Neem vagy Niem – aktív összetevő olaj és kivonat bőrápolásra és állatápolási termékekben használt hatóanyag

Neem - az ideális hatóanyag az állati kozmetikumokhoz

A neem vagy neemlevél kivonatról azt mondják, hogy számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A neem vagy Niem különösen az állatápolási termékek adalékanyagaként ismert. Természetesen a neem ennél sokkal többre képes, hiszen a levelek kivonata vagy olaja többek között mikrocid és gyulladáscsökkentő hatású.

Neem a haj- és bőrápolásban

Neem: Azadirachta indica

A neemfa, németül „Niem” néven is ismert, a mahagónifélék családjába tartozó indiai fafaj, amely vadon minden sarkon megtalálható. A Niem vagy neem itthon főként kivonatokban vagy olajokban használatos kozmetikai hatóanyagként. A neem különösen népszerű a bőrgyulladások, irritációk, gombák, fekélyek és szemölcsök elleni termékekben. A neemet gyakran adják az állatoknak szánt kozmetikumokhoz is. A neem erős rovarölő hatással rendelkező növény. A növény hozzáadása ezért ideális kiegészítője a kutyáknak és lovaknak szánt szappanoknak, valamint az állatoknak szánt spray-knek, samponoknak és egyéb termékeknek. A neem-kivonat emellett kiváló kiegészítője a könnyű krémeknek és testápolóknak, vagy a bőr kisebb területeinek kezelésére is használható neemolajjal.

A neem használata kozmetikumokban

Ezt a kiváló hatóanyagot többféleképpen lehet felhasználni kozmetikai termékekben. Ezek közé tartoznak a niemolaj-folyadékok, a tinktúrák és a tiszta, hidegen sajtolt niemolaj, amelyet az akár 40 méter magasra is megnövő neemfa olajbogyószerű termésének magjából nyernek ki. A kozmetikai ipar számára érdekes, hogy a neemfa már négy év után termést hoz. A legtöbb magasra növő fának sokkal hosszabb időre van szüksége.

Hogyan nyerik ki a neemolajat

Indiában a neemfák január és április között kezdenek virágozni. Ez azt jelenti, hogy elérkezett a betakarítás ideje. A fáról már lehullott gyümölcsöket összegyűjtik, majd eltávolítják a kemény húst, hogy hozzáférjenek a gyümölcs egyes magjaihoz. Egyetlen gyümölcsben általában csak egy mag van. Ezeket a magokat feltörik, majd tovább dolgozzák. Erre három különböző módszert alkalmaznak:

  1. Vízzel történő extrakció: Az őrölt magokat vízben extrahálják, hogy neem-kivonatot állítsanak elő.
  2. Hexán és alkoholos extrakció: A gyorsabb módszer a neem hatóanyagainak kioldására a magokból.
  3. Hidegsajtolás: A magok hidegsajtolása a legjobb módszer a jó minőségű neemolaj előállítására.

A neemfa mely összetevői különösen érdekesek a kozmetikumok számára

Bár a neemfa pontos összetevői még mindig nem ismertek, ma már tudjuk, hogy a neem több mint 100 különböző összetevőt tartalmaz, amelyek különböző mennyiségben találhatók meg a törzsben, a kéregben, a levelekben és a gyümölcsben. Az egyik különösen fontos összetevő az azadirachtin, egy rovarölő anyag, amely a neemfa olaját és kivonatát olyan érdekessé teszi. A neemfa azonban számos más, kozmetikai szempontból érdekes összetevőt is tartalmaz. Ezért a neem ideális mindenféle kozmetikai termékben való felhasználásra.

A neemolajos termékek ma már a drogériákban is megtalálhatók. Költségek miatt azonban itt általában viszonylag kis mennyiségű neemet használnak. Ezért érdemes lehet saját magunknak elkészíteni a termékeket. A kivonatot vagy az olajat akár maga is elkészítheti:

  • Főzzünk főzetet a niem levelekből. Ez antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, és közvetlenül alkalmazható kisebb sebekre stb. Szappanban is felhasználható. Ez a főzet szappanban is felhasználható. A főzetet azonban közvetlenül kell használni a szennyeződés elkerülése érdekében.
  • A magokból hideg kivonat is készíthető. Ehhez a magokat először összetörjük, majd egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Ez a kivonat felhasználható például a háziporatka elleni küzdelemre és a kártevők elűzésére a kertből.

Egyébként gyakran olvasni, hogy a Niem levelei belsőleg is felhasználhatók, például teafőzetként, de ez általában nem ajánlott ebben az országban! Ezért jobb, ha a külső használatra szorítkozunk.

A niem széleskörű felhasználási lehetőségei

  • Növényvédő szerekben és trágyaként a kertben (általában szárított, őrölt neemmagból)
  • Állatok kezelésére bolhák, kullancsok, atkák, legyek, tetvek és szúnyogok ellen
  • A niem állítólag fényesebbé és erősebbé teszi a hajat, és hatásos a korpásodás ellen is (egyszerűen adjunk 2 csepp neemolajat a hajmosáshoz szükséges sampon mennyiségéhez)
  • Antibakteriális pattanások és mitesszerek ellen (adjunk 2 csepp neemolajat 10 ml bőrkrémhez)

Amit szem előtt kell tartania

Más országokban a neem teaként is népszerű. Itthon azonban a fa levelét nem szabad élelmiszerként árulni, mivel nagy mennyiségben mérgező hatású. Emiatt jobb, ha nem használjuk belsőleg! Az egyes forrásokban ajánlott alkalmazási területek némelyike szintén ellentmondásos. Egyesek például azt állítják, hogy a neem elpusztíthatja az emberi spermiumokat. Ezért egyesek még fogamzásgátlóként is használják a neemet. Ezt azonban jobb, ha nem próbálod ki, legalábbis ha nem tervezel terhességet.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API