Készítsen saját szappant: Mézes szappan készítése 25% mézzel: Készítsen mézes szappant 25% mézzel

Készíts saját mézes szappant

Honigseife selber machen

Ha mézes szappant szeretne készíteni, előzetesen meg kell ismerkednie a témával. A mézes szappan készítése ugyanis nem egyszerű. Ennek ellenére megéri, mert a mézes szappanok nagyszerűek. Sok krémes habot képeznek és kellemes illatúak.

Mézes szappan készítése

Általánosságban ajánlott, hogy a mézet csak kis adagokban adjuk a szappanhoz, mivel állítólag rendkívül felmelegíti a szappant. Ezzel azonban csak részben tudok egyetérteni, mert egy tesztsorozat során azt tapasztaltam, hogy a mézes szappan csak kb. 1,5°C-kal volt melegebb, mint a természetes termék nélküli szappan. Ez a pont tehát nem egészen olyan lényeges a mézes szappan készítésénél. Itt a mézes szappant 1000 g zsírra 250 g mézzel , azaz a teljes receptben 25% mézzel főztük.

Megjegyzés: Ön tapasztalatlan a szappankészítésben, és szeretne előzetesen megismerkedni a témával? Akkor ajánlom figyelmébe a Krétai szappanok – könnyen elkészítheted magad című ebookot. Ez 9,95 euróba kerül , és gyorsan és egyszerűen megrendelhető itt.

Van azonban néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, ha mézes szappant készítesz sok mézzel:

Mézes szappankészítés – gélfázis igen vagy nem?

Ha a szappan gélfázisban van, akkor biztosan barna vagy sötétbarna lesz. Az a mézszappan, amelyik nem gélfázisú, általában világosabb színű marad. Attól függ tehát, hogy milyen színű mézszappant szeretne.

Kerülje a lágy szappant

Annak érdekében, hogy a mézes szappan ne legyen túl lágy, már a kezdetektől fogva ügyelni kell a kiegyensúlyozott szappanreceptre. A sok kemény zsír és az alacsony víztartalom biztosítja, hogy a mézszappan jól formázható legyen, és ne maradjon hetekig lágy és zsíros. Az ilyen szappanokban kerülöm a lágyító olajok, például a ricinusolaj használatát is. Erre az olajra egy ilyen sok mézet tartalmazó szappanban amúgy sincs szükség, mivel a mézes szappan habzási tulajdonságai ricinusolaj hozzáadása nélkül is kiválóak.

Mézes szappan készítése – a méz feldolgozása

A mézet vagy közvetlenül a lúgba keverjük, vagy egy kevés vízben feloldjuk, és a szappanragasztóhoz adjuk. Én mindig az utóbbit teszem. Erről bővebben itt olvashatsz: Mézes szappan receptje.

Mézes szappan receptje

Készítsd el a saját szappanodat – Kérlek, vedd figyelembe!

Ez és az összes többi szappanrecept kizárólag azoknak szól, akik már rendelkeznek tapasztalattal a saját szappankészítésben. Kezdőknek ajánlom az e-könyvemet, amelyben lépésről lépésre elmagyarázom a szappankészítést. Ez pdf formátumú, és bárki számára olvasható és használható. Az ára 9,95 euró, és gyorsan és egyszerűen megrendelhető itt.

Szeretné szépen becsomagolni a kész mézes szappanját? Akkor a mézes szappanokhoz való szappancsomagolót itt találod (csak kattints a képre):

Kérjük, mindig gondoljon a védőruházat, például védőszemüveg és kesztyű viselésére! Itt pedig további információkat találsz a saját szappankészítés biztonsági szabályairól.

Mézes szappan készítése

1. A víz mennyiségét ebben a receptben csökkentettük, hogy a mézes szappan ne legyen túl lágy, és könnyen formázható legyen. Összesen körülbelül 230 g desztillált vizet használtam. Ebből 40 g-ot vettem, és ezzel kevertem össze a mézet.

2. A lúgot készítettem el először. A zsírokat is felolvasztottam és a szokásos módon összekevertem az olajokkal.

3. Amíg a két komponens kihűlt, addig kihasználtam az időt a szappanforma kibélelésére.

4. Én egy kartondobozt használtam szappanformának, de egy praktikus osztóformában biztosan még jobban működik! A dobozt kibéleltem fóliával, és az aljára egy réteg buborékfóliát terítettem.

Honigseife Form
A dobozt egyszerűen kibéleltem fóliával. Az aljára egy réteg buborékfóliát terítettem, hogy a szappan méhsejt-szerű szerkezetet kapjon.

Olcsó Dividor szappanformát itt találsz (nekem sajnos akkoriban nem volt) – Termékek reklámpartnere**

[amazon box=”B01I1305FM”]
[amazon box=”B01I1304VC”]

5. Az időt felhasználtam az illóolaj elkészítésére is, illetve a méz feloldására a kissé felmelegített maradék vízben. Ez nagyon gyors és egyszerű. Előnye, hogy a mézet ezután nagyon könnyen bele lehet önteni a szappanragasztóba és könnyebben el lehet keverni. Ezért fontos, hogy ne feledkezzünk meg a méz előzetes feloldásáról.

Honig
Itt látható, hogy a méz feloldva sokkal jobban folyik.

Miután ezeket a lépéseket elvégezte, megvárhatja, amíg a lúg és a zsírok elérik a kívánt hőmérsékletet. A folyamat ezután ugyanígy folytatódik:

A mézes szappan jól formázható, de még egy kicsit lágy. Ez normális, és idővel javulni fog. Ezért én csak egy-két hét múlva vágom fel. Javaslom, hogy legalább 6 hétig érleljük és szárítsuk, minél tovább, annál jobb. Utána szép banderolába lehet csomagolni a szappant.

Ön is szeretne mézes szappant készíteni? Akkor itt találsz néhány megfelelőt, például elválasztót, szappanformákat és egyéb kiegészítőket:

Termékek hirdetési partner*: [amazon box=” B01I1305FM,B00MMFCB58, B06WD2RGGR”/]

Ha pedig Ön is a jövő szappankészítői közé szeretne tartozni, vagy csak egy kis tapasztalattal rendelkezik a szappankészítésben, akkor még egyszer szeretném figyelmébe ajánlani a naturseife-und-kosmetik.de ebookot. Ez rendkívül átfogó, és részletes leírást tartalmaz az alapanyagokról, recepteket, útmutatókat, tippeket és még sok-sok mást. Az ára 9,95 euró, és itt gyorsan és egyszerűen megrendelhető.

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

5 Comments

  1. Das Rezept mit Palmöl finde ich sehr verwerflich. Es gibt fast nix schlimmeres für unseren Planeten als Palmöl

  2. Hallo,

    darf ich fragen, weshalb du die Zitronensäure verwendest? Aufgrund des kalkhaltigen Wassers?

    Danke und liebe Grüße 🙂

  3. Hallo Coro,
    super, dann bin ich mal gespannt auf das Foto.
    Lieben Gruß
    Steffi

  4. Hi Steffi,
    ich war heute mal völlig unkreativ und hab mich mal an deinem Rezept bedient*schäm*
    Statt Palmkernöl hab ich Kokosöl genommen. Bienenwachs hab ich rausgelassen und stattdessen mehr Olivenöl genommen. Und den Honig hab ich mit Sahne angerührt, die ich noch vom Backen übrig hatte.
    Die Idee mit dem Luftpolsterfolie finde ich klasse und konnte es nicht lassen, das selbst auch zu probieren.
    Jetzt steht die Seife auf dem Balkon und ich kann’s kaum erwarten, dass sie fertig wird 🙂

    Fotos poste ich Dir dann auf deine Facebook-Seite.

    LG
    Coro

Comments are closed.