Készítsen saját olívaolajos szappant

Tiszta olívaolajos szappan készítése és módosítása

Olivenölseife selber machen
Olívaolajból készült szappan

Készítsen saját olívaolajos szappant – csak két összetevőre van szüksége: Szódabikarbóna és olívaolaj. Van azonban néhány dolog, amit szem előtt kell tartanod, amikor tiszta olívaolajos szappant készítesz. Itt megtudhatod, hogyan készíthetsz saját olívaolajos szappant, milyen variációi lehetségesek az olívaolajos szappan receptjének, és mire használhatod a szappant.

Készítsen saját olívaolajos szappant – egyszerűen készítse el a klasszikus szappant maga

Az olívaolajos szappan igazi szappanklasszikus. Különösen ismert a szíriai Aleppo szappan, amely általában babérolaj arányban tartalmaz. A tiszta olívaolajos szappan igazán nagyszerű tisztítószer szinte minden bőrtípusra. Nagyon enyhe és gyengéd, és anélkül tisztítja a bőrt, hogy kiszárítaná azt.

A hosszú ideig tárolt olívaolajos szappan nagyon kemény, és csak enyhén habzik, ez az oka annak is, hogy az olívaolajos szappanhoz gyakran adnak kókuszolajat, ricinusolajat, mézet és más összetevőket. Ezek az összetevők ugyanis támogatják a habképződést és a szappanhab minőségét. Ha azonban igazán tiszta olívaolajos szappant szeretnél magadnak készíteni, akkor nélkülözd ezeket az összetevőket, és fogadd el, hogy az így kapott szappan nem nagyon fog habzani. Ettől viszont annál táplálóbb és enyhébb lesz.

Az olívaolajból készült szappan hátrányai

Az olívaolajos szappannak van egy hátránya: sok időt vesz igénybe. Elég sokáig tart, amíg a szappankeverék sűrűvé válik, miután a lúg és az olaj egyesült, és bele lehet önteni a szappanformába . Itt tehát türelemre van szükség. A szappan formázása sem olyan gyors, mint ahogyan azt néha szeretnénk. Miután elkészült a szappan, az olívaolajos szappant nem lehet kivenni a formából körülbelül 24 óra elteltével, mint más szappanok esetében. Ehelyett legalább 48 órát kell várnunk, mielőtt a szappan formába önthető. Az olívaolajos szappan még ennyi idő elteltével is nagyon lágy és zsíros. De még tovább tart, amíg a szappan igazán szilárd és lágy lesz. Az olívaolajos szappannak hosszú ideig kell érnie, legalább 6 hétig, lehetőleg 3 hónapig, ideális esetben legalább 6-8 hónapig. Csak ezután a hosszú idő után lesz a szappan olyan, amilyennek szeretnénk: nagyon szilárd és különösen enyhe.

Az olívaolajos szappan receptjei

Ha saját olívaolajos szappant szeretne készíteni, olívaolajra, szódabikarbónára és időre van szüksége. Kérjük, a NaOH mennyiségét a kívánt olívaolaj mennyiségének megfelelően számítsa ki . Egy kis tömbformához 500 g olívaolajat és a szükséges mennyiségű NaOH-t és vizet használok a 7-10%-os szuperzsírosodású szappanhoz.

A gyártási folyamat a szokásos (természetesen mindig a biztonsági szabályok betartásával): A kiszámított mennyiségű NOH-ból és a jéghideg desztillált vízből lúgoldatot készítünk. Miután a lúg kihűlt, hozzáadjuk az edényben lévő olívaolajhoz. A botmixerrel való keverés most már eltart egy darabig. A szappankeverék nagyon lassan sűrűsödik, ezért ismét türelemre van szükség. Ezután öntsük a szappanragasztót a szappanformába, és hagyjuk a formában legalább 48 órán át.

Formázás után az olívaolajos szappan még mindig nagyon puha lágy. Várhat még egy kicsit a vágás előtt, vagy közvetlenül is vághatja a szappanblokkot közvetlenül kezelhető darabokra. A kész natúr szappant most legalább 6 hétig kell tárolni és érleljük. Ezután a meglehetősen hosszú idő után is használható használható, de még messze nem az, aminek lennie kellene. Igazán kemény, enyhe és és gazdag legalább 3 hónapos tárolás után. Még jobb ha 6-8 hónapot adunk neki. Akkor egy olívaolajos szappan nagyon kemény, és valóban nagyszerű hidratáló hatása van.

Az olívaolajos szappan változatai

Az olívaolajos szappan szilárdabb, jobban habzik és gyorsabban elkészül, ha más zsírokat és olajokat vagy viaszt adunk hozzá. Egy kis méhviasz hozzáadásával a természetes olívaolajos szappan gyorsabban megszilárdul. Kókuszolaj vagy babassuolaj hozzáadásával jobban habzik:

Olívaolajos szappan Kókuszolajjal

Olívaolajos szappan Kókuszolajjal és mézzel

 • 80 % olívaolaj (400 g olívaolaj)
 • 20 % kókuszolaj (100 g kókuszolaj)
 • 1 evőkanál méz
 • Kb. 150 g desztillált, jéghideg víz
 • A NaOH mennyiségét a kívánt hidratáló hatástól függően számítsa ki saját maga

Olívaolajos szappan Kókuszolaj és ricinusolaj

 • 75 % olívaolaj (350 g olívaolaj)
 • 20 % kókuszolaj (100 g kókuszolaj)
 • 5 % ricinusolaj (50 g ricinusolaj)
 • Kb. 150 g desztillált, jéghideg víz
 • A NaOH mennyiségét a kívánt hidratáló hatástól függően számítsa ki saját maga

Sheavajjal és Mandulaolajjal

 • 70 % olívaolaj (350 g olívaolaj)
 • 20 % mandulaolaj (100 g mandulaolaj)
 • 10 % sheavaj (50 g sheavaj)
 • Körülbelül 150 g desztillált, jéghideg víz
 • A NaOH mennyiségét a kívánt hidratáló hatástól függően számítsa ki saját maga

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*