Kókuszolaj a hajra, a bőrápolásra és a karcsú vonalra? Az elmúlt években a kókuszolaj igazi trendtermékké vált. Sőt, szuperélelmiszerként hirdetik, és táplálkozásra és testápolásra egyaránt ajánlják. Mindenki a kókuszolajról beszél. Azt már eddig is tudtuk, hogy a kókuszolaj számos kozmetikai termék kiváló összetevője, különösen a házi szappanokban. Most azonban a kókuszolajat még a táplálkozásban is ajánlják, és mint ideális tiszta kozmetikai terméket a haj és a test számára. De mi az igazság ezen állítások mögött?
Kókuszolaj hajra, bőrre és testre – hasznos vagy sem?
Hogy a kókuszolajjal kapcsolatban sok minden változott, az abból is látszik, hogy ma már szinte minden diszkontban bio minőségben vásárolhatjuk meg a kókuszdióból készült illatos olajat. Néhány évvel ezelőtt még más volt a helyzet. Főleg azok ismerik ezt, akik már néhány éve szappanokat készítenek. Néhány évvel ezelőtt a kókuszolaj vagy kókuszzsír főként szagtalanított, szagtalanított és keményített formában volt kapható a szupermarketekben. Ezek a kemény zsírok általában erősen feldolgozottak, ami természetesen tápanyagveszteséggel jár.
Ma már azonban a legtöbb diszkontban jó áron találhatunk akár jó minőségű bio kókuszolajat is. Ez a kókuszolaj még mindig rendelkezik a jellegzetes aromával, és az íze is teljesen más. És hogy miért kaphatóak ma már mindenhol ezek a kiváló minőségű bio kókuszolajok? Mert a kereslet az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt. Ennek oka, hogy a kókuszolajnak ma már sok rajongója és követője van, akik a kókuszpálma zsírját hajápolásra és testápolásra használják. A kókuszolajnak a táplálkozásban is többnyire jó híre volt, sőt, állítólag még a kívánt testsúly elérésében is segített. Gyakran még azt is ajánlották, hogy a kókuszolajat tisztán fogyasszuk. És mint sok minden másnál, itt is valóságos hype alakult ki az interneten, és sokan gyorsan rákaptak és felugrottak a szekérre. A gyártók és különösen a gyártók természetesen kihasználják az ilyen trendeket. Ügyes marketinggel a korábban meglehetősen kevéssé értékelt hiánypótló termékből igazi szuperélelmiszer lesz, amely állítólag mindenkinek egészséget, szépséget és karcsúságot hozhat.
2018-ban azonban Prof. Dr. Dr. Karin Michels előadásában a Freiburgi Egyetemi Orvosi Központból. Ő azon a véleményen van, hogy a kókuszzsír a kókuszzsír több mint megkérdőjelezhető a táplálkozás szempontjából, mivel nagyon magas a megkérdőjelezhető. És mindannyian tudjuk, hogy a telített zsírsavak nem feltétlenül az egészség szempontjából a legmegfelelőbb zsírsavak nem feltétlenül a zsírsavak első számú választása. Mivel azonban a kókuszzsír kókuszzsír több mint 90 százalékban ilyen zsírsavakból áll, nyilvánvaló, hogy prof. dr. Dr. Karin Michelshier. És valóban, nincs tudományos tudományosan bizonyított, hogy a kókuszzsírnak bármiféle óriási egészségügyi előnye lenne az egészségre vagy a karcsú alakra.
Mi több, egzotikus trópusi olajként a kókuszolajat ökológiai szempontból csak mértékkel szabad használni. Az egzotikus olaj importja ugyanis hosszú szállítási útvonalakat vesz igénybe. Ráadásul a kókuszolaj körüli új hype előbb-utóbb esetleg hasonló problémához vezethet, mint ami a pálmaolaj esetében már bekövetkezett. A pálmaolaj-ipar felelős az esőerdők irtásáért, az élőhelyek elpusztításáért és a földek elrablásáért. A kókuszpálmák pedig, akárcsak az olajpálmák, amelyekből a pálmaolajat nyerik, meleg és párás trópusi régiókban nőnek. És mivel a kókuszpálmák főként azokban az országokban virágoznak, ahol az esőerdőket irtják, szinte hanyagság lenne ilyen kókuszolaj-boomot előidézni ebben az országban. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a pálmaolaj-probléma mostanában mindenki ajkán van, és próbálnak megoldást találni rá. Másrészről viszont egy ugyancsak egzotikus trópusi zsiradékot kezdünk el reklámozni, és jelentősen növelni a keresletét.
A kókuszolaj trendjétől a hazai növényi olajok irányába mutató tendencia
Jó vagy rossz a kókuszzsír táplálkozási szempontból? rossz? Nem tudjuk. Mert nincsenek valódi tudományos tanulmányok és azok, akik ma a kókuszolajra esküsznek, nem tudnak a jövőbe nézni és azt mondani, hogy a jövőbe, és megmondani, hogy a zsírban lévő telített zsírsavak ártottak vagy sem. De ez sok termékkel is így van: először is nagyon dicsérik őket, aztán meg elnézik őket. Az azonban világos, hogy mi is a kiváló minőségű zsírok és olajok széles választékát kínáljuk ebben az országban és egész Európában és hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet élhetünk velük.
A telítetlen zsírsavak még mindig fontosnak számítanak az egészség szempontjából, ha a táplálkozásról van szó. Ezeket pedig nagy mennyiségben tartalmazzák európai növényi olajaink. Ezért jó ötlet lehet, ha egyszerűen a helyi repceolajat használjuk, és ezt egészítjük ki az étrendünkben olívaolajjal, kukoricaolajjal, dióolajjal, pórsáfrányolajjal és hasonlókkal. A lenmagolaj szintén nagyon jó olaj az egészséges táplálkozáshoz. Így máris nagy a választék az egészséges olajokból. Mérsékelten fogyaszthatunk vajat, sertészsírt és természetesen kókuszolajat is, hiszen a változatos étrend is jót tesz, és semmi baj nincs azzal, ha időnként kókuszolajat fogyasztunk. De talán nem az étrendünk egyik fő alkotóelemeként, főleg nem evőkanálnyi mennyiségben, tisztán fogyasztva – mind ökológiai, mind táplálkozási szempontból.
Kókuszolaj haj-, bőr- és testápolásra?
A kókuszolajat nemcsak az étrendünkben használjuk, hanem házi kozmetikai termékeinkben, szappanokban és természetesen tisztán bőrápolásra is. Nem kellene ezt még többet tennünk? Mivel a kókuszolajnak számos nagyon pozitív tulajdonsága van a kozmetikumokban, sokszor nehéz nélkülözni. Egy példa a szappankészítésből: a kókuszolaj az egyik legjobb zsiradék ahhoz, hogy a házi készítésű szappan jól és dúsan habozzon. A kókuszolaj ezért szinte nélkülözhetetlen a szappanok készítéséhez. Más habzó olajok , mint a pálmamagolaj és a babassuolaj itt nem jelentenek alternatívát, mivel egzotikus olajokról van szó. A hazai olajok azonban nem nyújtják azokat a tulajdonságokat, amelyeket a házi szappanokban a kókuszolajban értékelünk. Talán megoldás, vagy legalábbis kompromisszumos megoldás lehet, ha tudatosabbá tesszük a szappanreceptet. Ez azt jelenti, hogy habosítószerként egzotikus olajokat használunk (amelyeket általában 10-40%-os mennyiségben használunk), a többi szappanösszetevőként pedig regionális növényi olajokat és zsírokat.
A kókuszolaj hajra és bőrre történő használata esetén más Kozmetikai termékekben, érdemes odafigyelni a felhasznált mennyiségre. És és természetesen arra is, hogy a kókuszdióból és olajpálmából származó egzotikus olajok vajon jobban helyettesíthetők európai vagy regionális növényi olajokkal és zsírokkal növényi zsírok.
Be the first to comment