Készíts saját tejszappant tejporból (Meleg technika)

Készítsen saját szappant tejporral

Milchseifen Warm Technique

A tejszappanok népszerűek a fürdőzők körében, mert nagyon krémes és kellemes habzásúak. Emellett puhává és simává teszik a bőrt, és táplált érzést hagynak rajta. A saját tejszappanok készítése azonban nem egyszerű. Van azonban egy módszer, amely kezdők számára is alkalmas. Nevezetesen a tejszappanok tejporral történő előállítása. A tejport összekeverjük vízzel, majd egyszerűen hozzáadjuk az emulgeált szappanragasztóhoz.

Kíváncsi, hogy pontosan hogyan működik ez? Akkor olvass tovább, mert ebben a cikkben elmagyarázom, hogyan készíthetsz te is tejporral tejszappanokat.

Készítsd el a saját tejszappanjaidat – miért?

A tejszappanok igazán nagyszerűek, és az emberek szeretik maguk készíteni őket. Hogy miért, azt megtudhatod, ha kipróbálsz egy tejszappant. Atejporos szappanoknak csodálatosan krémes habja van, és különösen enyhe és jól tolerálható. A bőr puha és sima érzés a tejszappannal való mosakodás után.

Ezért a legtöbb szappankészítő előbb-utóbb ki akarja próbálni magát a tejszappan készítésében. Népszerűeka klasszikus tejszappanok, ahol a lúgot nem vízzel, hanem tejjel keverik . Ígytiszta tejszappan készül .

A tejszappankészítés azonban nem egyszerű. Ennek a következő okai vannak:

 1. A lúg nem lehet túl forró, mert akkor a lúg narancssárgává válik, és a szappan később sárgás színt vesz fel.
 2. Ezenkívül a túl forró lúgnak nagyon erős szaga van, ami a kész szappanban még jóval a készítés után is érezhető.
 3. A lúg készítésekor a tejzsír elszappanosodik, amely fehér pelyhek formájában leülepedik a lúgon. Ezért óvatosságra int. Nehéz felismerni a lúgban oldatlan NaOH-t.
 4. A tejszappanok lehetőleg ne kerüljenek a gélfázisba, különben bézs vagy sárga színűek lesznek. Ez nem mindig kívánatos. A zselésítetlen szappanok azonban tovább maradnak lágyak.

Amint látja, nem könnyű magának tiszta tejszappanokat készíteni. Van azonban néhány trükk, amellyel leegyszerűsíthetjük az előállítási folyamatot. Például dolgozhatsz erős vízcsökkentéssel, és a lúgot ezzel a maradék vízzel készítheted el. Ezt a különbséget aztán a tejjel emulgeált szappanragasztóhoz adod. Vagy használhat olyantejterméket, amelyet szintén a ragasztóba kever .

Egy egyszerű alternatíva azonban, amivel nagyon magas koncentrációjú tejszappanokatis készíthetsz magadnak, ha tejporral készítesz tejszappant.

Hogyan készülnek a tejszappanok? A különböző módszerek rövid áttekintése

Atiszta tejszappanokat hagyományosan tejjel készítik (hűvös technika) . A lúgfolyadékot tehát kecskék, tehenek vagy juhok tejével helyettesítik. Ez azonban a fent említett nehézségekhez vezethet. A NaOH ugyanis először a tejzsírt szappanosítja. Ez fehér pelyhekben ülepedik le. Nagyon kellemetlen szaga van, ha a lúg túl forró.

Ha érdekli a klasszikus tejszappankészítés a lúg tejjel történő keverésével, nézze meg ezt a cikket: Készítsen saját tejszappanokat tejjel

Vannak azonban más módszerek is, amelyekkel a kezdők könnyebben elkészíthetik saját tejszappanjaikat. Olvassa el a „Saját tejszappan készítése tejtermékekkel, például tejszínnel vagy túróval ” címűcikket, amely elmagyarázza, hogyan készíthet tejszappanokat az úgynevezett meleg technikával, különböző kész tejtermékekkel. Adhat hozzá többek között túrót, tejszínt vagy joghurtot. Ez a változat meglehetősen egyszerű, mivel a tejterméket közvetlenül a már emulgeált szappanragasztóba keverjük.

Egy másik meleg technika a tejporral történő előállítás. A tejporral készült tejszappanokból nagyon gazdag tejszappanok is készíthetők. Ennek oka, hogy nagy dózisú tejport is használhatunk.

A tejporral készült tejszappanok meleg technikáját itt mutatjuk be.

Készítsen saját tejszappant tejporral – tejszappan meleg technikával

A Warm Technique tejszappan készítési mód tejporral elvileg hasonlít a már bemutatott tejtermékek felhasználásának módszeréhez, azaz a Warm Technique tejtermékekkel. A különbség az, hogy kész tejtermék, például tejszín, túró és hasonlók helyett tejport használunk.

Ez lehetőséget ad arra, hogy akár nehezen hozzáférhető tejfajtákat is feldolgozhasson. A kancatej, a szamártej, a bivalytej és a kecsketej mind kapható porított formában. Az írópor, a tehéntejpor, a joghurtpor és a savópor is feldolgozható.

Hogyan működik a Meleg Technika tejszappan? Egészen egyszerűen! Egyszerűen keverje össze a kívánt mennyiségű tejport langyos vízzel. Ha nagyon koncentrált tejkészítményt szeretne, akkor annyi tejport adhat hozzá, amennyit csak szeretne, amíg a keverék pépes nem lesz.

Fontos, ha tejporral készít tejszappant: A lúg elkeveréséhez szükséges vízmennyiséget csökkentse a tejpor elkeveréséhez használni kívánt vízmennyiségnek megfelelően.

Tehát ha 300 g vízre van szükséged a lúg elkészítéséhez, és a tejport 50 g vízbe kevered, akkor most csak 250 g vizet használj a lúg elkészítéséhez.

Szeretne sok tejport használni a tejszappanhoz? Akkor távolítson el sok lúgfolyadékot, és egyszerűen keverje össze a lúgot egy kis mennyiségű vízzel. Vigyázat: Legalább annyi víznek kell maradnia, mint NaOH-nak (1:1 lúg és NaOH aránya). Ellenkező esetben a NaOH már nem tud megfelelően oldódni. Ezért mindig jobb, ha egy kicsivel több vizet használunk, mint NaOH-t.

Hogyan kell eljárni, ha tejporból akarsz tejszappant készíteni?

A lúg vízmennyiségét jelentősen csökkenteni kell, hogy elegendő víz álljon rendelkezésre a tejpor elkeveréséhez. És így megy ez tovább:

Gyártás a biztonsági szabályok betartásával. Csak tapasztalt szappankészítőknek. Ha még nem ismeri ezt, kérjük, először olvassa el a Kreative Seifen einfach selber machen című ebookot, vagy nézzen be a naturseife-und-kosmetik.de oldalra.

 1. A vizet kissé melegítse fel, és oldja fel benne a kívánt mennyiségű tejport a tejszappanhoz.
 2. Ha nagyon gazdag tejszappant szeretne készíteni, használjon nagy mennyiségű tejport. A tejport jól fel kell oldani, hogy ne maradjanak csomók. Ezeket észre fogja venni a kész szappanon.
 3. Az összekevert tejporos keveréket most le kell hűteni.
 4. Miután a lúgot acsökkentett vízmennyiséggelelkészítette , annak is jól le kell hűlnie. Ugyanez vonatkozik a szappanrecept részét képező zsiradékokra is
 5. Ezután a két fázist a szokásos módon összekeverheted, emulgeálhatod a szappanragasztót és besűrítheted.
 6. Most egyszerűen keverje a tejes keveréket közvetlenül a besűrűsödött szappanragasztóba.
 7. Pürésítsen és emulgeáljon mindent jól botmixerrel, majd a szappanragasztót a szappanformába öntheti.
Milchseifen Warm Technique

Tejszappan vízzel való csökkentéssel

A tejporral készült tejszappan és a NaOH tejjel való összekeverésének klasszikus eljárásának alternatívájaként készíthet tejszappant vízredukcióval. Ez azt jelenti, hogy a lúg elkeveréséhez használt vizet a szükséges minimumra csökkenti. A fennmaradó folyadékot tejjel helyettesíti. Ezt a tejet később hozzáadod a szappanragasztóhoz.

Remek tejszappant készíthetsz így, de ez nem 100%-os tejszappan, mivel a NaOH feloldásához még mindig szükség van folyadékra. A módszer azonban kezdőknek is nagyszerű, és az eredmény is ugyanolyan jó.

Íme egy példa:

Van egy szappanreceptje 130 g NaOH-mennyiséggel és 1 kg teljes zsírmennyiséggel. A folyadék mennyiségére a teljes zsírmennyiség 33%-át számolod ki a hüvelykujjszabály szerint. Ez azt jelenti, hogy 330 g folyadékra van szükséged ebben a szappanreceptben. Ahhoz, hogy a NaOH teljesen fel tudjon oldódni, legalább 1:1 arányú (NaOH és víz) szappanra van szükség. Tehát legalább 130 g vízre van szükséged ahhoz, hogy a 130 g NaOH-t jól feloldhasd.

Így marad 200 g folyadék. Az emulgeált szappanragasztóhoz tehát 200 g tejet adhat.

Tejszappanok tejporral, tejtermékkel vagy tejjel – melyik módszert érdemes alkalmazni?

Mint láthatod, sokféleképpen készíthetsz magadnak tejszappant. A tejszappan készítése tejjel, mint lúgfolyadékkal a klasszikus gyártási módszer, ami egy kis gyakorlattal nem is olyan nehéz. Ha még nem vagy magabiztos, kezdheted azzal, hogy a szappanragasztóhoz tejterméket adsz. Ez a legegyszerűbb módszer a tejszappan készítésére.

Mandelmilchseife mit Vanille
© karika – stock.adobe.com

A vizes redukciós módszer előnye, hogy a tej nem érintkezik a NaOH-val, és a szappan nem színeződik el annyira. A lúgban lévő fehér pelyheket is elkerülhetjük. Azonban így nem kapunk 100%-os tejszappant.

Ezért jó alternatíva a tejporból készült tejszappan készítése. Nagyon gazdag tejszappanokat készíthet, ha nagy mennyiségű tejport ad a folyadékhoz. Ráadásul szinte bármilyen típusú tej felhasználható, mivel tejporok számos változatban kaphatók. Legyen szó kancatejről, bivalytejről, kecsketejről, tehéntejről vagy íróról, ezek a tejfajták por alakban kiválóan beszerezhetők és feldolgozhatók.

Megfelelő szappanszalagok a tejszappanhoz

Ha saját maga készítette a tejszappant, akkor természetesen azt is szépen kell csomagolni. Ehhez megnézheti a naturseife-und-kosmetik.de szappancsomagolásokat. A tejszappanokhoz és a címkézéshez is nagyszerű szappanbanderollák közül választhat. A banderolák könnyen kinyomtathatók és kivághatók.

A letöltött termékek kategóriában ingyenesen talál néhány szappanbanderollát. Más banderolákat kis összegért, 2,50 euróért kínálok. Ennek oka, hogy a szappanbanderollák elkészítése sok munkát és erőfeszítést igényel. Természetesen csak egyszer fizetsz a fájlért. Ezt követően e-mailben és a Digistore-on keresztül megkapja a fájlt letöltésre, és annyiszor használhatja, ahányszor csak akarja!

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API