Tökmagolaj a természetes kozmetikumokban

Tökmagolaj a bőrápoláshoz

Kürbiskernöl in Naturseifen

A tökmag sokfelé különösen népszerű. Akár müzliben, kenyérben vagy tökfőzelékre szórva, sokan értékelik a magok diós ízét. A tökmagot kiválóan lehet ízesített tökmagolajként is feldolgozni.

A tökmagolaj a stájer olajtökök pörkölt magjából készül. A kerti tök e különleges fajtája az osztrák Stájerország tartomány konyhai specialitása. Az ebből a régióból származó olaj különösen kedvelt az ínyencek körében. Ezeket a különleges tököket azonban már nem csak Stájerországban, hanem Burgenlandban, Szlovéniában, Magyarországon és Oroszországban is termesztik.

A tök azért olyan különleges, mert abban különbözik sok más tökfajtától, hogy a magokat csak egy vékony ezüstös héj védi. Nem fásodnak el. A magok ebből adódó puhasága miatt különösen könnyen préselhetőek.

A tökmagolaj előállítása és hatása

A tökmagolajat az apróra vágott és megpörkölt magokból nyerik, amelyeket nagy nyomáson, melegen préselnek. Az olaj színe a zöldtől a zöld-barnán át a vörösbarnáig terjed. Az olaj illata intenzíven diós, íze pedig a tökmagolajéhoz hasonló. Intenzív íze miatt a tökmagolaj különösen kedvelt salátaöntetek kiegészítőjeként. A tökmagleves is ízesíthető ezzel az aromás olajjal.

A tökmagolaj sok szelént és E-vitamint tartalmaz, antioxidáns hatása pedig megvédheti az emberi szervezetet a szabad gyökökkel szemben. Az olaj nagy arányban tartalmaz linolsavat és fitoszterolokat is, mindkettő koleszterinszint-csökkentő hatású.

A tökmagolaj felhasználása a kozmetikumokban

A természetes kozmetikumokban a tökmagolajat különböző bőrtípusok és bőrbetegségek esetén használják. Magas E-vitamin-tartalma miatt jó olaj az érett bőrre és az általános bőrápolásra. Mivel az olaj különösen gazdag linolsavban, ideális az érzékeny, irritált és száraz bőrre. Különösen a fent említett osztrák régiókban az olaj a terhességi csíkok megelőzésére és kezelésére is népszerű. Ez elsősorban a tökmagolaj magas E-vitamin tartalmának köszönhető, amely sejtregeneráló és megújító hatással bír.

A tökmagolaj azonban nehezen használható kozmetikumokban, mivel nagyon intenzív szaga van, és erősen színezett is. Ez elszínezi a krémeket és más természetes kozmetikai termékeket is. Természetesen az olaj ettől függetlenül gond nélkül használható kozmetikai termékekben, amennyiben ezek a tulajdonságok nem jelentenek problémát. Mivel a tökmagolaj általában jól tolerálható, semmi akadálya annak, hogy a tiszta olajat a bőrbe masszírozzuk.

Tökmagolaj szappanokban

A tökmagolaj másik lehetséges felhasználási módja a szappanosítás. A viszkózus olajat a szokásos módon dolgozzák fel, azaz összekeverik a receptben szereplő többi zsiradékkal, majd a lúggal homogén masszává keverik. A szappanragasztó természetesen a tökmagolaj eredendő színe miatt a színét is megváltoztatja. Néhány hónap elteltével azonban a szín némileg halványul, és a korábban még nagyon átható szag is gyengül a hónapok során. A tökmagolaj alapolajként használható a szappanban, nem lágyítja a szappant, de nem is rendelkezik jelentős habképző tulajdonságokkal.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API