Méhviasz – felhasználás és alkalmazás a kozmetikumokban

Méhviasz szappanokban, krémekben és társaikban.

Bienenwachs
Honigseife selber machen

A méhviasz fontos adalékanyag a kozmetikai termékekben. A méhviasz különböző fajtákban kapható.

INCI: Cera Flava, Cera Alba

Méhviasz – mely típusok állnak rendelkezésre

A méhviaszt a mézelő méhek választják ki a méhsejtek építéséhez. A tiszta viasz nyerhető a méhsejtek centrifugálásával és megolvasztásával vagy kémiai kivonással. A természetes minőség sárgás színű a propoliszból származó úgynevezett flavonoidoknak és a virágporból származó karotinoidoknak köszönhetően. Cera flava néven is ismert. Létezik fehér viasz is, amelyet cera alba néven is ismerünk. Ez a méhviasz fehér színű, ami a viasz kivonása után peroxidokkal vagy krómsavval végzett fehérítési eljárásnak köszönhető. Léteznek alternatív fehérítési módszerek is, amelyek nem használnak vegyi anyagokat.

Améhviasztulajdonságai éshatásai

A zsírokhoz és olajokhoz képest a méhviasz keményebb, porózusabb és kevésbé olajos. Könnyen gyúrható 20°C-on, és 60°C körül kezd el olvadni.

Kémiai szempontból a viasz nagyrészt vízben nem oldódó vagy hidrofób természetes anyag, azaz úgynevezett lipid. Kémiai szempontból egyszerűbb szerkezetük miatt különböznek a zsíroktól és az olajoktól. A méhviasz úgynevezett egyszerű észter, míg a zsírok és olajok hármas észterek. A méhviasz zsírsavészterekből, viaszalkoholokból, cerotinsavból, melissinsavból és paraffinszénhidrogénekből áll. Az emulgeáló tulajdonságért a cerotsav észterek felelősek.

A viaszról azt is mondják, hogy egy nagyon kompatibilis zsírkomponens. Ezek a tulajdonságok teszik a méhviaszt ideális termékké a kozmetikai termékek széles skálájának előállításához. A kozmetikai termékekben bőrvédő és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. Könnyű védőréteget képez a bőrön, amely jótékony és nyugtató hatással van a bőrirritációra és a bőrszárazságra. Általában 0,5-1%-os koncentrációt használnak. A lecitinekkel kombinálva kellemes állagot biztosít a kozmetikai krémekben és kenőcsökben. A klasszikus emulgeálószerekkel együtt azonban sokan a méhviaszt tartalmazó kozmetikai termékeket túl szilárdnak és viaszosnak találják, és filmréteget hagynak a bőrön.

Termékek reklámpartnere**

[amazon box=”B078P3PFP8″/]
[amazon box=”B07HP2WJKF”/]

Használja a kozmetikumokban

A krémek és kenőcsök mellett a méhviaszt a kozmetikumokban is gyakran használják ajakápolási termékek és úgynevezett testolvasztók vagy masszázsrudak előállításához. Ezek szilárd formában lévő testvajak vagy testkrémek, amelyek a szilárd szappanokhoz hasonlítanak. A dekoratív kozmetikumokban is használják. Kisebb mértékben hajápoló és hajformázó termékek gyártásánál is használják. A viasz fontos nyersanyag, amelyet a kozmetikai termékek gyártásán kívül a gyógyszeripar is felhasznál kenőcsök, krémek és paszták előállítására.

SOS Balm selber machen

A méhviasz helyettesíthető mesterséges viasszal. A méhviaszt tartalmazó termékek csomagolásán általában a következő felirat szerepel: „Valódi méhviaszt tartalmaz”. A gyertyák gyártásához is nagy mennyiségben használják. Az élelmiszeriparban is fontos termék. Itt bevonó- és elválasztóanyagként használják a zselatint tartalmazó édességek gyártásánál. A méhviaszt azonban csak viszonylag kis mértékben használják fel síviasz, impregnálószerek, viaszfesték és egyéb vegyipari termékek előállítására.

A szappan összetevőjeként

A méhviaszt nagyon takarékosan használom a saját szappankészítésem során. Nem ajánlom, hogy 4%-nál többet használjak, mert különben a mosás utáni bőrérzetet gyorsan negatívan befolyásolja. Emellett a szappanragasztó gyorsan besűrűsödik tőle, így márványozásra nem alkalmas.

Vásároljon méhviaszt

A sárga viasz természetes, bár ma már sok fehér fajta is létezik, amelyek nem használnak kémiai fehérítési módszereket. Gyakran egyszerűbb fehérített méhviaszt használni, legalábbis a kozmetikumok színezésénél. Egyébként azonban én mindig a sárga méhviaszt részesíteném előnyben, ami többek között a
Naturshop Dragonspice
oldalon kapható.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API