A mangóvaj egy egzotikus zsír, amelynek neve arra késztet, hogy használd. A mangó magjából kinyert zsír remek adalékanyag krémekhez, masszázskrémekhez, testvajakhoz és házi szappanokhoz is.
Mangóvaj
A mangó már nem egzotikus, ismeretlen gyümölcs, hanem minden szupermarketben kapható, és a közép-európaiak egyik kedvenc gyümölcse. A mangófa a szumákfélék családjába tartozik, és eredetileg Indiából származik. Ott a mangófának sok ezer éves hagyománya van. A vajat, amelyet a házi szappanokhoz és más barkácskozmetikumokhoz szeretünk, a mangó gyümölcs magjából nyerik ki összetett módszerekkel.
A mangóvaj összetevői
A mangóvajat a húsos gyümölcs zsíros, nagyméretű magvaiból nyerik. Ezek nagyon kevés zsírt tartalmaznak, körülbelül 9-13%-ot, és nagyon kemény állagúak, ami miatt a mangóvaj kinyerése időigényes. A gyümölcsmagokat átszitálják és feltörik. A magdarabokat ezután hengerlik. Az összezúzott magok nedvességtartalmát hő segítségével kb. 12%-ra csökkentik. A most már olajos pelyheket ezután kivonják és finomítják.
A mangóvajat gyakran hasonlítják a népszerű sheavajhoz , bár ez utóbbi kozmetikai szempontból értékes összetevőkben még gazdagabb. Mindazonáltal a mangóvaj kiváló zsír a kozmetikumok számára. A mangóvaj tartalmaz palmitinsavat, bár az összetevők a felhasznált mangógyümölcs fajtájától függően változnak. A mangómagból nyert vaj főleg sztearinsavból és olajsavból áll (kb. 40%, illetve 45%). Körülbelül 12 hónapig eltartható.
Felhasználás és hatás
A finomított mangóvaj főként a piacon található, és elsősorban nem irritáló lipidként használják mindenféle alkalmazáshoz. A mangóvaj könnyű állagot adó és hidratáló hatású, és csak alacsony (0,5-1%) szappanosíthatatlan anyagtartalommal rendelkezik. Ezért könnyedebb tapintású, mint például a sheavaj. Ugyanakkor valamivel szilárdabb, mint az általánosan használt sheavaj, és olvadáspontja is magasabb. Mindazonáltal a kakaóhoz és a sheavajhoz hasonlóan a mangóvajat is csak alacsony hőfokon szabad megolvasztani, mivel túl nagy hőfokon „repedezetté” válik.
Ha a sheavajat a krémekben és hasonlókban túl zsírosnak és nehéznek találja, könnyen áttérhet a mangóvajra. Csak azt kell megjegyezni, hogy a mangóvaj keményebb, mint a sheavaj, és mint már említettük, kisebb arányban tartalmaz kozmetikai szempontból értékes összetevőket.
Gyakran használják állagjavítóként emulziókban, fürdőcsokoládékban, masszázsrudakban, hajpakolásokban vagy ajak(ápoló)rudakban. Aránya 5-10% körül lehet. A mangóvaj aránya a masszázsszeletekben és más szilárd kozmetikai termékekben azonban lényegesen magasabb is lehet. A vaj a szappanok kedvelt adalékanyaga is, mivel a szappanokat nagyon szilárddá teszi, és biztosítja, hogy a szappanrudak mosás után is megtartják formájukat.
A mangóvaj elvileg minden bőrtípusra alkalmas, és kevésbé ragad, mint a sheavaj. Ezért a könnyebb krémek és testápolók jó adalékanyaga is.
INCI: Mangifera Indica (Mangifera Indica) magvaj
Kenő tulajdonságok
- nem szárít
- Kiterjedési érték: alacsony terjeszkedés