Krémes habzás, kellemes illat és még több ápoló hatás: a mézes szappanok nem véletlenül népszerűek. Akár nagyon kis mennyiségben, akár a házi szappan egyik fő összetevőjeként, a mézet tetszés szerint használhatja szappanösszetevőként, és elkészítheti saját tápláló mézes szappanját.
Ahhoz, hogy saját mézes szappant készíthessünk, érdemes már előzetesen elkészíteni néhány klasszikus szappant. Hiszen a mézes szappankészítés során néhány dolgot érdemes szem előtt tartani.
Készítse el saját mézes szappanját
Saját szappan készítésemézzel és méhviasszal : Asaját szappankészítés nem mindig egyszerű, és időről időre kihívást jelenthet. Én személy szerint imádom a mézet, mind étkezésre, mind bőrápolásra. A méz a bőrápolás klasszikusa, hidratálja a bőrt, simává és rugalmassá teszi.
Régebben csak kis mennyiségű mézet használtam a saját szappankészítésem során, ami rendben is volt. Ennek oka , hogy a méz és a cukor is gazdag habot eredményez. Ha tehát csak emiatt szeretnél mézet a házi készítésű natúr szappanodba, akkor 1000 g zsiradékra körülbelül 1-2 evőkanálnyi mennyiség elegendő. Ez mind szép és jó, de most valami mást akartam kipróbálni, és egy igazi mézes szappant készítettem a saját szappanreceptem szerint.
Saját mézes szappankészítés – néhány tipp a kezdéshez
Nemrég olvastam valahol, hogy a mézzel készült natúr szappanokat nem szabad zselésíteni. Állítólag a méz elválik a szappanmasszától a folyamat során. Hacsak nem használok tejet a mézes szappanomban, én mindig előidéztem a gél fázist, és soha nem volt vele gondom.
Amit viszont soha nem szabad csinálni, az az, hogy mézport keverünk a lúgba. Alkalmanként dolgoztam már mézporral, és közvetlenül a lúghoz adtam. Sajnos ez barna csomókhoz vezetett, amelyek később a kész szappanban láthatóak voltak. De ez akkor is előfordul, ha a tiszta mézet keverjük a forró lúgba. Ez azért van, mert a mézben lévő cukor elkezd karamellizálódni és csomósodik.
Mézes szappan – a szappan receptje (1 kg zsírfázis, zsírtartalom kb. 7%)
- 260 g kókuszolaj
- 260g pálmaolaj ellenőrzött termesztésből
- 160 g repceolaj
- 120g shea vaj
- 100g búzacsíraolaj
- 40g sárga méhviasz
- Kérjük, számítsa ki a NaOH mennyiségét saját maga
- 280g deszt. Víz
- 200g méz
- 15g PÖ méhviasz vagy 15g mézes mosószer
A hozzá illő szappanbanderollák szintén nagyszerűek, mivel vizuálisan is feldobják a mézes szappanodat. A házi készítésű mézes szappanszappanhoz gyorsan és egyszerűen letöltheti a szappanbanderollákat. A fájl ára egyszeri alkalommal 2,50 €, és annyi banderollt nyomtathat ki, amennyit csak szeretne:
Készítsd el saját mézes szappanodat – így csináld!
Ebben a szappanreceptben sok kemény zsiradék van. Ez azért van, mert a méz lágyítja a szappant, és késlelteti a keményedési folyamatot is. A natúr szappan formázása ezért nehezebb. Ezért csökkentettem a víz mennyiségét és növeltem a szilárd zsírok arányát is. Emellett eltekintettem más „lágyítóanyagoktól”, mint például a ricinusolaj.
Mint mindig, most is feltételezem, hogy Ön ismeri a saját szappankészítést, és betartja a szappanreceptre vonatkozó összes biztonsági szabályt!
- A szilárd zsírokat felolvasztjuk. Ezután a serpenyőben lévő zsírokhoz hozzáadjuk a méhviaszt, és hagyjuk, hogy az is megolvadjon. Ezután jöhetnek az olajok.
- Közben vegyünk egy kis desztillált vizet, és kissé melegítsük fel. Ezt a vízmennyiséget a méz feloldására használjuk. Először a lúgot keverjük össze a jéghideg vízzel, majd gondoskodjunk a mézről.
- Hagyjuk a lúgot és a zsír/olaj keveréket kihűlni, és közben készítsük el mind a szappanformákat, mind a kiválasztott parfümolajat.
- Miután kihűlt, a lúgot és a zsírokat a szokásos módon összekeverhetjük. Használjon keverőpálcát a sűrítéshez. Most keverje bele a feloldott mézet és az olajat. Győződjön meg róla, hogy a méz alaposan elkeveredett, mielőtt a szappankeveréket a formákba önti.
- A szappankeverék most már barnás színű lesz, és enyhe mézillatot áraszt. Most már bele lehet tölteni a szappanformákba. Tekerje be a formákat megfelelően törülközőkkel és takarókkal, hogy a szappan megfelelően meg tudjon zselésedni.
- A natúr szappant 24-48 óra elteltével kiveheti a formából, majd felvághatja. Legalább 6 hét tárolási időt ajánlok.
A termékek reklámpartnere*: [amazon box=” B06WV9KNCJ,B00D0QYZSY, 3784354068″/]
2 Trackbacks / Pingbacks
Comments are closed.