Márványozó szappan glicerines szappannal

Készítsen saját szappant hidegen kevert szappannal és glicerines szappannal

Naturseife mit Glycerinseife

A glicerines szappanos szappan különösen népszerű a megjelenése miatt. Ennek oka, hogy a ragyogó, színes öntőszappan különleges megjelenést kölcsönöz a hidegen kevert natúr szappannak. Akár átlátszó öntőszappant, akár más szappant használsz az öntéshez, ezeket a kész szappanokat kedvedre színezheted, és hozzáadhatod a házilag készített natúr szappanodhoz. Hogyan működik ez? Itt megtudhatod. Létrehoztam egy szappanreceptet a glicerines szappanokkal való márványozáshoz szükséges utasításokkal, és adok néhány tippet is a saját szappanprojektjeidhez.

Márványozó szappan glicerines szappannal? A természetes szappan nem „jobb”, mint a kész glicerines szappan?

Természetes szappan alatt olyan szappant értünk, amely természetes zsírokból és olajokból készül. De a természetes szappant azért is nevezik természetes szappannak, mert a szappanosítás egy természetes reakció. A zsírok és olajok szappanosításához lúgoldatot, általában szódabikarbónát használunk. Ezt a lúgot a megfelelő mennyiségben kell elkészíteni, majd a zsírokat és olajokat szappanosítva tisztító szappant hozhatunk létre. Ezért nevezik a zsírokból, olajokból és lúgból készült szappanokat gyakran „természetes szappanoknak”.

Természetesen a házilag készített, hidegen kevert természetes szappan még mindig a legjobb választás. Táplálja a bőrt mosás közben, és puhává, rugalmassá teszi azt. A természetes szappant saját maga is elkészítheti saját kívánságai szerint, és kiváló minőségű növényi olajokat és zsírokat használhat, amelyek optimálisan tisztítják és ápolják a bőrt.

A glicerines szappanok különböznek. A kereskedelemben kapható formázott szappanokat gyakran nevezik glicerines szappanoknak. Ezek felületaktív anyagokból, például nátrium-lauret-szulfátból, glicerinből és vízből állnak, és tartósítószereket is tartalmaznak. Az ilyen szappanok nagyon könnyen feldolgozhatók, színezhetők és alakíthatók. Jól habzik és tisztítanak, de a bőrhöz nem túlságosan kíméletesek. Alternatívák a természetes összetevőkből készült, erősen szárító felületaktív anyagok, például nátrium-lauret-szulfát és megkérdőjelezhető tartósítószerek nélküli formázó szappanok. Ezeket azonban nehezebb beszerezni, és természetesen drágábbak is.

Ha azonban valami mást szeretne kipróbálni, vagy ha azt szeretné, hogy a házi készítésű szappanja vonzóan nézzen ki, akkor a kereskedelemben kapható glicerines szappannal is dolgozhat. Vagy csak glicerines szappant használsz, azt színezed és illatosítod, vagy dolgozhatsz a természetes hidegen kevert szappan és a glicerines szappan kombinációjával. Az első lehetőség ideális a gyerekekkel való szappankészítéshez. Itt azonban a két összetevő kombinációját mutatom be, és elmagyarázom, hogyan működik a glicerines szappanozás glicerines szappannal, és mire kell figyelnie.

Készítsen gyönyörű márványozott szappant saját maga

Nehézségi szint: könnyű

Formázás: A gyurmákhoz szükséges formák: 1: Szappanforma: Normál blokkforma

Keverési kellékek: A kívánt színek számától függően kb. 2-4 további edény a színek keveréséhez, 1 edény a glicerines szappan felolvasztásához

Recept: 125 g kókuszolaj, 125 g pálmaolaj, 100 g olívaolaj, 100 g repceolaj, a NaOH mennyiségét kérjük, számolja ki maga, vagy egyszerűen használja a natúr szappan és kozmetikai szappan kalkulátort, 150 g desztillált víz, kb. 100 g növényi alapú glicerinszappan kristályos/átmenetes

Tipp**: Illóolajokat, alapanyagokat hagyományos és bio minőségben, valamint kiegészítőket közvetlenül a Dragonspice-tól rendelhet!

Színezőanyag: 1 mokkáskanál titán-dioxid a lúgban, szappanfesték aqua, indigó és zöld (folyékony szappanfesték a Gracefruit-tól)

Illatanyag: tengeri szellő parfümolaj

Melyik öntőszappant használjam?

Az öntőszappan kiválasztásakor érdemes megnézni a címkét vagy alaposan áttanulmányozni a termékleírást. Az öntőszappanok ugyanis különböző minőségben kaphatók. Az öntő- vagy glicerines szappanokhoz jellemzően felületaktív anyagokat adnak a tisztítás és a habosítás érdekében.

A legtöbb ilyen készen vásárolható öntőszappan nátrium-lauret-szulfátot tartalmaz, egy olyan felületaktív anyagot, amellyel mindannyian kapcsolatba kerültünk már. Ennek oka, hogy szinte minden hagyományos mosó- és tisztítószer, például a tusfürdők, kézmosó szappanok és samponok pontosan ezt a felületaktív anyagot tartalmazzák. A nátrium-lauret-szulfát olyan felületaktív anyag, amelyet az ipar könnyen feldolgozhat, olcsó, nagy tisztítóerővel rendelkezik és nagy mennyiségű habot képez.

Csak nézze meg a samponjait, tusfürdőit és hasonlókat, és nézze meg a hátulján az INCI-t. Ott biztosan megtalálja a nátrium-lauret-szulfátot, általában a második helyen. Csak a natúrkozmetikumok gyártói használnak alternatív felületaktív anyagokat, amelyek gyakran enyhébbek és jobban tolerálhatók.

Szappanöntés nátrium-lauret-szulfáttal

Elvileg a legtöbben jól kijövünk a nátrium-lauret-szulfáttal, és ennek a felületaktív anyagnak az öntőszappanban való használata nem lehet kizáró ok.

A nátrium-lauret-szulfát tehát gyakori felületaktív anyag, és ezért a legtöbb öntőszappan alkotórésze. Sok gyártó azt is állítja, hogy nem használ SLS-t (nátrium-lauril-szulfát). Ez a felületaktív anyag kiszárítja a bőrt és kedvezhet az allergiának. Mivel azonban az SLS-t már nagyon régóta kritizálják, így egyébként is alig használják már. Soha nem találkoztam olyan termékkel, amely SLS-t tartalmazott volna. Ezért mindig kicsit meglepődöm az ilyen „SLS-mentes” reklámszövegeken.

Személy szerint én is nátrium-lauret-szulfát tartalmú formázó szappanokat használok, de teszteltem már olyan szappant is, amiben nincs ilyen felületaktív anyag. Ez a Nefeli Soaps nyers szappanja volt, ami tényleg nagyon jó. Ez az öntőszappan többek között nátrium-kókusz-szulfátot (SCS) tartalmaz. Az SCS egy természetes és nagyon enyhe, jól tolerálható felületaktív anyag. Sajnos ez a nyers szappan gyakran nem kapható.

Szóval nézzétek meg, ahogy tetszik. Ha fontos számodra, hogy az öntőszappanod természetes és enyhe tenzideket tartalmazzon, és nem tartod sokra a nátrium-lauret-szulfátot, akkor sajnos keresgélned kell egy megfelelő szappanalapot. Egyébként valóban széles termékválasztékból választhatsz.

Márványozó szappan glicerines szappannal – hogyan készül?

A glicerines szappannal való márványozás elvileg elég egyszerű, feltéve, hogy már biztos vagy a lúg és a szappanragasztó kezelésében, és már készítettél néhány szappant magadnak.

Rövid verzió azoknak, akik már ismerik magukat:

Seife marmorieren mit Glycerinseife
  1. A lúgot a szokásos módon, a szokásos biztonsági szabályok betartásával készítjük el. Ne feledkezzünk meg a lúgban lévő titán-dioxidról.
  2. ezután a zsírokat felolvasztjuk, és összekeverjük a növényi olajokkal.
  3. hagyjuk mindkét összetevőt kb. 30°C-ra lehűlni.
  4. Közben készítse el a szappanformát, valamint a színeket és az illatanyagot. Ha folyékony szappanfestéket használ, akkor azt előtte jól rázza fel.
  5. Amint a zsírok és a lúg kihűltek, keverje össze a fázisokat, és rövid ideig keverjen össze mindent botmixerrel. Illatosítja a keveréket, és ismét keverjen össze mindent. Ezután lehetősége van arra, hogy a még nagyon híg szappanragasztóból kivegyen egy keveset, és tetszés szerint színezze.
  6. most olvassa fel a lemért glicerines szappant: Ez a mikrohullámú sütőben néhány másodperc alatt elvégezhető. A formaszappan nem szabad, hogy túl forró legyen, ezért kérjük, kövesse a gyártó vagy a beszállító utasításait. A glicerines szappan tetszés szerint színezhető. A szappanszínezékkel takarékosan bánjon, hogy a szappan később szép és átlátszó legyen. Én itt a kék különböző árnyalatai mellett döntöttem, mivel a tengeri szellőt parfümolajjal illatosítottam, és a nagyszerű kék színek egyszerűen tökéletesen illenek hozzá.
  7. A tengeri szellő szappanomhoz az átlátszó öntőszappant a sötétkék árnyalatban színeztem. A natúr szappant a másik két színnel festettem.

Az elkészítés ezzel befejeződött. Ezután így megy tovább:

először most a fehér szappanragasztó kb. felét töltjük a mellékelt tömbformába.

Seife marmorieren mit Glycerinseife

ezután először az egyik színből, majd a másikból is öntsünk a formába egy keveset cikkcakkos mintázatban, hosszanti irányban. Most ismét egy kis fehéret lehet hozzáadni, majd a többi színt. Itt nincs szabály a márványozásra! A színeket szó szerint „keresztbe-kasul” önthetjük a formába – az olvasztott glicerines szappant is beleértve.

Seife marmorieren

Miután a teljes szappankeveréket beleöntötte, gondosan fedje le a formát, és jól szigetelje le. Kívánatos a gélfázis , mert így a különböző színek jobban összeolvadnak.

A szappan 24 óra elteltével vágható. Hagyja a szappant legalább négy hétig jól szellőző helyen száradni és érlelődni. Minél tovább hagyja száradni a szappant, annál jobb.

Még nem ismeri a szappankészítést? Akkor olvasson el egy rövid útmutatót itt:

Először is szeretném megismételni a szappankészítésre vonatkozó biztonsági szabályokat. Ezek közé tartozik mindenekelőtt a védőszemüveg, hogy megvédje a szemét a lúg- és szappanfröccsenésektől. Mindig viseljen erős háztartási kesztyűt is. Ennek oka, hogy a lúg maró hatású, akárcsak a friss szappanragasztó. A ruházat védelme érdekében célszerű köpenyt vagy régi inget viselni.

A lúggal történő szappankészítéshez először össze kell keverni a lúgot. Ezt a legjobb közvetlenül a mosogatóban elvégezni. Itt biztonságban van, ha véletlenül kiöntene egy kis lúgot. Ehhez mérje ki a hideg vizet, majd lassan csepegtesse a hideg vízbe a NaOH-kristályokat, amelyeket egy külön főzőpohárban mérlegelt ki. Elengedhetetlen, hogy ennél a lépésnél védőszemüveget és kesztyűt viseljünk.

Az összekevert lúg most már lehűlhet. Közben a kókuszolajat és a pálmaolajat kimérjük és egy serpenyőben megolvasztjuk. Ezután levesszük a serpenyőt a tűzről, és hozzáadjuk a repceolajat és az olívaolajat. Mindent jól összekeverünk, és hagyjuk kihűlni.

Amikor a lúg és a zsírok kihűltek (kb. 30-35 °C), folytathatjuk a munkát. Óvatosan öntse a lúgot a zsírokba. Ezután botmixerrel alaposan keverje össze a keveréket. Amint a szappanragasztó homogén, folytathatja. Most már követheti a márványozásnál említett lépéseket.

Nincs tapasztalatod a szappankészítésben, de szeretnéd kipróbálni, hogyan készíts magad természetes szappanokat? Akkor vess egy pillantást az ebookomra. A Kreative Seifen selber machen ebook azonnal letölthető, és részletesen ismerteti a szappankészítés különböző fajtáit.

 

Rohstoffe und Zutaten für deine selbst gemachte Kosmetik und DIY Seifen

Ich empfehle immer gerne den

–> Klick direkt zum Shop: Online Shop Dragonspice für Seifensieder und Kosmetikrührer.

Hier erfolgt der Versand schnell, die Auswahl an Fetten, Ölen, Wachsen, ätherischen Ölen, Parfumölen, Kosmetikrohstoffen und Zubehör ist riesig und der Service ist zuverlässig.

Seifen ganz einfach selber machen

Mit dem ebook von naturseife-und-kosmetik erfährst du, wie du Seifen ganz einfach selbst herstellen kannst:

Ganz toll ist auch der Shop von wesentlich. Dort gibt es natürlich Pflanzenöle, Sheabutter, Wachse, Kakaobutter, jede Menge ätherische Öle und vieles mehr:

**Hinweise zu Partnerlinks

**Partnerlinks und ggf. angegebene Preise verstehen sich inkl. Mehrwertsteuer und ggf. zzgl. Versandkosten. Aktuelle Preise und Verfügbarkeit sind bitte direkt über den Verkäufer einzuholen.

Die mit Sternchen (**) gekennzeichneten Verweise sind sogenannte Provision-Links. Wenn du auf so einen Verweislink klickst und über diesen Link einkaufst, unterstützt du aktiv naturseife-und-kosmetik.de – denn ich bekomme von deinem Einkauf eine kleine Provision. Für dich verändert sich der Preis dabei nicht!!

Zu Amazon Empfehlungen: Partner Links / Bilder von der Amazon Product Advertising API