Sós szappan akne és neurodermatitis ellen

Sós szappanok - A sós szappan előnyei

Só szappan pattanásokra

Sós szappan? A sós szappanok olyan természetes szappanok, amelyek kizárólag zsírokból és olajokból, lúgoldatból és nagy mennyiségű sóból állnak. Az ilyen szappanoknak számos előnye van, és még a pattanásos bőr állapotán is javíthatnak. De nem csak a pattanásos bőrnek kedvez a sószappanok használata, a sószappanokat neurodermitiszre is ajánlják.

Amit a sószappanról tudni kell

A sószappannal ellentétben a sószappan nem oldott sót, hanem tiszta, szilárd sókristályokat tartalmaz. Ennek oka, hogy a sószappanokhoz sokkal több sót használnak, mint a sós szappanokhoz, és ez a mennyiség nem oldódna fel teljesen a szükséges mennyiségű folyadékban. Ez azt jelenti, hogy a szappanrúdban lévő sókristályok sem oldódnak fel, és mosáskor érezhetőek a kristályok.

A sómennyiséget közvetlenül a besűrűsödött szappanmasszába keverjük. Előnye: a sókristályok még így is jelen vannak, és enyhe hámlasztó hatásuk van. A vízzel érintkezve feloldódnak, így a sós szappan használatakor a bőrön sokkal nagyobb a sókoncentráció, mint az egyszerű sós szappanoknál. Ez különösen előnyös a sérült bőr számára. A sós szappan kiegyensúlyozhatja a bőr nedvességtartalmát és eltávolíthatja a felesleges bőrhámlásokat.

Azalábbiakban az ilyen típusú szappanok népszerű felhasználási módjai következnek:

A sószappan előnyei

A só nátriumtartalma képes elősegíteni a bőr sebeinek gyógyulását, ezért a gyógyszertárakban még a pattanások és foltok kezelésére is árulnak sószappanokat. A szappan fertőtlenítő hatású is, megakadályozza a mikroorganizmusok kialakulását.

Bizonyára ismeri azt a tényt, hogy egy tengerparti nyaralás után a bőre nemcsak gyönyörűen lebarnul, hanem sokkal tisztábbnak és kiegyensúlyozottabbnak is tűnik. Ez a fürdéssel a bőrbe jutó tengeri sónak és a sós levegőnek köszönhető.

Bármire isszeretné használni a sószappant, mindig ügyeljen a helyes használatára:

  1. Annak érdekében, hogy a sószappan éles szélű sókristályai ne dörzsölődjenek túl erősen a bőrön (különösen az arcon), a szappant vízzel kell megnedvesíteni és a kézben „felhabosítani”. Sok habra ne számítson, hiszen a sós szappanok alig habzanak. Csak a bőrkeményedések tűrik a szappannal való dörzsölést. A sós szappant időről időre a test hámlasztására is használhatjuk. A szappant azonban mindig finoman siklassa végig a bőrön.
  2. Higiéniai okokból a szappant minden használat előtt és után alaposan le kell öblíteni tiszta vízzel. Célszerű továbbá hagyni, hogy a szappan teljesen megszáradjon egy megfelelő szappantartón, és csak ezután csomagolja el vagy tegye a szekrénybe. Ez nemcsak a szükséges higiéniát biztosítja, hanem azt is, hogy a sószappan sokáig kitartson és gazdaságos maradjon.
  3. Ideális esetben a tisztítás után a bőrt nem szabad más bőrápolási termékkel kezelni. Mivel a só önmagában szabályozza a bőr olaj- és nedvességegyensúlyát, a további ápolás kontraproduktív lenne.
  4. Ne ijedjen meg, ha tisztítás után a bőre kicsit éget. Az égő érzés gyorsan elmúlik, és nem veszélyes.

Milyen sót a sószappanhoz?

A tengeri só különösen népszerű a sószappanokhoz, mivel számos ásványi anyagot tartalmaz, és pozitív tulajdonságokkal rendelkezik a bőrre nézve. A himalájai só szintén használható a házi készítésű sószappanhoz, és valami egészen különlegessé teszi a szappanrudat. Az első próbálkozásokhoz azonban a hagyományos asztali só is elegendő, hiszen ez is pozitív hatással van a bőrünkre.

Fontos: A holt-tengeri só éppúgy nem alkalmas szappanba, mint az epsomi só, mivel magas ásványi anyag tartalmuk miatt lúgot fogyasztanak. A holt-tengeri só viszont ideális fürdősónak.

Ügyeljünk arra, hogy ne használjunk nagyon durva szemcséjű sót. Ez ugyanis később a szappanrúdban nagyon karcolódik, és akár kisebb sérüléseket is okozhat a bőrön, amikor a szappanrudat a bőrön dörzsöljük. A finom szemcsés sónak viszont csak enyhe hámlasztó hatása van, de nagyon kellemes.

Amit a gyártás során szem előtt kell tartani

A sós szappanoknak van egy kis hátrányuk: tönkreteszik a szappan habzását. Ezért a szappanreceptben sok habzó zsírt és habzó zsírokat és olajokat kell használni, hogy legalább némi habzást érjünk el. Használjunk tehát sok kókuszolajat, babassuolajat, glicerint, lecitint, cukrot és természetesen ricinusolajat.

Sós szappan alaprecept

Zsírok / olajok / összetevő

Mennyiség a receptben

Habzó zsírok, mint a babassu olaj (a hibás bőrre), kókuszolaj és pálmamagolaj

70-80 %

Ricinusolaj

10-15 %

Tetszés szerinti növényi olajok

10 %

Só, lehetőleg tengeri só

a teljes zsírtartalom 100-300 %-a

Víz

a teljes zsírtartalom 33 %-a

NaOH

Illatanyag

körülbelül 2-3 %

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API