

A következő szappanrecepttel dolgoztam:

Szappan recept a cup cake szappanhoz

Alap:

400 g

A felső rész 80 % szilárd és 20 % folyékony zsírokat/olajokat tartalmaz

500 g

 • 200 g kókuszolaj
 • 150 g finomítatlan shea vaj
 • 50 g kakaóvaj
 • 75 g repceolaj
 • 25 g ricinusolaj
 • 71,5 g NaOH
 • 155 g desztillált víz

Figyelem: A NaOH mennyiségét mindig számolja újra! A NaOH mennyisége a kívánt zsírtartalomtól függően változtatható. Használja egyszerűen a Naturseife und Kosmetik praktikus szappankalkulátorát.

Én alacsony szuperzsírozottsági szintet választottam, hogy a sütemények sokáig elálljanak. Ha ezt a szappanreceptet szeretné irányadónak használni, kérjük, számolja újra a NaOH mennyiségét, és vegye figyelembe a kívánt szuperzsírosítást.

Mire van szüksége a szappanos cupcake-ek elkészítéséhez?

 • A szappankészítéshez szokásos eszközök, mint például edény, pontos mérleg, turmixgép, tálak, kanalak stb.
 • További eszközök: kézi mixer, pipettás zacskó, szilikon muffinformák.

Készítsd el saját magad a szappanból készült cup cake-eket – használati utasítás

Ha még soha nem készített szappanokat, és nincs tapasztalata a szappankészítésben, akkor először töltse le a Kreatív szappankészítés című e-bookot. A saját szappankészítés nagyszerű és nagyon kreatív hobbi. Azonban, mint a legtöbb hobbi, a szappankészítés is alapos ismerkedést igényel. A szappankészítéshez lúgoldatra, legtöbb esetben szódabikarbónára van szükségünk. Ez a lúg maró hatású, ezért mindig óvatosan kell bánni vele. Az ebookban pontosan elolvashatod, hogyan tudsz veszély nélkül szappant készíteni magadnak. Mindent elmond a szappan összetételéről is, amit tudnod kell.

De most vissza a szappanos szappanos süteményekhez:

Előállítás a biztonsági szabályok betartásával: Vegyél fel védőszemüveget és erős kesztyűt!

1. Az alap a szokásos módon készül: Olvasszuk fel a szilárd zsírokat, adjuk hozzá az olajokat, keverjük össze a lúgot jégkockával, és hagyjuk mindkét fázist szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután adjuk hozzá a lúgot a zsírokhoz, készítsünk szilárd szappankeveréket, szükség esetén illatosítjuk és színezzük, majd öntsük a szappanragasztót a mellékelt formákba.

Seifen-Cupcakes selber machen Unterteil

2. Készítse el a lúgot a feltéthez, és hagyja kihűlni. Ha a lúgot jégkockákkal keveri, nem tart sokáig.

3. Most már elkezdheti a feltét elkészítését: Ehhez mérje ki a szilárd zsírokat (ezeknek szobahőmérsékletűnek kell lenniük) egy nagy tálba (a keverék nagyjából háromszorosára fog nőni), majd kézi mixerrel verje fel. Az eredmény a felvert vajra emlékeztet, ahogy azt mindenki ismeri a süteménysütésből.

cupcakes sei

4. Ezután fokozatosan adjuk hozzá az olajokat. Közben a kézi mixerrel erőteljesen verjük.

5. Addig keverjük tovább, amíg egy krémes, kemény keverék nem lesz belőle.

cupcakes seife selber machen

6. Kérjük, hogy legkésőbb most vegyen fel védőszemüveget, kesztyűt és kötényt vagy régi ruhát. Mert most már ideje tovább dolgozni a lúggal: mindenképpen kapcsold ki a kézi mixert, majd egy kis korty lúgot adj a felvert zsírokhoz. Most ismét keverjük össze.

7. Fokozatosan, adagokban adagolva adjuk a lúgot a zsírokhoz, közben alaposan megkeverve. Nagyon fontos: Mindig kapcsolja ki a keverőt, és csak ezután adja hozzá a lúgot. Ezután a lúgot a legalacsonyabb fokozaton keverje bele. Ez megakadályozza, hogy a lúg kontrollálatlanul szétfröccsenjen.

8. Amint a lúg teljesen beépült, a keveréket fel lehet osztani, színezni és kívánság szerint illatosítani.

Cupcake Seife

9. Ezután öntse a felvert szappanragasztót a pipettás zacskóba, és díszítse vele a muffinalapokat. Én mindig a közepébe teszek először egy nagy pöttyöt, hogy ne omoljon össze utána a teteje középen. A feltétet ezután megszórhatjuk csillámmal, cukorgyönggyel vagy egyéb díszítéssel.

Seifen-Cupcakes selber machen OberteilSeifen-Cupcakes selber machen Schicht 2

A kész szappanos cupcake-eket nem szabad szigetelni, különben a feltét folyós lesz és összeeshet. A zselés fázis azonban amúgy sem valószínű, legalábbis a felvert feltétnél. Én mindig csak egy kartondobozzal fedem le a cupcake-eket, amit a szappan fölé teszek. Azt is le szoktam nehezíteni. Azt akarom, hogy minél kevesebb oxigén jusson a friss szappanhoz, hogy ne tudjon szódabikarbóna képződni.

Érlelési idő: legalább 6 hét, lehetőleg tovább.

seife selber machenseifen cupcakes 4

A szappan használata

Miután a szappan legalább 6 hétig érlelődött , már használható. A kupakokat a szokásos módon használhatja, akárcsak egy hagyományos szappant. Javaslom, hogy a szappanos süteményeket ne tegye túl nagyra, hogy még mosáshoz is használhatóak legyenek.

A natúr szappant használat után mindig hagyni kell jól megszáradni. A szappantartók ideálisak erre, mivel a szappanrúd minden oldalról meg tud száradni. Mosás után mindig távolítsa el a szappanról a szennyeződéseket és a szőrszálakat.

Ha azt veszi észre, hogy a szappan még kissé puha, hagyja a megmaradt cupcake szappanokat még két-három hétig érlelődni és száradni.

Milyen dekorációk illenek a szappanos cupcake-ekhez?

Miután a muffinok aljára ráfújta a feltétet, a még mindig puha szappanokat díszítheti. A feltét tetejére szórt csillámpor nagyon szépen mutat. Ahogy a képeken is láthatod, én cukorgyöngyökkel díszítettem a szappanos cupcake-jeimet. További dekorációs ötletek a szappanos cupcake-ekhez:

 • Cukorszóró élénk színekben
 • Cukros virágok vagy pillangók a sütőosztályról
 • Vékony réteg szilárd szappant vágjunk ki a kívánt formában, és helyezzük a feltétre
 • Cukros gyümölcsök a szappan illatának megfelelően
 • Cupcake-topper a süteménykészletből

Hogyan csomagoljam a DIY szappanos cupcake-et?

Ha a házi készítésű szappant ajándékba adjuk vagy a fürdőszobában díszítésként használjuk, érdemes vonzó csomagolást használni. A szappanos cupcake-eket például átlátszó zacskókba csomagolhatja, és egy csinos masnit és egyéb díszeket adhat hozzá. Az organza tasakok is megfelelőek. Vagy használhat ajándékdobozt is a cupcake-ek számára. 

Habszappan – Sokoldalúan használható

A szappanos süteményeink teteje alapvetően egy úgynevezett felvert szappan. Ez a fajta szappan kevésbé alkalmas kezdőknek. Ezért érdemes már néhány szappant megfőznie, mielőtt kipróbálná magát a habszappanozásban. Fontos a biztonsági utasítások betartása is, mivel a szappant kézi mixerrel verjük fel, és gyorsan szétfröccsenhet. Ezért a felvert szappankészítés során mindig védőszemüveget kell viselni.

Ahhoz, hogy a szappan jól felverhető legyen, 70-80 százalékban szilárd zsírokból kell állnia. Ideális összetevők a kókuszolaj, a babassuolaj, a pálmamagolaj és/vagy a sheavaj. Ezek szobahőmérsékleten nem szilárdulnak meg, ezért könnyű velük dolgozni. Az is a legjobb, ha 20-30 százalékban növényi olajokat tartalmaz, és kerüljük a viaszokat. A kakaóvaj szobahőmérsékleten is megkeményedik, ezért csak takarékosan szabad használni.

A fenti utasítások alapján készíthetsz habszappant. Az ilyen szappanokat vagy feltétként, vagy úszó szappanként használják. A lebegő szappan a benne lévő levegőnek köszönhetően nagyon könnyű, és képes lebegni a vízen. Ez nagyszerű, ha a szappant magával viszi a fürdőbe. A gyerekek is szeretik a lebegő szappanokat. Ha felvert szappanból szeretne lebegő szappant készíteni, egyszerűen öntse a felvert szappankeveréket bármilyen szappanformába vagy szilikonformába. Fedje le a szappanformákat fóliával, és körülbelül 24 óra elteltével vegye ki a formából. Miután a lebegő szappant jó 6-8 hétig hagyta száradni és érlelődni, felhasználható.

Jó szórakozást a fürdéshez!

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

2 Comments

 1. Das bleibt jedem selbst überlassen 😉 Die Cup-Cakes waschen sich schnell in angenehme Form 😉 Aber meist stehen die Seifen eher als Deko im Badezimmer.
  LG

 2. Das sieht ganz ohne Frage sehr hübsch aus und klingt nach einer netten Idee – aber mal ganz ehrlich, ist das nicht ein klein wenig unhandlich bei der späteren Verwendung? Die Form sieht mir nicht sehr handschmeichelnd aus. Oder sind diese Seifen sowieso nur zu Dekorationszwecken gedacht?

1 Trackback / Pingback

 1. Seife selber machen und marmorieren – Swirltechnik | Naturseife und Kosmetik selber machen

Comments are closed.